Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας - Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει αύριο ο Γ. Στουρνάρας - Κρίσιμο τετ α τετ και με Σαμαρά

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας - Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει αύριο ο Γ. Στουρνάρας - Κρίσιμο τετ α τετ και με Σαμαρά
(upd5) Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει αύριο Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Συνάντηση με τους επικεφαλής της τριμερούς θα έχει αύριο και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας στις 11:00 και λίγο αργότερα θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.
Νωρίτερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο κ. Στουρνάρας όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικα.
Κρίνεται το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών
Κενή περιεχομένου αποδείχτηκε η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης για τη σωτηρία της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, καθώς η τρόικα παραμένει αμετακίνητη στην αρχική θέση του «λουκέτου» για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
Σε ότι αφορά τη ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση απέσπασε μία μικρή πίστωση χρόνου που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η εταιρία κινείται σε «τροχιά» ιδιωτικοποίησης. Οι διαπραγματεύσεις για την ΛΑΡΚΟ θα συνεχιστούν και σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ,ενώ μέρος σε αυτές θα πάρουν και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.
Αξιωματούχοι που παρίστατο στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, εκτιμούν ότι χθες επισφραγίσθηκε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αφού η τρόικα δεν πείσθηκε από το σχέδιο εξυγίανσης που παρουσίασε η ελληνική πλευρά.
Εφόσον δεν συνέβαινε αυτό θα μπορούσε να ξεπερασθεί και το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» που έχε να κάνει με τις κρατικές ενισχύσεις ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει παράνομες.
Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν δεν ότι «υπάρχουν ακόμη ελπίδες για τη διατήρηση ενός μέρους των εργοστασίων» αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αφού οι πιστωτές επιμένουν στον ξαφνικό θάνατο και στην απόλυση των εργαζομένων χωρίς μάλιστα την καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων!
Να σημειωθεί ότι όσο καθυστερεί το σχέδιο εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών που αποτελεί ένα τέσσερα προαπαιτούμενα ( τα άλλα τρία είναι 12.500 διαθεσιμότητες, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και Κώδικας Δικηγόρων), πίσω θα πηγαίνει και η εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό αυτή θα πρέπει να καταβληθεί μέσα στον Οκτώβριο.
Η σημερινή μέρα θα παραμείνει δύσκολη για τον Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες του αφού τη «σκυτάλη» των διαπραγματεύσεων παίρνει το δημοσιονομικό κομμάτι. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο προϋπολογισμός του 2013 που θα αποτελέσει την βάση των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2014 αλλά και του νέου Μεσοπρόθεσμου (2014 – 2017).
Σύμφωνα με πληροφορίες, τρόικα και οικονομικό επιτελείο είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2013 ήτοι 350 – 400 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενος λήψης νέων μέτρων για το 2014.
Για την ώρα έχουν ζητήσει μία λίστα με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην οικονομία για την περίοδο 2015-16, οι οποίες κάποιες από αυτές ενδεχομένως να εφαρμοστούν και νωρίτερα.
Πρόκειται για τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-16 το οποίο οι ξένοι το έχουν υπολογίσει στα 4 με 5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ το οικονομικό επιτελείο το εκτιμά στο 2,1 δις. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση , από την πλευρά της δεν θέλει με τίποτα να ακούει για νέα μέτρα ( σ.σ. που μπορούν να της υπονομεύσουν το πολιτικό της μέλλον ) βλέποντας τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά.
Ήδη τα χρέη των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν τα 60 δις. ευρώ τον Αύγουστο σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τον περασμένο μήνα προστέθηκαν άλλα 588 εκατ. ευρώ στα απλήρωτα «μνημονιακά» χαράτσια προκαλώντας συναγερμό στην κυβέρνηση ή οποία τρίβει τα μάτια της βλέποντας την γεωμετρική πρόοδο με την οποία «φουσκώνουν» αυτές οι οφειλές.
Παρά ταύτα όμως:
• Τον επόμενο μήνα καταφθάνουν σε κοινό εκκαθαριστικό ο φόρος πολυτελείας και τα τέλη κυκλοφορίας. Στόχος είναι να εισπραχθούν στο τελευταίο δίμηνο του 2013, μαζί με τα 1,2 δισ. ευρώ των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας και τα 140 εκατομμύρια ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει ο φόρος πολυτελείας στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ.
• «Παγώνουν» οι συναλλαγές για όσους επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τα οποία δεν έχουν ρυθμίσει. Τα ονόματα τους θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Το μέτρο προβλέπει επίσης ότι όσοι από τους υπόλοιπους επιχειρηματίες προμηθευτούν προϊόντα ή λάβουν υπηρεσίες από τους διαπομπευμένους αυτούς φορολογούμενους θα χάνουν δικαιώματα εκπτώσεων του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που θα λάβουν Ουσιαστικά, με το μέτρο αυτό, επιχειρείται να επιβληθεί φορολογική συμμόρφωση σε όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ή δεν πληρώνουν τα υπέρογκα χαράτσια του μνημονίου.

(Πρώτη ενημέρωση: 07:17, 27 Σεπτεμβρίου 2013)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης