Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας – Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, στις 17 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής - Ανοιχτά πολλά κρίσιμα ζητήματα

tags :
Αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας – Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, στις 17 Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής - Ανοιχτά πολλά κρίσιμα ζητήματα
(upd2)Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά και στα υπουργεία Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας, Εργασίας και Εσωτερικών θα εγκατασταθούν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα για τον νέο γύρο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος τόσο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος όσο και για τις εσωτερικές, πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες.
Στις 17 Σεπτεμβρίου θα φτάσουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της τρόικας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, G. Rice. "Οι επικεφαλής της τρόικα θα φθάσουν στην Αθήνα στις 17 Σεπτεμβρίου", γνωστοποίησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ G. Rice.
Ο έλεγχος από τα τεχνικά κλιμάκια θα επικεντρωθεί στην πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 1 δις ευρώ, στις αρχές Οκτωβρίου, αν και αναφέρεται ότι το τελευταίο διάστημα υπήρχαν διαρκείς τηλεδιασκέψεις με αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων για την αντιμετώπιση των βασικών εκκρεμοτήτων.
Στο μικροσκόπιο της τρόικα αναμένεται να βρεθούν μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η ολοκλήρωση της μετακίνησης τουλάχιστον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλων 12.500 έως τα τέλη Δεκεμβρίου βάσει του προγράμματος της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, η νομοθέτηση του νέου καθεστώτος για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η λήψη οριστικών αποφάσεων για την αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση των ΕΛ.ΒΟ, Ε.Α.Σ. και ΛΑΡΚΟ και η αναλυτική παρουσίαση του καταλόγου με τους φόρους υπέρ τρίτων που εισπράττει το Δημόσιο προκειμένου στη συνέχεια, αυτοί να καταργηθούν ή να μεταφερθεί η σχετική δαπάνη στον προϋπολογισμό της κεντρικής Κυβέρνησης.
Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα είναι η εκπλήρωση των τριμηνιαίων στόχων απόδοσης στο σκέλος των εσόδων και στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, η επικαιροποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και η υποβολή τους για επικύρωση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η ρύθμιση του θέματος των οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και η εκκαθάριση τους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά και η θέσπιση του νέου Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως αναμένεται, κατόπιν της ολοκλήρωσης του ελέγχου από τους επικεφαλής της τρόικα, η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά και ο προσδιορισμός ενδεχόμενων δημοσιονομικών κενών για την περίοδο 2015-2016, ζήτημα που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των διαδοχικών τοποθετήσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ανάγκη ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και για το εάν αυτό θα συνοδεύεται από ένα ακόμα μνημόνιο και μέτρα λιτότητας.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να «ελαφρύνει» το κλίμα και να διασκεδάσει τις ανησυχίες, καθώς πέρα από τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, θα προβάλλει τα θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και κυρίως τις ενδείξεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ενδεχόμενες αξιώσεις της τρόικα για λήψη νέων μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής βοήθειας, πέρα από την όξυνση στα άκρα της κοινωνικής δυσαρέσκειας και ανέχειας, θα προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης