Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Σε αναζήτηση ρευστότητας μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας... - Επιτόκια έως και 7%

Σε αναζήτηση ρευστότητας μέσω των λογαριασμών μισθοδοσίας... - Επιτόκια έως και 7%
Στροφή στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους κάνουν τώρα οι τράπεζες, φιλοδοξώντας να αυξήσουν τα υπόλοιπα των καταθέσεων τους, προσφέροντας δελεαστικά επιτόκια στους λογαριασμούς μισθοδοσίας.
Καθώς τα συνολικά υπόλοιπα των καταθέσεων μειώθηκαν κατά περισσότερα από 29 δις. ευρώ το 2010, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν ρευστότητα πραγματικά από όπου μπορούν, ώστε να κλείσουν την «τρύπα». Καθώς μάλιστα η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εντείνει τις πιέσεις προς αυτές, ώστε να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί, η ανάγκη για ζεστό χρήμα –ακόμη και από μεγαλύτερες τράπεζες- είναι σημαντικότερη από ποτέ.
Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να «φουντώνει» η μάχη μεταξύ των τραπεζών και στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δελεάζουν δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους προσφέροντας ως αντάλλαγμα υψηλά επιτόκια και επιπλέον προνόμια.
Αυτή τη στιγμή, ο πήχης των επιτοκίων έχει φτάσει το 7%  σε καταθέσεις ταµιευτηρίου, ενώ παράλληλα οι τράπεζες προσφέρουν επίσης  δωρεάν συνδροµή σε πιστωτικές κάρτες και µειωµένα έξοδα δανεισµού  προκειμένου να  δελεάσουν συνταξιούχους και δηµοσίους υπαλλήλους
Μάλιστα, πρόσφατα, στο «παιχνίδι» έχουν μπει και οι μεγαλύτερες τράπεζες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Alpha Bank, η οποία διαθέτει λογαριασμό μισθοδοσίας με επιτόκιο 4,25% για τα πρώτα 3.000 ευρώ.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, ο στόχος τους είναι διπλός. Από τη μία, το βασικότερο είναι να αντλήσουν όσο το δυνατό περισσότερα χρήµατα ως καταθέσεις. Από την άλλη όμως, φιλοδοξούν να δηµιουργήσουν πιστούς πελάτες για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Και αυτό γιατί, κατά κανόνα, ο πελάτης που έχει λογαριασμό μισθοδοσίας σε κάποια τράπεζα συνεργάζεται µαζί της και για άλλες τραπεζικές εργασίες, όπως δάνεια, κάρτες και επενδυτικά προϊόντα.

Τι προσφέρουν οι τράπεζες αναλυτικά

Η Εθνική Τράπεζα παρέχει απόδοση από το πρώτο ευρώ για λογαριασµό ταµιευτηρίου είτε τρεχούµενο. Επίσης δίνει δικαίωµα υπερανάληψης µε πιστωτικό όριο έως 10.000 ευρώ, πιστωτικές κάρτες µε ευνοϊκό επιτόκιο και δωρεάν συνδροµή για όλη τη διάρκεια του λογαριασµού, έκπτωση στο κυµαινόµενο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων και χαµηλό περιθώριο επιτοκίου στα µη επιδοτούµενα στεγαστικά δάνεια.
Η Εurobank από την πλευρά της διαθέτει προνοµιακό επιτόκιο κατάθεσης από το πρώτο ευρώ, δυνατότητα υπερανάληψης µε επιτόκιο µειωµένο κατά µία µονάδα από το εκάστοτε τρέχον, κάρτα ανάληψης µετρητών για συναλλαγές µέσω ΑΤΜ, δωρεάν πάγιες εντολές πληρωµής λογαριασµών και δωρεάν τραπεζικές συναλλαγές αν στον λογαριασµό υπάρχουν περισσότερα από 3.000 ευρώ.

Η Alpha Bank διαθέτει λογαριασμό μισθοδοσίας με επιτόκιο 4,25% για τα πρώτα 3.000 ευρώ και επιπλέον δωρεάν χρεωστική κάρτα, ένα καρνέ επιταγών των δέκα φύλλων ετησίως, πάγιες εντολές και εισερχόμενα εμβάσματα (μέχρι του ποσού των Ευρώ 12.500) σε πίστωση αποκλειστικά του λογαριασμού μισθοδοσίας.
Η Εmporiki προσφέρει δύο λογαριασµούς µισθοδοσίας µε ή χωρίς βιβλιάριο µε κλιµακούµενο επιτόκιο και χωρίς ελάχιστο ποσό κατάθεσης. Επίσης, δωρεάν κάρτα ανάληψης µετρητών, κάρτα αναγνώρισης για εύκολη πρόσβαση χωρίς την ανάγκη προσκόµισης βιβλιαρίου στις συναλλαγές και δυνατότητα υπερανάληψης µετρητών µε προνοµιακό επιτόκιο και µέχρι έναν καθαρό µισθό µε ανώτατο ποσό τα 5.000 ευρώ. Επιπλέον την πιστωτική κάρτα ΜΑSΤΕRCΑRD «Προνόµιο Υγείας» µε δωρεάν συνδροµή για 2 χρόνια, ανοικτό δάνειο µε δωρεάν συνδροµή για τον πρώτο χρόνο, έκπτωση 20% στα έξοδα όλων των στεγαστικών δανείων, ευνοϊκότερη τιµολόγηση στα στεγαστικά δάνεια κυµαινόµενου επιτοκίου και έκπτωση 10% στα έξοδα των καταναλωτικών δανείων (µε ή χωρίς εξασφαλίσεις).
Το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο προσφέρει επιτόκιο 5% από το πρώτο ευρώ και για ποσά έως 3.000 ευρώ, καθώς και δικαίωµα υπερανάληψης έως 5.000 ευρώ για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
Η Μarfin Εgnatia Βank παρέχει επιτόκιο 5% στον λογαριασµό µισθοδοσίας για τα πρώτα 5.000 ευρώ, δυνατότητα άντλησης ενός επιπλέον µισθού - σύνταξης µέχρι 1.500 ευρώ µε ευνοϊκό επιτόκιο, δύο δωρεάν αναλήψεις κάθε µήνα από ΑΤΜ άλλων τραπεζών και δωρεάν πάγιες εντολές για αυτόµατη εξόφληση λογαριασµών.
Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει επίσης 5% για τα πρώτα 5.000 ευρώ και δυνατότητα υπερανάληψης µε χρέωση τόκων µόνο για το ποσό της υπερανάληψης και το χρονικό διάστηµα που αυτό χρησιµοποιείται. Επίσης έκπτωση 50% στη δαπάνη εξέτασης αιτήµατος όλων των καταναλωτικών δανείων και έκπτωση 50% στα έξοδα αξιολόγησης αιτήµατος στεγαστικών δανείων, καθώς και πιστωτική κάρτα µε δωρεάν συνδροµή και µε προνοµιακό κυµαινόµενο επιτόκιο αγορών 9,75%.
Το υψηλότερο επιτόκιο της αγοράς (7%) για τα πρώτα 5.000 ευρώ προσφέρει η Τ-Βank (πρώην Αspis Βank), µαζί µε δυνατότητα υπερανάληψης µέχρι δύο µισθών, δυνατότητα απόκτησης πιστωτικής κάρτας µε δωρεάν συνδροµή για τον µισθοδοτούµενο και 30% επιστροφή των τόκων για όλες τις συναλλαγές, έκπτωση µίας µονάδας στο επιτόκιο και 50% έκπτωση στα έξοδα ελέγχου, στα καταναλωτικά δάνεια µισθωτών και 50% έκπτωση στην προµήθεια συµµετοχής, όπου υπάρχει, σε Αµοιβαία Κεφάλαια.
Η Μillennium Βank διενεργεί κληρώσεις µεταξύ εκείνων που έχουν λογαρασµό µισθοδοσίας µε δώρο 1.000 ευρώ σε 10 τυχερούς κάθε µήνα.
Η Αttica Βank προσφέρει προνοµιακό, κλιµακούµενο επιτόκιο, δίνει τη δυνατότητα λήψης προσωπικών δανείων µε µειωµένο επιτόκιο και κάνει εκπτώσεις τα έξοδα δανείων και στα αµοιβαία κεφάλαια.
Η Geniki Βank παρέχει αποδόσεις έως 3% και δυνατότητα υπερανάληψης.
Η Ρrobank δίνει επιτόκιο έως 5% για τα πρώτα 5000 ευρώ και πάνω από 5000 ευρώ δίνει επιτόκιο 2,5%,  ενώ η ΗSΒC παρέχει κλιµακωτό επιτόκιο έως 2%.
Η FBBank προσφέρει επιτόκιο 5% για τα πρώτα €5.000 και βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (+ 0,25% για τα ποσά πάνω από €5.000, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα υπερανάληψης ενός ακαθάριστου μισθού

Ποιους αφορούν οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί

Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί μισθοδοσίας δίνονται σε δημoσίους υπάλληλους ή συνταξιούχους. Αυτοί θα πρέπει να απευθυνθούν  στον φορέα από τον οποίο πληρώνονται - υπό την προϋπόθεση ότι αυτός έχει ενταχθεί στο διατραπεζικό σύστηµα πληρωµών DiasΡay – και να ζητήσουν η πληρωµής του να γίνεται πλέον στην τράπεζα που θέλει. Δηλαδή θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση, ζητώντας από το λογιστήριο της υπηρεσίας του η µισθοδοσία του να εκτραπεί µέσω του συστήµατος ΔΙΑΣ σε άλλο λογαριασµό, στην τράπεζα που εκείνος επιθυµεί. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ανοίξουν τον αντίστοιχο λογαριασμό στην τράπεζα και τα χρήματα τους θα τοκίζονται με το προνομιακό επιτόκιο.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης