Διεθνή

Σε ΑΑ- υποβάθμισε την Ιαπωνία η S&P - Σταθερό outlook από Fitch - Ανησυχία από Moody's

tags :
Σε ΑΑ- υποβάθμισε την Ιαπωνία η S&P - Σταθερό outlook από Fitch - Ανησυχία από Moody's
(upd4) Υποβάθμιση κατά μία κλίμακα, από ΑΑ σε ΑΑ- για την πιστοληπτική ικανότητα μακροπρόθεσμου χρέους της Ιαπωνίας. Την ίδια στιγμή η πιστοληπτική ικανότητα βραχυπρόθεσμου δανεισμού παραμένει σταθερή στην κλίμακα Α-1+.
Οι προοπτικές της ιαπωνικής οικονομίας παραμένουν σταθερές από το διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Η Standard & Poor's αναμένει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιαπωνίας να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα μειώσει τον ουσιαστικό αντίκτυπο των πολιτικών της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.
Το ισχυρό όμως εμπορικό ισοζύγιο και η ελαστικότητα της νομισματικής πολιτικής λειτουργούν ως “μαξιλαράκι” για την οικονομία της χώρας, διατηρώντας σταθερές τις μελλοντικές προοπτικές της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση του οίκου.
Η οικονομική ύφεση στην Ιαπωνία, σύμφωνα με την Standard & Poor's θα χτυπήσει... ταβάνι το 2025. Μικρή βελτίωση παρουσιάσει η οικονομία το 2013 όταν το έλλειμμα από το 9,1% του ΑΕΠ του 2010, θα μειωθεί στο 8% του ΑΕΠ για να πάρει όμως στα αμέσως επόμενα χρόνια την ανιούσα.
Η δυναμική αντιμετώπισης και μείωσης του δημοσίου χρέους υπονομεύεται από τον επίμονο αποπληθωρισμό. Οι τιμές των προϊόντων έχουν βρεθεί σε επίπεδα του 1992, με αποτέλεσμα να σπρώχνουν και τα εταιρικά κέρδη χαμηλότερα και έτσι η οικονομία παρουσιάζεται εικονικά στάσιμη για τα τελευταία 20 χρόνια.
Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η ιαπωνική κυβέρνηση δεν πείθουν τη Standard & Poor's, η οποία εκτιμά πως έντονη ανάπτυξη στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα διαφανεί μετά το 2020.
Η ανάπτυξη της Ιαπωνίας για το 2011 υπολογίζεται στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Λίγα λεπτά μετά την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο S&P, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι διατηρεί σταθερό το outlook της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μπορεί να πετύχει χαμηλό επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές, παρά τα προβλήματα χρέους που αντιμετωπίζει.
Στο μεταξύ, την ανησυχία της για τα δημοσιονομικά δεδομένα της Ιαπωνίας εξέφρασε και η Moody's με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης προβληματίζεται για τη δυνατότητα της Ιαπωνίας να μειώσει το έλλειμμά της σε λογικό χρονικό διάστημα.
Θεωρεί ότι η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα τη διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού. Τα πρόσθετα μέτρα φορολόγησης που διαφαίνονται κάνουν την εικόνα της οικονομίας της Ιαπωνίας ακόμη πιο νεφελώδη. Η Moody's, πάντως, διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας σταθερή, στην κλίμακα Aa2.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης