Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων – Τίθεται την Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση – Δεν εξαιρείται κανένα ακίνητο από το χαράτσι - Ποιες είναι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

tags :
  Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων – Τίθεται την Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση – Δεν εξαιρείται κανένα ακίνητο από το χαράτσι - Ποιες είναι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014. Το τελικό σχέδιο, το οποίο έλαβε την έγκριση της τρόικας, δεν εξαιρεί κανένα ακίνητο, που θα φορολογηθεί από το πρώτο τετραγωνικό χωρίς αφορολόγητο και εξαιρέσεις, ενώ τα αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν με ελάχιστο φόρο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.
Στο τελικό σχέδιο, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το οικονομικό επιτελείο έχει συμπεριλάβει δεκάδες παραμέτρους (επιφάνεια, τιμή ζώνης, όροφος, παλαιότητα, πρόσοψη κ.ά.), με στόχο να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό του τελικού φόρου.
Για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια θα λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως η θέση, το είδος της χρήσης, η απόσταση από τη θάλασσα, η πρόσβαση σε εθνική ή επαρχιακή οδό κ.λπ.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο για τα εντός σχεδίου οικόπεδα προβλέπει:

*Αλλάζουν και αυξάνονται από 20 σε 25 τα κλιμάκια φόρου, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο. Η προηγούμενη κλίμακα επέβαλλε δυσανάλογα μεγάλο φόρο για χαμηλής αξίας γης οικόπεδα, αλλά επέφερε και μεγάλες φοροελαφρύνσεις (σε σχέση με το ΦΑΠ) για οικόπεδα-«φιλέτα» σε προνομιούχες περιοχές.

*  Για τα 10 πρώτα κλιμάκια, σε περιοχές χαμηλής αξίας, ο φόρος μειώνεται δραστικά. Ενώ αρχικά σχεδιαζόταν φόρος 40% (συντελεστής 0,4) για ακίνητα με αξία από 1-20 ευρώ ανά τετραγωνικό (1.000-20.000 ευρώ το στρέμμα), πλέον η κλίμακα θα ξεκινά από 0,02 (φόρος 2 τοις χιλίοις) για οικόπεδα με αξία έως 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μειώσεις θα υπάρχουν έτσι για τα μικρομεσαίας αξίας οικόπεδα για τα πρώτα 10 κλιμάκια φόρου. Ο δεύτερος συντελεστής θα είναι 0,07 ευρώ για μοναδιαία αξία 2- 4 ευρώ/ τ.μ., ο τρίτος συντελεστής είναι 0,15 ευρώ για μοναδιαία αξία 4- 6 ευρώ/τ.μ., ο τέταρτος συντελεστής είναι 0,25 για μοναδιαία αξία 6- 10 ευρώ/ τ.μ. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για ένα οικόπεδο 200 τ.μ. με μοναδιαία αξία 10 ευρώ; Ενώ ο Φόρος υπολογιζόταν στα 80 ευρώ, πλέον περιορίζεται στα 50 ευρώ.

* Για τα ανώτερα 15 κλιμάκια φόρου, προκύπτουν οριακές ή μικρές επιβαρύνσεις για μεσαίας αξίας οικόπεδα και μεγάλες επιβαρύνσεις (σε σχέση με τις αρχικές ελαφρύνσεις) για προνομιούχες περιοχές μεγάλης αξίας (Βουλιαγμένη, Μύκονος κλπ). Για τις πολύ ακριβές περιοχές ο ανώτατος συντελεστής δεν θα βρίσκει «ταβάνι» στα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά θα είναι πολλαπλάσιος (ενδεχομένως να ξεπερνά και τα 12 ευρώ ανά τετραγωνικό ή να φτάνει και στα 20).

Για τα αγροτεμάχια:

*          Αλλάζει ο υπολογισμός φόρου για τα εκτός σχεδίου ακίνητα. Αν και η κλίμακα παραμένει η ίδια, αλλάζει ο συντελεστής πρόσοψης και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος του δρόμου με τον οποίο συνορεύει.

*          Ενώ αρχικά προβλεπόταν προσαύξηση 20% (συντελεστής πρόσοψης 1,2) για κάθε ακίνητο με πρόσοψη σε δρόμο, η επιβάρυνση αυτή δεν θα εφαρμόζεται παρά μόνο για ακίνητα που εφάπτονται σε εθνικές οδούς.

*          Για πρόσοψη σε επαρχιακή οδό (που προσδίδει υπό προϋποθέσεις οικοπεδική αξία στο αγροτεμάχια αφού μπορεί να κτίζει κατά παρέκκλιση) η επβάρυνση περιορίζεται σε 10% (συντελεστής πρόσοψης 1,1).

*          Για όσα έχουν πρόσβαση σε αγροτική οδό, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση ή θα είναι ελάχιστη (συντελεστής 1-1,03).

*Απαλείφεται ο όρος «πρόσβαση» αντί για «πρόσοψη» που σχεδιαζόταν να περιληφθεί και ο οποίος οδηγούσε σε επιβάρυνση 20% ακόμα και στα «τυφλά οικόπεδα».

* Παραμένει ως έχει ο συντελεστής κατοικίας 5, με τον οποίο πενταπλασιάζεται ο φόρος για κάθε αγροτεμάχιο εντός του οποίου υπάρχει ακίνητο.

* Για τα αγροτεμάχια ο ενιαίος φόρος θα ξεκινά από  0,30 λεπτά του ευρώ το στρέμμα για δασικές εκτάσεις πάνω από 500 στρέμματα. Οι μεγαλοϊδιοκτήτες πέφτουν «στα μαλακά» αφού για ακίνητα σε προνομιούχες περιοχές με 10πλάσια ή και 20πλάσια αξία γης από άλλες, θα πληρώνουν σχεδόν ίδιο φόρο  με ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε χαμηλότερης αξίας περιοχές. Εφόσον υπάρχει κτίσμα σε εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού αγροτεμάχια, φορολογείται η έκταση που μένει ακάλυπτη (άκτιστη) αφού αφαιρεθούν από τη συνολική επιφάνεια η επιφάνεια που καλύπτουν τα κτίσματα. Αν π.χ σε 1 στρέμμα έκτισε κάποιος κτίσμα 20 τμ, φορολογείται για τα 980 τ.μ από το αγροτεμάχιο, ενώ για τα 20 ως κατοικία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης