Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν φθάνει για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία – Χάθηκαν 75 δισεκ. καταθέσεων ενώ το χάσμα δανείων – καταθέσεις είναι 60 δισεκ. – H Alpha bank προτείνει μηδενική φορολογία για ένα διάστημα

 Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν φθάνει για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία – Χάθηκαν 75 δισεκ. καταθέσεων ενώ το χάσμα δανείων – καταθέσεις είναι 60 δισεκ. – H  Alpha bank προτείνει μηδενική φορολογία για ένα διάστημα
Σταδιακά όλα αποκαλύπτονται.
Το www.bankingnews.gr ένα site που παρακολουθεί στενότατα τις τραπεζικές και οικονομικές εξελίξεις είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι θα διαψευσθούν οι προσδοκίες της Κυβέρνησης που ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ήταν προφανές ότι αυτό δεν μπορούσε να συμβεί για 2 αντικειμενικούς λόγους.
Χάθηκαν καταθέσεις ύψους 75 δισεκ. ευρώ από τα 237,5 δισεκ. στα 162 δισεκ. ευρώ υποχώρησαν οι καταθέσεις και ταυτόχρονα μεταξύ δανείων 222 δισεκ. ευρώ και καταθέσεων 162 δισεκ. ευρώ υπάρχει έλλειμμα ρευστότητας 60 δισεκ. ευρώ.
Κοινώς και απλώς οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν την οικονομία.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι αρνητικοί ρυθμοί  στην πιστωτική επέκταση θα παραμείνουν έως και το 2015 άρα αύξηση δανείων από το 2016.
Δυστυχώς όλα αυτά ήταν και είναι γνωστά.
Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Σε ανάλυση της η Alpha bank αναφέρει τα εξής.
Το τραπεζικό σύστημα, παρόλο που έχασε καταθέσεις 75 δισ., συνέχισε τα τελευταία τρία χρόνια να χρηματοδοτεί την ελληνική επιχείρηση και το νοικοκυριό, με λεφτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι εάν οι τράπεζες είχαν μειώσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας με πιο δραστικό τρόπο, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε οικονομία, ούτε και τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αδυναμία παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία, διότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για δανεισμό καθυστερούν.
Συνεπώς, η χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη, τουλάχιστον έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και αρχίσει να ομαλοποιείται η λειτουργία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε, βεβαίως, να επιταχυνθεί εφόσον εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Για να απογειωθεί, λοιπόν, η οικονομική δραστηριότητα, τώρα που έχει αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα κόστους στην ελληνική οικονομία, και για όσο καιρό διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται μια γενναία απελευθέρωση των χωροταξικών και αδειοδοτικών μηχανισμών, για να έλθουν ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Απαιτείται, επίσης, για ένα διάστημα μηδενική φορολογία κερδών, μερισμάτων και υπεραξιών και δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης