Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ελληνικό παράδοξο - Με MSCI αναδυόμενη αγορά το ΧΑ και με FTSE ώριμη - Η διατήρηση του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές από τον οίκο FTSE δεν είναι τόσο θετική εξέλιξη - Οι εισροές των αναδυόμενων hedge funds δεν θα έρθουν

  Ελληνικό παράδοξο - Με MSCI αναδυόμενη αγορά το ΧΑ και με FTSE ώριμη - Η διατήρηση του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές από τον οίκο FTSE δεν είναι τόσο θετική εξέλιξη -  Οι εισροές των αναδυόμενων hedge funds δεν θα έρθουν
Το ελληνικό παράδοξο το ελληνικό χρηματιστήριο είναι με βάση MSCI αναδυόμενη αγορά και με βάση τον οίκο FTSE ώριμη αγορά υπό καθεστώς παρακολούθησης ωστόσο για πιθανή υποβάθμιση.
Για πρώτη φορά μια μη υποβάθμιση είναι αρνητική για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο βρετανικός οίκος FTSE ανακοίνωσε  πως η ελληνική αγορά παραμένει σε Watch List (υπό παρακολούθηση) για πιθανή υποβάθμιση στις αναδυόμενες αγορές.

Oι χώρες που βρίσκονται σε Watch List θα εξεταστούν εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2014.
O FTSE, ωστόσο, τον Μάρτιο του 2014, θα δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για το αν οι χώρες που βρίσκονται σε Watch List θα παραμείνουν ή όχι σε καθεστώς υποβάθμισης.
Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η MSCI τον Νοέμβριο θα ενεργοποιήσει και τυπικά την διαδικασία ένταξης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε αναδυόμενη.
Δηλαδή η MSCI έχει υποβαθμίσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε αναδυόμενη αγορά και ο FTSE διατήρησε το ελληνικό χρηματιστήριο σε ώριμη αγορά δηλαδή ανεπτυγμένη.
Το παράδοξο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το χαμηλό ειδικό βάρος και η χαμηλή στάθμιση στους δείκτες του FTSE έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις σταθμίσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων.
Ως εκ τούτου λοιπόν η διατήρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές από τον FTSE δεν θα επιφέρει αλλαγές στις σταθμίσεις των funds άρα δεν θα υπάρξουν τεχνικές εκροές αρχικά και εν συνεχεία τεχνικές εισροές.
Οι αντίστοιχες εισροές λόγω MSCI εκτιμώνται σε 2,5 με 3,5 δισεκ. δολάρια στο ελληνικό χρηματιστήριο άπαξ και υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά.
Στατιστικά το ειδικός βάρος της Ελλάδος ως αναδυόμενη αγορά είναι μεγαλύτερο από ότι ανεπτυγμένη αγορά.

Το σύνολο των χωρών που τέθηκαν σε Watch List από τον οίκο FTSE

- Αργεντινή
- Κίνα
- Ελλάδα
- Καζακστάν
- Κουβέιτ
- Μογγολία
- Μαρόκο
- Πολωνία
- Κατάρ
- Ταϊβάν


Η λίστα των ανεπτυγμένων αγορών από τον οίκο FTSE

Αυστραλία
Αυστρία
Βέλγιο/Λουξεμβούργο
Καναδάς
Δανία
Φινλανδία
Γαλλία
Γερμανία
Ελλάδα
Χονγκ Κονγκ
Ιρλανδία
Ισραήλ
Ιταλία
Ιαπωνία
Ολλανδία
Νέα Ζηλανδία
Νορβηγία
Πορτογαλία
Σιγκαπούρη
Νότιος Κορέα
Ισπανία
Σουηδία
Ελβετία
Βρετανία
ΗΠΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης