Τελευταία Νέα
Ελλάδα

FT: Ισχυρό ενδιαφέρον του John Paulson και αμερικάνικων hedge funds για ελληνικές τράπεζες - «Ψηφίζουν» Alpha και Πειραιώς - Για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης πιέζουν οι τράπεζες - Ψάλτης (Alpha Bank): Το πρόβλημα είναι η Τρόικα

tags :
FT: Ισχυρό ενδιαφέρον του John Paulson και αμερικάνικων hedge funds για ελληνικές τράπεζες - «Ψηφίζουν» Alpha και Πειραιώς - Για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης πιέζουν οι τράπεζες - Ψάλτης (Alpha Bank): Το πρόβλημα είναι η Τρόικα
Για ισχυρό ενδιαφέρον του John Paulson, ιδρυτή του ομώνυμου hedge fund (ενός εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως), για τις ελληνικές τράπεζες κάνουν λόγο σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ενδιαφέρον του Paulson αλλά και μιας ομάδας αμερικάνικων hedge funds οφείλεται στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε την πιο αδύναμη στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, αρχίζει την αντίστροφη πορεία της.
«Τόση είναι η δυναμική του ενδιαφέροντος τους ώστε οι μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας επιχειρούν να πείσουν την κυβέρνηση να εξετάσει την επίσπευση της επαναιδιωτικοποίησης του εδώ και καιρό προβληματικού τομέα» υπογραμμίζουν οι Financial Times.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Paulson επαινεί την Ελλάδα για ότι διάκειται πολύ θετικά υπέρ του «επιχειρείν» ενώ υποστηρίζει ότι «η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, γεγονός που θα ωφελήσει τον τραπεζικό τομέα».
Ο Paulson επιβεβαιώνει ότι το hedge fund του έχει σημαντικό μερίδιο στην Πειραιώς και στην Alpha, οι οποίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν εξέλθει της κρίσης σε καλύτερη κατάσταση.
«Και οι δύο τράπεζες είναι πολύ κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάμψουν με καλό management» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Paulson.
Σύμφωνα με τους F.T., η Paulson & Co είναι από τα πλέον γνωστά hedge fund που έχουν επενδύσει επιθετικά στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχουν και άλλα hedge fund, τα οποία επενδύουν με επιθετικό τρόπο στην Ελλάδα, όπως είναι τα Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff ενώ τοποθετήσεις στην Ελλάδα έχουν και τα Wellington Capital Group και το Fidelity.
Σε αντίθεση με την Ισπανία και την Ιρλανδία, όπου τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα προκάλεσαν την ευρύτερη κρίση, οι FT υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι θύματα της οικονομικής κακοδιαχείρισης της χώρας.
Όπως αναφέρεται, οι τράπεζες ως μεγάλοι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων, υπέστησαν μεγάλες απώλειες ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Πειραιώς και η Alpha θεωρούνται γενικά ως τα πιο ελκυστικά «στοιχήματα» για τους επενδυτές ύστερα από τις ασκήσεις ανακεφαλαιοποίησης που έγιναν νωρίτερα εντός του έτους.
Σύμφωνα με τους FT, η τιμή των μετοχών τους έχει ενισχυθεί κατά 8% από την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, τη στιγμή που τα warrants που δίνονται στους επενδυτές μαζί με τις μετοχές έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 100% και 80% αντίστοιχα.
Οι FT υπογραμμίζουν ότι όσο πιο σύντομα τα warrants αυτά ανταλλαγούν με μετοχές τόσο πιο σύντομα οι τράπεζες θα περάσουν υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι αρκετοί τραπεζίτες θεωρούν πως οι τιμές μετατροπής τους είναι πολύ υψηλές για να δελεάσουν τους επενδυτές από τα hedge fund.
Ο  Βασίλειος Ψάλτης, γενικός διευθυντής στην Alpha Bank, υποστηρίζει ότι θα ήταν θετικό να βρεθεί ένας τρόπος να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση, καθώς η ζήτηση από τους επενδυτές ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην Τρόικα και όχι στις τράπεζες και στην κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης