Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικός ο λαός για τη νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο - Υποβάθμιση από Standard & Poor's

Επιφυλακτικός ο λαός για τη νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο - Υποβάθμιση από Standard & Poor's
“Ο λαός απαιτεί το απλό: Να φύγει ο Μουμπάρακ”. Ο Nabil Abdel Fattah, διευθυντής του κέντρου γεωπολιτικών ερευνών Al Ahram περιγράφει την τόσο απλή μα και τόσο πολύπλοκη κατάσταση στην Αίγυπτο.
Χρειάστηκαν 30 χρόνια κάτω από το καθεστώς Μπουμπάρακ για να εκφραστεί η αποδοκιμασία προς τον “ισχυρό άνδρα” της χώρας. Ο ίδιος ο Μουμπάρακ αρνείται να παραιτηθεί και προσπαθεί να κατευνάσει τις διαδηλώσεις με κινήσεις υπαναχωρήσεων.
Ωστόσο, η αλλαγή προσώπων -και μόνο- στο κυβερνητικό επιτελείο δεν εκλαμβάνεται ως υπαναχώρηση. Ειδικά την ώρα που η νέα κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως “κυβέρνηση ασφάλειας” και έχει και αυτό το χαρακτηριστικό ούτως ή άλλως.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Mahmoud Wagdy αποτελεί έμπειρο στρατιωτικό στέλεχος. Ο λαός απαιτούσε την απομάκρυνση του Habib El-Adli αλλά δε μοιάζει ικανοποιημένος με την επιλογή του αντικαταστάτη του. Ίσως η επιλογή του Samir Radwan, πρώην οικονομικού συμβούλου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στη θέση του “φθαρμένου” Youssef Boutros-Ghali να ήταν η πιο ελπιδοφόρα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μουμπάρακ έχει δώσει δεσμεύσεις ότι η νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ευαγγελίζεται την αλλαγή των κακώς εννοούμενων ισορροπιών, μεταρρυθμίσεις και τομές, την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τα πρόσωπα που επέλεξε είναι κατά βάση έμπειρα σε θέματα στρατιωτικά και θέματα ασφαλείας. Ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Omar Suleiman αποτελεί συνοδοιπόρο του Μουμπάρακ, όπως άλλωστε και ο πρωθυπουργός Ahmed Shafik. Αν οι αλλαγές που επιθυμεί ο λαός δεν έρθουν, τότε η οργή προς το πρόσωπό του θα γίνει ακόμη πιο έντονη.

Υποβάθμιση της οικονομίας και του νομίσματος της Αιγύπτου από τη Standard & Poor's

Ακολουθώντας τη Moody's, η Standard & Poor's υποβάθμισε με τη σειρά της την πιστοληπτική ικανότητα της αιγυπτιακής οικονομίας στην κλίμακα ΒΒ+. Παραμένει ωστόσο σε καθεστώς επιτήρησης η χώρα για περαιτέρω υποβάθμιση καθώς οι προοπτικές της οικονομίας αξιολογούνται αρνητικές. Αρνητική αξιολόγφηση λαμβάνει και το αιγυπτιακό νόμισμα, η αιγυπτιακή λίρα, η οποία υποβαθμίζεται επίσης στην κλίμακα ΒΒ, μία κλίμακα κάτω από την οικονομία της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης