Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώνει την αξιολόγησή του για το ΧΑ o αγγλικός οίκος FTSE- Στο 50% οι πιθανότητες υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς, υποστηρίζουν στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑ

tags :
Σήμερα ανακοινώνει την αξιολόγησή του για το ΧΑ o αγγλικός οίκος FTSE- Στο 50% οι πιθανότητες υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς, υποστηρίζουν στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑ
Ο αγγλικός οίκος FTSE θα ενημερώσει σήμερα τη διοίκηση του ΧΑ για την ετήσια αξιολόγηση του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Οι πιθανότητες υποβάθμισης είναι 50%, όπως λένε στο www.bankingnews.gr  πηγές της Ε.Κ. και του ΧΑ τονίζοντας ότι το κομβικό σημείο είναι ο φόρος υπεραξίας που μέχρι σήμερα  δεν έχει καταργηθεί από το υπουργείο οικονομικών και είναι ακριβώς το θέμα στο οποίο αντιδρά σφόδρα ο αγγλικός οίκος FTSE.
Eάν υποβαθμισθεί σήμερα το ΧΑ θα είναι η τρίτη φορά μέσα στο 2013. 
Είχε προηγηθεί τον Μάρτιο η υποβάθμιση από την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης δεικτών Russell Investements, ακολούθησε τον Ιούνιο η υποβάθμιση από τον επίσης αμερικανικό οίκο Morgan Stanley Capital International, με τον νέο δείκτη MSCI Greece να τίθεται σε ισχύ τον προσεχή Νοέμβριο. Υπενθυμίζουμε ότι το Χ.Α. από το 2004 είχε τεθεί σε παρακολούθηση (watch list) από τον οίκο Ftse στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.
Το κυρίαρχο θέμα που θίγει ο οίκος Ftse και δεν έχει επιλυθεί από το υπουργείο Οικονομικών, παρά την πίεση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη διοίκηση του Χ.Α., είναι η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας από τις 2 Ιανουαρίου 2014.
Το επιχείρημα του διεθνούς οίκου είναι ότι σε καμία ανεπτυγμένη αγορά, παγκοσμίως, δεν επιβαρύνονται με φόρο οι αλλοδαποί επενδυτές καθώς ήδη πληρώνουν φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη στις χώρες που δηλώνουν την έδρα τους.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών υποστηρίζουν ότι η υποβάθμιση του Χ.Α. θα οδηγήσει περίπου 3 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά μέσα στην επόμενη διετία από τα hedge funds που παρακολουθούν τις αναδυόμενες αγορές.
Μάλιστα σημειώνουν ότι η Αθήνα θα έχει το πλεονέκτημα, καθώς είναι το μοναδικό χρηματιστήριο της Ευρωζώνης που θα ανήκει στην αγορά των αναδυόμενων αγορών.
Η MSCI ανακοίνωσε ότι θα επαναταξινομήσει τον δείκτη MSCI Ελλάδα στις αναδυόμενες αγορές στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αξιολόγησης των δεικτών τον Νοέμβριο του 2013.
Σημειώνει ταυτόχρονα ότι ο δείκτης MSCI Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται σε αρκετά κριτήρια για την πρόσβαση στις αγορές.
Ωστόσο, προσθέτει, πολύ λίγες από αυτές τις βελτιωμένες πρακτικές βρίσκονται στην ελληνική αγορά.
Αυτό οδήγησε την Ελλάδα να μην πετύχει πολλαπλά κριτήρια: τις διευκολύνσεις για τον δανεισμό χρεογράφων, τις ανοιχτές πωλήσεις (short selling) και τη μεταφορά τίτλων.
Αναφέρει επίσης ότι φορείς της αγοράς έχουν σχολιάσει ότι οι διευκολύνσεις που έχουν παρουσιάσει οι ελληνικές αρχές από το 2008 για τις μεταφορές τίτλων και τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές είναι τόσο περιοριστικές, που πρακτικά δεν χρησιμοποιούνται.
Ταυτόχρονα, η μακροχρόνια απουσία ενός καθιερωμένου συστήματος για τον δανεισμό τίτλων, καθώς και πρακτικών στις ανοιχτές πωλήσεις (short selling), καθιστά την ελληνική αγορά μη συμβατή με τα πρότυπα των άλλων ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών.
Αναφέρει ακόμη ο αμερικανικός οίκος ότι ο δείκτης δεν έχει ευθυγραμμιστεί με το κριτήριο μεγέθους των ανεπτυγμένων αγορών τουλάχιστον για δύο χρόνια.
Εάν δεν υπήρχε η πρόβλεψη, στη μεθοδολογία διατήρησης του δείκτη, να απαρτίζεται από τουλάχιστον δύο μετοχές, μόλις ένας τίτλος θα πληρούσε τις προϋποθέσεις εισαγωγής στον δείκτη MSCI Greece.
Τον Νοέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η νέα σύνθεση του δείκτη MSCI Greece, μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. σε αναδυόμενη αγορά τον περασμένο Ιούνιο. Στον νέο δείκτη θα περιλαμβάνονται οι εξής μετοχές: Εθνική Τράπεζα (19% στάθμιση), ΟΤΕ (19%), ΟΠΑΠ (18%), Alpha Bank (11%), ΔΕΗ (11%), Jumbo (9%), Ελληνικά Πετρέλαια (7%), Folli Follie (6%).
Η στάθμιση του δείκτη MSCI Greece στους επιμέρους δείκτες της MSCI διαμορφώνεται ως εξής: α) 0,31% του δείκτη MSCI EM (αφορά το σύνολο των αναδυόμενων αγορών), β) 1,76% του MSCI EMEA (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), γ) 3,04% του MSCI Emerging Europe και το 3,80% του MSCI Aνατολικής Ευρώπης. Στο πρόσφατο road show του Λονδίνου συμμετείχαν διεθνή funds που επενδύουν τα τελευταία χρόνια στις αναδυόμενες αγορές.
Τα πιο γνωστά ονόματα είναι τα εξής: Henderson, Lansdowne, Lupus Alpha, Wellington, Marathon AM, Sac Global Invest, York Capital, Schroder Investment, Lazard, Fairfax.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης