Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Βarroso: Ουδέν σχόλιο για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα - Κάτω από το 120% του ΑΕΠ το χρέος μέχρι το 2021 - Σαμαράς: Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

tags :
 Βarroso: Ουδέν σχόλιο για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα - Κάτω από το 120% του ΑΕΠ το χρέος μέχρι το 2021 - Σαμαράς: Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος
(upd2)Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ουδέν σχόλιο από τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. M. Barroso, για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Τρόικα.
Κάτω από το 120% του ΑΕΠ το χρέος μέχρι το 2021, σύμφωνα με τον Barroso.
Μήνυμα στήριξης στην ελληνική προσπάθεια από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz.
Την στήριξη της Κομισιόν στον ελληνικό λαό επαναβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Jose Manuel Barroso, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, έσπευσε να τονίσει ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση και ότι πρέπει να επισπευθούν οι αποκρατικοποιήσεις. 
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο δάνειο, ο Barroso τόνισε ότι πρέπει να αναμένουμε την έκθεση της τρόικας.
Επίσης δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2021.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς, ενώ η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην ανάπτυξη.
Επίσης επανέλαβε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο μέχρι το 2014.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
«Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται πλέον καμία συζήτηση για έξοδο από το ευρώ.
Η απάντηση στις προκλήσεις που απειλούν την Ελλάδα είναι: περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη Ευρώπη, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κύριος στόχος της Ελλάδας είναι η επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε.
Ο κ. Σαμαράς έστειλε το δικό του μήνυμα κατά των πολιτικών λιτότητας, αναφέροντας ότι η  Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομικό αντίκτυπο, όχι λιτότητα.
Παράλληλα τόνισε ότι ήδη γίνονται βήματα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για την περίοδο 2015 – 2016.

Στήριξη από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz
Για ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Martin Schulz, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειες που καταβάλει για έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική προεδρία θα εργαστεί από κοινού με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ε.Ε. την οποία θα αναλάβουμε τον Ιανουάριο του 2014.
Στην πορεία για την έξοδο από την κρίση ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη με περισσότερη αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι βασικές προτεραιότητες αποτελούν η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το μήνυμα Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύεται πως ο χαρακτήρας της επίσκεψης, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο, αφορά την προετοιμασία της Ελλάδας για την ανάληψη από την 1η Ιανουαρίου του 2014 της εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε., σε δεύτερο επίπεδο ο κ.Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη να μην υπάρξουν απαιτήσεις για άλλα πρόσθετα μέτρα, καθώς ούτε η κοινωνία ούτε ο πολιτικός κόσμος μπορούν να ανεχθούν και να δεχθούν άλλη λιτότητα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Σαμαράς θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα μέτρα ανάπτυξης και τόνωσης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στηρίξουν τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση για να υπάρξει σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη, σε μια περίοδο που οι ακραίες πολιτικές φωνές στην Ελλάδα κερδίζουν διαρκώς έδαφος.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στην χώρα, αλλά και την πρόβλεψη για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο κ.Σαμαράς συναντήθηκε στις 12 το μεσημέρι με τον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz.
Στη συνέχεια ο κ.Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Jose Manuel Barroso και στις 15:45 θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.
Στις 16:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Herman Van Rompuy και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον επίτροπο Ανταγωνισμού, J.Almunia.

Αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία
Χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα της εφημερίδας «Herald Tribune» στη Στοά του Αττάλου εμφανίστηκε άκρως αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
«Βρισκόμαστε στο τέλος της ύφεσης και η ανάκαμψη είναι πλέον ορατή είπε ο κ.Σαμαράς, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα εντός του… τούνελ της κρίσης, αν και υπερθεμάτισε την επιτευχθείσα πρόοδο των τελευταίων 14 μηνών.
«Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει άρδην, καθώς έχουν συντελεστεί σαρωτικές αλλαγές» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερθείς στο πρωτογενές πλεόνασμα, εκτίμησε πως στο τέλος του 2013 ο στόχος θα έχει επιτευχθεί.
Επίσης, τόνισε πως η αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα συντελεστεί σταδιακά, εκτιμώντας πως το 2019 η οικονομία θα έχει επιστρέψει στα προ – κρίσης επίπεδα.
Ακόμη, ο Α. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ προς τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πίεση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν η δημόσια συζήτηση μετατρέπεται σε χαοτική πόλωση. Αυτό συμβαίνει όταν η ελπίδα χάνεται από πολλούς. Αυτές τις δύσκολες στιγμές η δημοκρατία δημιουργεί τους δικούς της εχθρούς που υπονομεύουν το κράτος δικαίου και την ενότητα» κατέληξε ο Α. Σαμαράς.
Παράλληλα, δίδοντας το «παρών» στην τελετή απονομής των βραβείων IFG 2013, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Α. Σαμαράς ευχαρίστησε τους διακεκριμένους Έλληνες, οι οποίοι «προβάλλουν διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας που εμπνέει σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο».
Βραβεύοντας τους επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αυτό που έχουν κοινό είναι ότι κουβαλούν την Ελλάδα στην καρδιά τους», προβάλλοντάς την ως κάτι «που εμπνέει σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης