Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αναχωρούν από την Αθήνα οι επικεφαλείς της τρόικας – Θα συνεχιστούν εξαποστάσεως οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση - Τρόικα: «Χαίνουσα» πληγή το ασφαλιστικό σύστημα

Αναχωρούν από την Αθήνα οι επικεφαλείς της τρόικας – Θα συνεχιστούν εξαποστάσεως οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση - Τρόικα: «Χαίνουσα» πληγή το ασφαλιστικό σύστημα
Αναχωρούν από την Αθήνα οι επικεφαλείς της τρόικας, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο δια αλληλογραφίας με διττό στόχο: η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους.
Μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας παραμένει το ασφαλιστικό σύστημα, όπου το έλλειμμα που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 2014 λόγω μείωσης εσόδων και χαμηλότερης - κατά 1,8 δισ. ευρώ- κρατικής χρηματοδότησης, προκαλεί νέα προβλήματα. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, εκτός από την αλληλογραφία με την ελληνική πλευρά, θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.
Nωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:
Μέτρα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού συστήματος η οποία έως το τέλος του 2014 εκτιμάται θα αγγίξει σωρευτικά τα 5 με 6 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση. Μόνο για φέτος το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων θα ξεπεράσει το 1 με 1,5 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με πληροφορίες. τα μέτρα αυτά θα προέλθουν κυρίως μέσα από νέες περικοπές που θα γίνουν σε μισθούς και συντάξεις αλλά και από την αύξηση των ορίων ηλικίας των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Το νέο φιρμάνι της τρόικας έχει ήδη σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου που δεν θέλει να ακούει να ακούει για νέες παρεμβάσεις ή και για νέες πολιτικές λιτότητας τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευθεί προσωπικά ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες τέτοιου είδους αποφάσεις για τα χειμαζόμενα νοικοκυριά. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το ασφαλιστικό που συνιστά την πλέον «καυτή πατάτα»…
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα που ζήτησε η τρόικα αποτέλεσαν αφορμή στο να «μπλοκάρουν» οι διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αφού για τους δανειστές δεν υπάρχει κανένα άλλο πεδίο διαπραγμάτευσης πέρα από την επιβολή νέων οριζόντιων και ιδιαίτερα σκληρών μέτρων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2014 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα απολέσει περίπου 2 δισ. ευρώ λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης του από τον κρατικό κορβανά. Ενώ άλλα 2 δισ. υπολογίζονται οι απώλειες των Ταμείων από την ανεργία που επιφέρουν οι μνημονιακές πολιτικές, τη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων (μέσω της περικοπής των μισθών τους) και βέβαια τη μη καταβολή των εισφορών από τις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν μέσα στην κρίση.
Επίσης, σημαντικά είναι τα ποσά τα οποία θα χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικά από την κατάργηση και της μη αναπλήρωσης των εκατοντάδων φόρων, τελών και κρατήσεων που προωθείται από το 2014.
Τα έσοδα τα οποία θα χάσουν 23 ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Εμπόρων, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας και πολλά άλλα ακόμη υπερβαίνουν το 1,5 με 2 δις. ευρώ.
Οι πόροι αυτοί που ισοδυναμούν με πρόσθετες παροχές για τους ασφαλισμένους των ταμείων, επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ αν δεν αντικατασταθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα ταμειακά προβλήματα σε βαθμό που να απειλούνται ακόμη και οι συντάξεις.
Μόνο το ΝΑΤ θα χάσει έσοδα τα οποία προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το ταμείο Νομικών από 24 και τα ταμείο Λιμενικών από 10.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης