Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν ότι… διαφωνούν - Στον «αέρα» όλα τα κρίσιμα κεφάλαια του νέου προϋπολογισμού - Στις 7 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο

Τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν ότι… διαφωνούν - Στον «αέρα» όλα τα κρίσιμα κεφάλαια του νέου προϋπολογισμού - Στις 7 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το προσχέδιο
Βιβλίο ανοικτό παραμένει στο σύνολό του ο προϋπολογισμός του 2014 καθώς κυβέρνηση και τρόικα δεν κατάφεραν στη σημερινή τετράωρη διαπραγμάτευση να κλείσουν ούτε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια τους.
Όπως για παράδειγμα, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και τα έσοδα τα οποία προβλέπει, τις νέες παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, τις εκτιμήσεις για τα έσοδα από την ανάκαμψη της οικονομίας το 2014 κά.
«Υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται κοντά σε αυτές τις συζητήσεις.
Το «κλείσιμο» του 2014, συνδέεται πλέον άρρηκτα με το τελικό σχέδιο για τον νέο προϋπολογισμό και όχι με το προσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται δε, ότι αναμένεται να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών, αύριο, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου (έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί). Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου αναμένεται να έχει και προσωπική συνάντηση με την Christine Lagarde όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ.
Στην έδρα του ΔΝΤ «θα μεταφερθεί και το αίτημα να μην ονοματιστούν από τώρα τυχόν νέα μέτρα» αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2013, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «προφανώς είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», καθώς υπάρχει συμφωνία στα βασικά μεγέθη.
Η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4% («είμαστε πολύ συντηρητικοί στις εκτιμήσεις», σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα), ενώ για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.
Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αναμένεται να υπερβεί το 0,2% του ΑΕΠ, κινούμενο μεταξύ 300 - 400 εκατ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης