Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Draghi: Έτοιμη για δράση η ΕΚΤ - Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά - Πιθανός νέος γύρος φθηνών δανείων (LTROs) - Ενισχύονται οι καταθέσεις στην περιφέρεια - Η ΕΚΤ μπορεί να αποτρέψει τυχόν ατύχημα ρευστότητας, αλλά όχι να υποκαταστήσει κεφάλαια

tags :
Draghi: Έτοιμη για δράση η ΕΚΤ - Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά - Πιθανός νέος γύρος φθηνών δανείων (LTROs) - Ενισχύονται οι καταθέσεις στην περιφέρεια - Η ΕΚΤ μπορεί να αποτρέψει τυχόν ατύχημα ρευστότητας, αλλά όχι να υποκαταστήσει κεφάλαια
(upd10)Την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει περαιτέρω δράση, αν χρειαστεί, στο προσεχές μέλλον για τη στήριξη της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής οικονομίας, επανέλαβε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.
"Η ΕΚΤ έχει στη διάθεση της, έτοιμα προς χρήση, όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής ώστε να στηρίξει την Ευρωζώνη", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο Draghi δεσμεύθηκε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει χαλαρή για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ διευκρίνισε πως "για παρατεταμένη χρονικό περίοδο τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα".
Ο διοικητής της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθούν τα προγράμματα παροχής φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες (LTROs), ενώ παραδέχθηκε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε - κατά τη σημερινή συνεδρίασή του - το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.
"Η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη πρέπει να ανακάμψει μέχρι το τέλος του έτους", προειδοποίησε ο Draghi, διευκρινίζοντας πως αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα υπάρξει πρόβλημα...
Εστιάζοντας στις εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη, ο διοικητής της ΕΚΤ τόνισε πως "θα πρέπει οι τραπεζικές αρχές της κάθε χώρας να εναρμονίσουν τους κανόνες αποτίμησης των assets των τραπεζών τους".
"Για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των τραπεζών των ισχυρών και των αδύναμων χωρών  στην Ευρωζώνη χρειάζεται η προώθηση της τραπεζικής ένωσης", έσπευσε να προειδοποιήσει επίσης.
Ταυτόχρονα ο Draghi αναγνώρισε πως "έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ενίσχυση της καταθετικής βάσης στις τράπεζες των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης".
"Ορισμένες οικονομίες στην Ευρωζώνη εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης", παραδέχθηκε στη συνέχεια ο Draghi για να προσθέσει πως "τα εισοδήματα στην Ευρωζώνη θα επωφεληθούν από τον χαμηλότερο του αναμενομένου πληθωρισμό".
Όπως διευκρίνισε, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα του στόχου του 2%.
"Οι εισροές κεφαλαίων στην Ευρωζώνη παραμένουν ο κύριος υποστηρικτικός παράγοντας της διαμόρφωσης της προσφοράς χρήματος (Μ3)", εξήγησε σε άλλο μέρος της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί ο κεντρικός τραπεζίτης.
"Η ΕΚΤ μπορεί να αποτρέψει κάποιο 'ατύχημα ρευστότητας', αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες", δεν παρέλειψε να επισημάνει ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε θετικό και καλύτερο να υιοθετηθεί το σενάριο που καθιστά την ΕΚΤ παρατηρητή του μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών.
"Η Ευρωζώνη σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από μερικά χρόνια", παραδέχθηκε μεταξύ άλλων.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν εκτός Ευρωζώνης, με αιχμή το shutdown στις ΗΠΑ, ο Draghi δήλωσε "Εάν δεν υπάρξουν δράσεις, το κλείσιμο της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο".

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης σε περίπτωση που τα επιτόκια της αγοράς φθάσουν πολύ ψηλά, λέγοντας πως το τραπεζικό σύστημα μπορεί να τονωθεί ξανά με μακροπρόθεσμα δάνεια, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει κάποια σημαντική μεταβολή της πολιτικής του, πολύ περισσότερο διότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, μείωσε την πίεση που δεχόταν το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης, όπως αναφέρει το CNBC.
Παρά το γεγονός ότι η οικονομική εμπιστοσύνη επανακάμπτει, η ανάπτυξη είναι αναιμική, γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά σημερινά τους επίπεδα ή να τα μειώσει περαιτέρω.
Η υπερβάλλουσα ρευστότητα -το επίπεδο των χρημάτων που πέραν του επιπέδου που χρειάζονται οι τράπεζες για να καλύπτουν τις λειτουργικές τους δαπάνες- μειώθηκε, δημιουργώντας προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να διοχετεύσει περισσότερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα παρέχοντας μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια, μέσω ενός νέου προγράμματος LTRO.
Να σημειωθεί ότι το εκτελεστικό συμβούλιο συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη και όχι αύριο Πέμπτη όπως είναι το καθιερωμένο, λόγω αργίας στη Γερμανία.

Nomura

Όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, Nick Matthews,
οι αγορές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στο εάν και κατά πόσον και κυρίως πότε θα υπάρξει νέα αναχρηματοδότηση των τραπεζών.
«Ωστόσο ενώ ο Draghi θα επαναλάβει ότι η ΕΚΤ έχει διάφορες επιλογές στη διάθεσή του, δεν αναμένεται να εξαγγείλει άμεσα ένα νέο γύρο φθηνής ρευστότητας», προσθέτει.
Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη και όχι την Πέμπτη όπως συνηθίζεται, λόγω αργίας στη Γερμανία.

Goldman Sachs
Αμετάβλητο στο 0,5% θα διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο, όπως και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0%, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs. Επίσης δεν αναμένουν άμεσα μία μείωση επιτοκίων, ούτε διευκρινίσεις για τη μελλοντική καθοδήγηση.

Morgan Stanley
Δεν αναμένουν επιπλέον μέτρα νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ οι αναλυτές της Morgan Stanley σε αυτό το στάδιο, ενώ εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων πριν τον Δεκέμβριο.

Barclays
Η Barclays εκτιμά ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη, ,με την προσοχή να στρέφεται στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο διοικητής Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης