Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σχέδιο ενσωμάτωσης των προκαταβολών του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση - Σχετικό αίτημα θα υποβληθεί στην τρόικα - Προδιαγράφονται σκληρές οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών

Σχέδιο ενσωμάτωσης των προκαταβολών του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση - Σχετικό αίτημα θα υποβληθεί στην τρόικα - Προδιαγράφονται σκληρές οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών
Αίτημα - παράκληση προς την τρόικα το οποίο προβλέπει την ενσωμάτωση μέρος των προκαταβολών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για την κάλυψη του χρηματοδοτικού «κενού» της τριετίας 2014 – 2016, έχει υποβάλλει η κυβέρνηση.
Το ύψος των προκαταβολών που αντιστοιχούν στο 30% των εσόδων του Προγράμματος και μπορούν να διατεθούν για τον σκοπό αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τα 5,5 δις. ευρώ με 6 δις. ευρώ.
Με αυτά τα κονδύλια, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου μπορούν να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο εσωτερικό της χώρας, που για την ώρα μεγάλο «αγκάθι» αποτελούν οι δαπάνες για τόκους που κινούνται στα 10 με 11 δις. ευρώ.
Εφόσον οι δανειστές ανάψουν το «πράσινος φως» σε αυτό το αίτημα τότε τα κεφάλαια  που θα χρειαστεί η  χώρα προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό «κενό» θα είναι πολύ μικρότερα.  
Όπως έχει ήδη προσδιορίσει το ΔΝΤ το «κενό» αυτό ανέρχεται σε  4,6 δις. ευρώ για το 2014 και σε 6,5 δις. ευρώ για το 2015 – 2016. Δηλαδή φθάνει συνολικά τα 11,1 δις. ευρώ. Σε αυτές τις ανάγκες δεν έχουν υπολογιστεί τα ομόλογα ύψους 5,6 δις. ευρώ  που λήγουν στα «χέρια»  των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και τα οποία θα πρέπει να καλύψει το ελληνικό δημόσιο.
Αν και υπάρχει συμφωνία μετακύλησης των λήξεων αυτών των τίτλων εντούτοις το θέμα δείχνει να «κολλά» προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Για το Μέγαρο Μαξίμου ο πιο μεγάλος είναι αυτός που έχει να κάνει με τα ανταλλάγματα που θα ζητήσουν οι ξένοι  σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν το σενάριο με τις προκαταβολές από το ΠΔΕ δεν προχωρήσει τα ανταλλάγματα της τρόικας θα παραμείνουν σκληρά από την στιγμή που συνδέονται με ένα νέο δάνειο.  
Επίσης, η διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για σκοπούς άλλους πλην αυτόν της ανάπτυξης είναι εξαιρετικά πιθανό να διατηρήσουν την υφεσιακή πορεία της οικονομίας και το ΑΕΠ τη χώρας να κατρακυλήσει πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα των 185 δις. ευρώ που εκτιμάται για το 2013.
Παρά ταύτα το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς με την τρόικα τα τεχνικά της οποίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών έχει εστιάσει στην πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και στην τρύπα των 713 εκατ. ευρώ που υπάρχει στα έσοδα αλλά και στα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.           
Ενδιαφέρον δείχνουν οι ξένοι και για το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, εκτιμώντας ότι αυτό έχει μείνει πίσω. Την επόμενη εβδομάδα θα περάσουν και το κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας 10 προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία που έχουν να κάνουν με την πορεία της είσπραξης των φόρων εισοδήματος του 2013 και των φόρων από τα ακίνητα (ΦΑΠ 2011 και 2012, «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) αλλά και την αποδοτικότητα της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. «Ταμείο» θα κάνει η τρόικα και για το καυτό θέμα που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Έλεγχο θα κάνουν οι δανειστές και  για τα νομοσχέδια που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως αυτό με τον νέο Ενιαίο Φόρο στα Ακίνητα από τον οποίο επιδιώκονται έσοδα 2,9 δις. ευρώ το 2014.
Τα στοιχεία τα οποία θα συλλέξει η τεχνική αντιπροσωπεία θα τα μεταβιβάσει στους αξιωματούχους, τον Πόλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον Ματίας Μορς από την Ε.Ε. και τον Κλάουθς Μαζούχ από την ΕΚΤ που θα φθάσουν την επόμενη Κυριακή το βράδυ στην Αθήνα.          
Ο νέος έλεγχος της τριμερούς που θα είναι ιδιαίτερα σκληρός και επίπονος θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, καθώς θα μεσολαβήσει μια ολιγοήμερη διακοπή λόγω της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (11-13 Οκτωβρίου) και της συνεδρίασης του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εγκριθεί στη συνεδρίαση αυτή η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και ενδεχόμενο να «ξεκλειδώσει» η αποδέσμευση σε επίπεδο Euro Working Group στις αρχές Οκτωβρίου. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει άμεσα τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις: (α) οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, (β) εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, (γ) ένταξη 15.000 δημοσίων υπαλλήλων στην κινητικότητα, (δ) νέος Κώδικας περί Δικηγόρων.
Η δεύτερη και πιο σκληρή φάση των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μετά τις 14 Οκτωβρίου και θα αφορά, μεταξύ άλλων. Το τοπίο εκτιμάται ότι δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από το Eurogroup της 11ης Νοεμβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης