Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μέχρι τέλη Οκτωβρίου έχουν λάβει προθεσμία οι συνεταιριστικές τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν με 250 εκατ – Όσες αποτύχουν θα σπάσουν σε good και bad bank – Ενδιαφέρον και της Attica bank για 1-2 συνεταιριστικές

tags :
Μέχρι τέλη Οκτωβρίου έχουν λάβει προθεσμία οι συνεταιριστικές τράπεζες για να ανακεφαλαιοποιηθούν με 250 εκατ – Όσες αποτύχουν θα σπάσουν σε good και bad bank – Ενδιαφέρον και της Attica bank για 1-2 συνεταιριστικές
Μέχρι τέλη Οκτωβρίου έχουν λάβει προθεσμία για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες με ποσά συνολικά έως 250 εκατ ευρώ.
Όσες επιτύχουν θα έχουν την δυνατότητα να διασφαλίσουν την επιβίωση τους σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Όσες τράπεζες αποτύχουν, θα σπάσουν σε good και bad bank και εν συνεχεία θα πωληθούν ή σε συστημικές τράπεζες ή ακόμη και στην Attica bank που ενδιαφέρεται για 1-2 συνεταιριστικές με στόχο να ενισχύσει δίκτυο καταστημάτων και assets.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΤτΕ εκπονεί ειδική έκθεση για τις συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα.
Είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω  οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και να δρομολογηθούν σχέδια ενοποίησης του κλάδου.
Ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών ωστόσο ακόμη έχει λόγο ύπαρξης καθώς στηρίζει τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.
Όμως μετά τα τελευταία κρούσματα κατάρρευσης συνεταιριστικών τραπεζών, τις εξελίξεις στην Κύπρο,  η ΤτΕ θα καταστήσει πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας τους.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 4,3 δις ευρώ ενεργητικό 3,55 δις δάνεια και 3,4 δις ευρώ καταθέσεις.
Τα συνολικά κεφάλαια που διαθέτουν ανέρχονται στα 550 εκατ ευρώ.
Ενδέχεται να ζητηθεί όχι μόνο αύξηση του ελάχιστου κεφαλαίου αλλά συνολικά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του απαιτούμενου ελάχιστου κεφαλαίου έχει αναπροσαρμοσθεί 3 φορές τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στα οικονομικά και πληθυσμιακά δεδομένα πολλών Νομών της χώρας, δυσχεραίνοντας στην πράξη τόσο τη δημιουργία όσο και τη μετεξέλιξη των Πιστωτικών Συνεταιρισμών σε Τράπεζες.
Έτσι τα 1,76 εκατ. που προβλέπονταν αρχικά έγιναν, 2,64  εκατ.
Στη συνέχεια το ελάχιστο κεφάλαιο αυξήθηκε σε 6 εκατ.
Ο κλάδος των συνεταιριστικών τραπεζών θεσμικά πρέπει να θωρακιστεί και όχι να περιθωριοποιηθεί.
Χρειάζεται δηλαδή ένα εύρυθμο και λειτουργικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει ζωτικός χώρος λειτουργίας για τις τοπικές τράπεζες της χώρας που διαθέτουν 185 καταστήματα.
Να σημειωθεί ότι συνεταιριστικές τράπεζες όπως η Παγκρήτια, Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου, Χανίων, Πελοποννήσου  και άλλες έχουν σημαντική συνεισφορά στην τοπική κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης