Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών - Σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα - Aγκάθι οι κρατικές ενισχύσεις

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών - Σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση των ΕΑΣ - ΕΛΒΟ πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα - Aγκάθι οι κρατικές ενισχύσεις
(upd4)Τη θέση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης, πρότεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στους επικεφαλής της τρόικας, στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό ανάφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισημαίνοντας, όμως, ότι ακόμη είναι σε εξέλιξη η συζήτηση, για να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού σχεδίου.
Όσον αφορά στην ΕΛΒΟ, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, προτάθηκε στην τρόικα να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.
«Αγκάθι» παράλληλα, για τις δύο επιχειρήσεις αποτελούν οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές (ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ), τις οποίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει χαρακτηρίσει παράνομες και απαιτεί την επιστροφή τους.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Το σχέδιο με το οποίο προσέρχεται η κυβέρνηση σε αυτή την συνάντηση είναι γνωστό και προβλέπει τη διάσπαση και διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ.
Ειδικότερα για την ΕΑΣ προτείνεται ο διαχωρισμός της εταιρίας σε δύο μέρη, το στρατιωτικό και το πολιτικό. Πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η διατήρηση μόνο του στρατιωτικού σκέλους που είναι αναγκαίο για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών της χώρας και το υπόλοιπο κομμάτι να τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης χωρίς να διαταραχτεί η λειτουργία του.
Ανάλογη λύση προτείνεται και για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Εξαίρεση αποτελεί η ΛΑΡΚΟ για την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη.
Τον τελευταίο λόγο έχουν οι πιστωτές οι οποίοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το αν πρόκειται για βιώσιμες λύσεις ή επιμένουν στον ξαφνικό θάνατο των εταιριών και στην απόλυση των εργαζομένων και μάλιστα άνευ αποζημιώσεων.
Τα πράγματα πάντως είναι δύσκολα για τους εργαζόμενους καθώς το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών στοιχειώνει και η πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, η οποία ζητά την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων για τις τρεις αυτές εταιρίες.
Η σημερινή μέρα δεν θα είναι εύκολη και τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος το πρωί και για σχεδόν τρεις ώρες, είχε ξεχωριστή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας για όλα τα υπόλοιπα θέματα που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου.
Πρόκειται γα τον νέο κώδικα για τους δικηγόρους, οι 12.500 διαθεσιμότητες και η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ . Στόχος είναι να έχει εγκριθεί η εκταμίευσή της στην συνεδρίαση του Euroworking Group της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου ή το πολύ σε εκείνο της δεύτερης εβδομάδας.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τρόικα και οικονομικό επιτελείο είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν για πρωτογενές πλεόνασμα 400-500 εκατ. ευρώ το 2013. Η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για επιπλέον μέτρα το 2014, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να αρχίσει να καταρτίζει έναν κατάλογο με πιθανά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 - 2016.
Σε ότι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται χωρίς να χρειάζεται αναδρομική περικοπή των πιστώσεων του προϋπολογισμού προς τους φορείς του Δημοσίου (συνεχίζει να εφαρμόζεται η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα από τις 12 Δεκεμβρίου 2012) και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιστροφές φόρων θα φθάσουν στο στόχο των 2,9 δισ. ευρώ και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στα 6,65 δισ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ λιγότερες του στόχου).
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι για να καταλήξουν οι δύο πλευρές στο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι της τάξης των 400-500 εκατ. ευρώ υπάρχουν τέσσερις παραδοχές. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν συμφωνήσει να μην προσμετρηθούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα τα έσοδα:
1. Του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
2. Από τις προνομιούχες μετοχές των τραπεζών.
3. Από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης (SMP's).
4. Από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε προ κρίσης (ANFA's).
Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ, καθώς θα συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω έσοδα, όπως τυπικά είναι υποχρεωμένη να πράξει. Ωστόσο, τρόικα και οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να μην τα προσμετρήσουν για να έχουν στα χέρια τους το «καθαρό» πρωτογενές αποτέλεσμα που δεν θα αμφισβητείται από κανένα.
Την Τρόικα θα δει το Σαββάτο και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ την προσεχή Κυριακή θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα.

(Πρώτη ενημέρωση 07:23)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης