Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εθνική τράπεζα: Η Τρόικα κατανοεί και δεν πιέζει για την άμεση πώληση ποσοστού της Finansbank λόγω της χαμηλής αποτίμησης που υποχώρησε στα 2,6 δισ ευρώ - Θα αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων της

  Εθνική τράπεζα: Η Τρόικα κατανοεί και δεν πιέζει για την άμεση πώληση ποσοστού της Finansbank λόγω της χαμηλής αποτίμησης που υποχώρησε στα 2,6 δισ ευρώ -  Θα αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων της
Η Τρόικα κατανοεί και δεν πιέζει την Εθνική τράπεζα για να λάβει αποφάσεις σε αυτή την συγκυρία για την Finansbank ανέφερε η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας σε συνάντηση με δημοσιογράφους.

Είναι προφανές ότι η Εθνική δεν μπορεί να πωλήσει μέρος της Finansbank λόγω της μεγάλης υποχώρησης της κεφαλαιοποίησης της Finansbank στα 2,6 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοίκηση της Εθνικής επισήμανε  ότι θα αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης των κεφαλαίων της μέσω της πώλησης του Αστέρα, της αξιοποίησης της Πανγαία και μέσω της πώλησης στρατηγικού ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Επίσης αναφέρθηκε ότι η Εθνική θα εμφανίσει καλύτερη εικόνα όσον αφορά την διαχείριση των προβληματικών δανείων σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Στην ενημέρωση αυτή δεν ελέχθη τίποτε για το γεγονός ότι η Εθνική βαίνει συρρικνούμενη ή ακόμη και το πώς θα καλύψει τα κεφάλαια που αναλογούν στις μαύρες τρύπες που έκλεισε το ΤΧΣ.
Την ενημέρωση την πραγματοποίησε ο Πέτρος Χριστοδούλου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Στα 2,6 δισεκ. ευρώ ή 3,45 δισεκ. δολάρια έχει κατρακυλήσει η κεφαλαιοποίηση της Finansbank της μεγαλύτερης ελληνικής επένδυση στην Τουρκία.
Η πτώση της κεφαλαιοποίησης της Finansbank θα πρέπει να αποδοθεί αρχικά στην μετοχική της διασύνδεση με την Εθνική και ακολούθως με τις πιέσεις στην οικονομία το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και βεβαίως την πτώση της Τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου.
Η κεφαλαιοποίηση της Finansbank είχε φθάσει τα 14 δισεκ. δολάρια το 2009 για να συρρικνωθεί στα 6,4 δισεκ. δολάρια το 2012 και στα 3,45 δισεκ. δολάρια 28 Αυγούστου του 2013.
Τα 3,45 δισεκ. δολάρια ισούνται με 2,6 δισεκ. ευρώ.
Θεωρητικά το 51% της Finansbank σε συνδυασμό με premium στο τίμημα καθώς θα περιλάμβανε και έλεγχο του management κοστολογείται με βάση τις τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές στα 1,7 με 1,8 δισεκ. ευρώ προφανώς πολύ κάτω από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Η περίπλοκη εξίσωση που λέγεται Finansbank

Μπορεί η Τρόικα να έχει θέσει διορία 3 μηνών στην Εθνική τράπεζα για να αποφασίσει για την πώληση του 40% έως 51% της Finansbank αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν βιαστικές αποφάσεις θα πρέπει να σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά και με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον να ληφθούν οι αποφάσεις.
Έτσι λοιπόν κάθε απόφαση πώλησης θα πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά, θα πρέπει να σταθμιστούν τα οφέλη και οι ζημίες.
Η Εθνική θα βελτιώσει τα κεφάλαια της αλλά θα μειώσει δραστικά τα κέρδη της.
Επίσης τα κεφάλαια που θα αποκτήσει αν από τα ετήσια κέρδη θα επιτύχει περισσότερα τότε ίσως να μην συμφέρει η πώληση.
Όλα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά.

Μια άλλη παράμετρος

Έχουμε κατά καιρούς αναφέρει ότι το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει 11 δισεκ. στην Εθνική εκ των οποίων το 1,05 δισεκ. οι ιδιώτες επενδυτές αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι η τράπεζα είναι κεφαλαιακά επαρκής.
Η Εθνική εμφανίζει 5,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια μετά τις τελευταίες εξαγορές με όρους core tier 1 και οριακούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας περί το +…9%.
Το ΤΧΣ επένδυσε συνολικά 9,85 δισεκ. και απέμειναν αρχικά περίπου 5,1 δισεκ. ευρώ δηλαδή 4,7 δισεκ. ευρώ χάθηκαν καλύπτοντας την μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης καθώς και του goodwill της Finansbank.
Με δεδομένα τα νέα stress tests και την νέα έκθεση της Blackrock είναι ξεκάθαρο ότι η Εθνική θα βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση ακόμη δυσκολότερη από την Eurobank καθώς η τράπεζα θα ιδιωτικοποιηθεί μέσω αύξησης κεφαλαίου άρα η Eurobank θα βρει τα πρόσθετα κεφάλαια που χρειάζεται.
Αν η πώληση των περιουσιακών στοιχείων όπως Αστέρας και Ασφαλιστική δεν καλύψουν τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, τότε η Finansbank θα είναι πώληση μονόδρομος.
Η Εθνική τράπεζα δεν έχει την πολυτέλεια της Alpha και της Πειραιώς που από το 2015 και εν συνεχεία λόγω συνεργιών θα αποκομίζουν ισχυρά έσοδα.
Η εκτίμηση είναι ότι από το 2015 και μετά οι συνέργειες στο ελληνικό banking θα φθάνουν τα 2 δισεκ. σε έσοδα ετησίως.
Η Εθνική θα εμφανίζει τις χαμηλότερες συνέργειες αποκλειστικά γιατί δεν έχει πραγματοποιήσει κάποια μεγάλη εξαγορά.
Η γενική αίσθηση είναι ότι με τα νέα stress tests οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν με έως 5 το πολύ 7  δισεκ. πρόσθετες ζημίες οι οποίες ως επί των πλείστον θα είναι αφομοιώσιμες.
Ωστόσο ειδικά για την Εθνική χρειάζεται ειδική μέριμνα ώστε η τράπεζα να παραμείνει θωρακισμένη, κεφαλαιακά ισχυρή και να μην καταλήξει ως ο αδύναμος κρίκος του συστήματος.
Για την Εθνική δύο θα είναι οι λύσεις ή πώληση της Finansbank που θα την ενισχύσει κεφαλαιακά αλλά θα την αποδυναμώσει σε έσοδα ή η νέα προσφυγή στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Η δεύτερη λύση θα είναι καταστροφική για τον ιδιώτη μέτοχο λόγω του dilution που θα έχει υποστεί.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 12:11 28 Αυγούστου του 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης