Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διάταξη - σοκ για όσους αμφισβητούν τα φορολογικά πρόστιμα - Θα περνούν πρώτα από το ταμείο της εφορίας για να προκαταβάλλουν το 50% του φόρου και μετά θα διευθετείται η υπόθεση

Διάταξη - σοκ για όσους αμφισβητούν τα φορολογικά πρόστιμα - Θα περνούν πρώτα από το ταμείο της εφορίας για να προκαταβάλλουν το 50% του φόρου και μετά θα διευθετείται η υπόθεση
Στο ταμείο της εφορίας στέλνει πρώτα το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογουμένους που ζητούν επανεξέταση των προστίμων και των φόρων που τους επιβλήθηκαν μετά τον φορολογικό έλεγχο.
Μάλιστα, για να διευθετηθεί η υπόθεση τους θα πρέπει να προκαταβάλλουν το 50% του προστίμου που αμφισβητούν. Εάν δεν έχουν λεφτά για να πληρώσουν αυτή την προκαταβολή θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, ακόμη και των συζύγων και των παιδιών τους, από τα οποία να τεκμαίρεται αυτή η αδυναμία.
Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που έχει θεσμοθετηθεί μετρά από απαίτηση της τρόικας.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όποιος φορολογούμενος θέλει να αμφισβητήσει πράξη επιβολής φόρων και προστίμων, που εξέδωσαν σε βάρος του οι φορολογικές αρχές, δεν έχει πια το δικαίωμα απ’ ευθείας προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια αλλά υποχρεούται να καταθέσει, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης, «ενδικοφανή προσφυγή» ενώπιον μιας νεοσύστατης υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών που ονομάζεται «Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης»!
Υποχρεούται δηλαδή να ακολουθήσει μια διοικητική διαδικασία επανεξέτασης, στην οποία εμπλέκονται οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όχι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βάλει απότομο «φρένο» στις προσφυγές χιλιάδων πολιτών στα φορολογικά δικαστήρια και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν άμεσα ένα σημαντικό τμήμα των αμφισβητούμενων πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Προϋπόθεση, μάλιστα, για να θεωρηθεί έγκυρη η άσκηση της προσφυγής αυτής είναι να προκαταβάλει ο φορολογούμενος το 50% του συνολικού ποσού των πρόσθετων φόρων και προστίμων από το οποίο επιθυμεί να απαλλαγεί!
Ο φορολογούμενος έχει, βεβαίως, το δικαίωμα να ζητήσει την αναστολή της καταβολής του 50% των αμφισβητούμενων ποσών υποβάλλοντας σχετικό αίτημα ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή και επικαλούμενος τον κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη αν υποχρεωθεί να πληρώσει τη συγκεκριμένη προκαταβολή.
Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να συνυποβάλει πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης οικονομικής βλάβης καθώς επίσης και μια αναλυτική υπεύθυνη δήλωση στην οποία οφείλει να αναγράψει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση τη δική του, της συζύγου και των παιδιών του, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Θα πρέπει δηλαδή να δηλώσει το …. «παγκόσμιο» εισόδημα το δικό του και των λοιπών μελών της οικογένειάς του, καθώς επίσης και τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τις μετοχές και τις λοιπές τοποθετήσεις κεφαλαίων που έχουν ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του, εντός και εκτός Ελλάδος. Υποχρεούται επίσης να δηλώσει τα στοιχεία της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όχι μόνο του τρέχοντος έτους αλλά και του προηγούμενου.
Στην περιουσιακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθεί περιλαμβάνονται ιδίως τα ακίνητα, οι καταθέσεις οποιουδήποτε είδους και τα συναφή τραπεζικά προϊόντα, οι επενδύσεις σε κινητές αξίες, τα μηχανοκίνητα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, τα δάνεια και οι δωρεές, οι μετοχές, τα μερίδια, τα δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής σε κεφάλαιο σε οποιασδήποτε μορφής νομικής οντότητας και τα κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 10.000 ευρώ.
Μαζί με την περιουσιακή κατάσταση πρέπει να δηλωθεί από τον αιτούντα και η εκτιμώμενη αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Όσον αφορά τα ακίνητα, πρέπει να δηλωθεί και η αντικειμενική αξία τους.
Σε περίπτωση που απορριφθούν οι ισχυρισμοί που έχει προβάλει ο φορολογούμενος μέσω της «ενδικοφανούς προσφυγής», έχει τότε το δικαίωμα να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης