Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Από το «κόσκινο» της εφορίας 40.000 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις το 2012 – Απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα - «Φοροφυγάδες στη φαντασία του υπουργείου Οικονομικών», λένε οι ίδιοι…

Από το «κόσκινο» της εφορίας 40.000 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις το 2012 – Απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα - «Φοροφυγάδες στη φαντασία του υπουργείου Οικονομικών», λένε οι ίδιοι…
Πολιορκητικό κλοιό στήνει η εφορία σε 40.000 φορολογούμενους τους οποίους εντόπισε να μην έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2012, δράττοντας έτσι την ευκαιρία να εισπράξει πρόσθετα λεφτά από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα φυσικά πρόσωπα υποστηρίζουν ότι είναι «φοροφυγάδες» στη φαντασία του υπουργείου Οικονομικών, αφού όχι μόνο δεν φοροδιαφεύγουν αλλά (βάσει των στοιχείων που επικαλέστηκαν) έχουν υποβάλει κανονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Θεωρούν πως από αυτή την ιστορία πήγαν να βγουν «χρεωμένοι και δαρμένοι», δείχνοντας τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ως υπεύθυνη γι' αυτό το λάθος και, συγκεκριμένα, για το γεγονός ότι οι δηλώσεις τους δεν εμφανίζονται στο κεντρικό σύστημα του Τaxisnet.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν μετά τις διασταυρώσεις τις οποίες διενήργησε η διεύθυνση φορολογικής συμμόρφωσης του υπουργείου Οικονομικών με τη συνεργασία της ΓΓΠΣ για τα φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση εισοδήματος για το 2012.
Από τις αντιπαραβολές προέκυψε ότι 40.000 φορολογούμενοι οι οποίοι, βάσει αξιολόγησης των στοιχείων από το αρχείο των δηλώσεων του 2011 καθώς και των στοιχείων από τα άλλα πληροφοριακά συστήματα (περιουσιολόγιο, οχήματα κ.ά.) δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση της υποβολής.
Ακολούθησε η μαζική αποστολή ειδοποιητηρίων από την Εφορία μέσω των οποίων καλούσε τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν αυτή την εκκρεμότητα. Η δράση της, η οποία συνεχίζεται ακόμη και τώρα, προβλέπει τηλεφωνική επικοινωνία με τις πιο αξιόλογες περιπτώσεις, δηλαδή για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και οι οποίες φτάνουν τις 10.000.
Από την επικοινωνία που είχαν οι Εφορίες με αυτούς τους φορολογούμενους προέκυψε ότι αρκετές δηλώσεις είχαν υποβληθεί πλην όμως δεν φαίνονται να είναι καταχωρισμένες στο σύστημα. Αυτοί οι φορολογούμενοι είναι οι τυχεροί της ιστορίας. Υπάρχουν και οι άτυχοι, που όντως δεν υπέβαλαν δήλωση και τώρα αντιμετωπίζουν τα τσουχτερά πρόστιμα της Εφορίας. Ποια είναι αυτά;
• Η απώλεια των εκπτώσεων φόρου (τόκοι στεγαστικών, ενοίκια κ.λπ.) και η επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του εισοδήματος λόγω της απώλειας αυτών των αποδείξεων.
• Πρόστιμο 1% επί του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Εάν πάντως από την εκπρόθεσμη δήλωση δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει επιστροφή φόρου (παρά τις πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω απώλειας των δικαιωμάτων έκπτωσης δαπανών και αναγνώρισης των αποδείξεων), τότε προβλέπεται η επιβολή ενός αυτοτελούς προστίμου, από 117 έως 1.170 ευρώ. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, βεβαιώνεται το ελάχιστο πρόστιμο των 117 ευρώ, το οποίο στη συνέχεια, με τον «συμβιβασμό» που επέρχεται με την Εφορία, πέφτει στο 1/3, δηλαδή περιορίζεται στα 39 ευρώ.
Η ΓΓΠΣ πάντως θα συνεχίσει τις διασταυρώσεις σε όλο το φορολογικό φάσμα (μισθωτή εργασία, συντάξεις, οχήματα, ακίνητα, πιστωτικές κάρτες, δάνεια, ιατρικές δαπάνες κ.λπ.) προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φορολογούμενων που αποκρύπτουν εισοδήματα ή που δηλώνουν ψευδείς δαπάνες, με σκοπό τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος και του τελικού φόρου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης