Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι λόγοι της ισχυροποίησης του ευρώ - Nomura: Εισροές και «επαναπατρισμός» κεφαλαίων καθιστούν πλέον, το κοινό νόμισμα… δυνατό - Στα 120 δισ. τα κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές - Σταθερά άνω των 1,30 δολ. το ευρώ

Οι λόγοι της ισχυροποίησης του ευρώ - Nomura: Εισροές και «επαναπατρισμός» κεφαλαίων καθιστούν πλέον, το κοινό νόμισμα… δυνατό - Στα 120 δισ. τα κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές - Σταθερά άνω των 1,30 δολ. το ευρώ
Τις αιτίες γύρω από την ισχυροποίηση του ευρώ τους τελευταίους 4 με 5 μήνες «αναζητά» η Nomura, η οποία παράλληλα, δίδει την δική της βραχυπρόθεσμη εκτίμηση για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου.
Όπως εξηγούν οι Jens Nordvig και Ankit Sahni, το ευρώ τις τελευταίες ημέρες(Πέμπτη και Παρασκευή) διακυμάνθηκε μεταξύ του 1,34 και 1,32 δολαρίων.
«Δεν υπήρξε κάποιος καταλύτης, ο οποίος θα εξηγούσε αυτή την σχετικά βίαιη μεταβολή», προσθέτει η Nomura.
Ως μία πιθανή εξήγηση, οι δύο αναλυτές δίδουν τις τελευταίες ροές του Αυγούστου ή την αναπροσαρμογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ωστόσο, «αγνοώντας» τις βραχυπρόθεσμες διαπραγματεύσεις του ευρώ, το κοινό νόμισμα τους τελευταίους 4 με 5 μήνες παρουσιάζει μία ισχυρή δυναμική.
«Αναμφίβολα, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» σημειώνουν οι δύο αναλυτές, παραθέτοντας παράλληλα,  την εξής άποψη:
«Παρά ταύτα, υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο από την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υπάρχουν δύο γεγονότα, τα οποία κρίνονται εξαιρετικά βαρυσήμαντα για την πορεία του ευρώ…»
1.    Οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρωζώνη εμφανίζουν μία εξαιρετική δυναμική. Περίπου 120 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά μόνο τους τελευταίους 4 μήνες.
2.    Ο «επαναπατρισμός» των κεφαλαίων από τις αναδυόμενες χώρες προσδίδει μία ισχυροποίηση στο ευρώ. Μόνο τους τελευταίους 4 μήνες έχουν «επαναπατριστεί» 50 δισ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό είναι αρκετά μεγάλο ώστε να δράσει προς όφελος του κοινού νομίσματος, συντελώντας στην ενδυνάμωσή του.
Υπό το άνωθεν «κλίμα», το μέλλον του ευρώ προδιαγράφεται αρκετά ευοίωνο, εκτιμά η Nomura, δίδοντας την δική της βραχυπρόθεσμη(2-3 μήνες) «πρόβλεψη»…
«Αναμφίβολα οι εισροές κεφαλαίων θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, καθώς οι επενδυτές έλκονται από τα θετικά δημοσιονομικά και οικονομικά δεδομένα. Εφόσον, οι ενδείξεις συνεχιστούν, τότε η εισροή κεφαλαίων θα παραταθεί. O επαναπατρισμός κεφαλαίων είναι μία διαφορετική ιστορία, καθώς πιθανότητα δεν θα διαρκέσει επ’ άπειρον. Ήδη παρουσιάζονται οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού» αναλύει χαρακτηριστικά η Nomura, παρέχοντας, εν κατακλείδι, την εξής εκτίμηση:
«Το ευρώ ενδέχεται να υποχωρήσει έως ένα σημείο, εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των εισροών. Ωστόσο, εάν τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ δεν βελτιωθούν θεαματικά, τότε η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω των 1,30 δολαρίων…»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης