Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Για να βγει η Ελλάδα στις αγορές χρειάζεται αποδόσεις στην 10ετία 5% με 5,8% και όχι 10,20% - Η ομάδα που έχει συσταθεί σε ΥΠΟΙΚ-ΟΔΔΗΧ εξετάζοντας την έξοδο στις αγορές θα αποτύχει αν πριν δεν έχει λυθεί η βιωσιμότητα του χρέους

 Για να βγει η Ελλάδα στις αγορές χρειάζεται αποδόσεις στην 10ετία 5% με 5,8% και όχι 10,20% - Η ομάδα που έχει συσταθεί σε ΥΠΟΙΚ-ΟΔΔΗΧ εξετάζοντας την έξοδο στις αγορές θα αποτύχει αν πριν δεν έχει λυθεί η βιωσιμότητα του χρέους
Για να βγει η Ελλάδα στις αγορές προς τα μέσα του 2014 που αποτελεί και τον ευσεβή πόθο και στόχο της ελληνικής κυβέρνησης απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις στο ζήτημα της βιωσιμότητας τους χρέους.

Με το χρέος στα 320 δισεκ. ευρώ να έχει φθάσει στο τέλος του 2013 με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις είναι προφανές ότι είναι επιβεβλημένο να επιλυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Αν το πακέτο λύσης περιοριστεί μόνο σε 10ετή ή 15ετή επιμήκυνση των δύο δανειακών συμβάσεων ύψους 245 δισεκ. ευρώ και σε μείωση των επιτοκίων τότε είναι προφανές ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους θα συνεχίσει να παραμένει εκκρεμές.
Το haircut στο χρέος, θα σόκαρες τις αγορές βραχυχρόνια αλλά μετά θα διαπιστωνόταν ότι το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Με την επιμήκυνση των 2 δανειακών συμβάσεων είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα απλά θα μειωθούν οι ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις και θα μειωθεί η ετήσια κεφαλαιακή απαίτηση.
Ωστόσο το συνολικό ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων δεν θα μεταβληθεί με εξαίρεση εμπλοκή του ESM που ωστόσο είναι ασαφές να θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Επίσης το νέο δάνειο προς την Ελλάδα ύψους 11 δισεκ. ευρώ μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και θεωρητικά να δίνει πλεονέκτημα στην Ελλάδα στο σχέδιο της να βγει στις αγορές αλλά θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή, συνέχει και συνέπεια η συμπεριφορά των αποδόσεων.
Η ελληνική 10ετία εμφανίζει απόδοση 10,20% όταν η αντίστοιχη Πορτογαλική βρίσκεται στο 7,18%.
Η Ελλάδα για να μπορέσει να δανειστεί με αξιοπρεπείς όρους θα πρέπει να δανειστεί στην ζώνη του 5% με 5,8% και όχι 10,20% που είναι την τρέχουσα περίοδο.
Δηλαδή θα πρέπει να μειωθεί η απόδοση 50% για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές με λογικούς όρους.
Π.χ. με απόδοση 7,18% τύπου Πορτογαλίας το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο και θα υπερκαλύψει ακόμη και μια μερική επιτυχημένη έκδοση.
Η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές απαιτεί προσοχή και υπευθυνότητα όχι κινήσεις εντυπώσεων.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα θα αποταθεί σε αυτούς ειδικά στις τράπεζες που έχασαν λόγω του PSI+.
Θα είναι απορίας άξιον αν οι ελληνικές τράπεζες συμμετάσχουν σε μια ελληνική δημοπρασία 2ετών ή 5ετών ομολόγων, όταν υπέστησαν ζημία 35 δισεκ. ευρώ από το PSI+ και την επαναγορά.
Όλα αυτά δυστυχώς δεν έχουν επιλυθεί και οι αιθεροβάμονες καλό θα ήταν να είναι συντηρητικότεροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης