Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καταπέλτης για τις ευθύνες των Κυπρίων το πόρισμα για την οικονομία – Δικαιώνεται η επιχειρηματολογία της MIG που ζητάει από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο πάνω από 1 δισεκ. ευρώ – Η Skadden και ο Νεοκλέους εκπροσωπούν το κυπριακό κράτος

tags :
 Καταπέλτης για τις ευθύνες των Κυπρίων το πόρισμα για την οικονομία – Δικαιώνεται η επιχειρηματολογία της MIG που ζητάει από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο πάνω από 1 δισεκ. ευρώ – Η Skadden και ο Νεοκλέους εκπροσωπούν  το κυπριακό κράτος
Καταπέλτης ήταν για τον Χριστόφια αλλά και το κυπριακό σύστημα το ογκωδέστατο πόρισμα των 159 σελίδων για την οικονομία.
Η ασύμμετρη αύξηση των δαπανών σε συσχετισμό προς τα έσοδα του κράτους, ήταν ο βασικός λόγος της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας» αναφέρεται αναλυτικά.

Το πόρισμα υποστηρίζει ότι η Κύπρος όφειλε να υποβάλει ένταξη για το μηχανισμό στήριξης από τη στιγμή που αποκλείστηκε από τις αγορές, δηλαδή στα μέσα του 2011.
Για τις τράπεζες, το πόρισμα αναφέρεται σε χαλάρωση του ρόλου του  ΔΣ της Τρ. Κύπρου και στη χορήγηση δανείων χωρίς δέουσα έρευνα για αποπληρωμή.
Για τη Λαϊκή διερευνήθηκε μόνο το θέμα της εξαγοράς του μεριδίου της HSBC από τη Marfin και η επιτροπή συμπεραίνει ότι δεν διερευνήθηκε η σχέση της με το Tosca Fund το 2006.
«Ο εποπτικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας ως προς την απόκτηση και κατοχή ελληνικών ομολόγων από τις κυπριακές τράπεζες, υπήρξε χαλαρός. Ένδειξη αποτελεί η προειδοποιητική επιστολή της 01/03/2010 χωρίς να υπάρξει συνέχεια στο θέμα», αναφέρεται.
Για τον νυν διοικητή αφήνονται αιχμές για τη χορήγηση ELA στην «αφερέγγυα» Λαϊκή, για την πρόσκληση της αυστηρής Pimco και για τη μη πρόσκληση των τραπεζών σε διαπραγματεύσεις που τις αφορούσαν.
Το πόρισμα για την κυπριακή οικονομία ουσιαστικά δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό την επιχειρηματολογία της MIG η οποία σημειωτέον έχει προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο ζητώντας λίγο πάνω από 1 δισεκ. ευρώ μαζί με τις ζημίες που υπέστη από την λανθασμένη πολιτική που ακολούθησε το κράτος ειδικά στην Λαϊκή.
Η υπόθεση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου επιταχύνεται καθώς η Κυπριακή κυβέρνηση ανέθεσε στο δικηγορικό γραφείο  Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP και στο δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους να αναλάβουν την υπόθεση του διαιτητικού δικαστηρίου με την MIG......
Ένα ενδιαφέρον παράδοξο είναι ότι η Λαϊκή εκπροσωπείται από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, το οποίο εκπροσωπεί ταυτόχρονα και το κυπριακό κράτος.
Το πόρισμα για την οικονομία αποτελεί ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα της MIG η οποία αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να δικαιωθεί και να υποχρεώσει το κυπριακό κράτος να καταβάλλει ένα μεγάλο τίμημα στην Marfin Investment Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης