Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το μήνυμα Στουρνάρα πλειστηριασμοί η χρεοκοπία των τραπεζών ήταν άκρως επικίνδυνο – Ελληνικό πολιτικό ατύχημα προ των πυλών αν προωθηθεί η λύση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία – Κινδυνεύουν πλέον και οι καταθέσεις

 Το μήνυμα Στουρνάρα πλειστηριασμοί η χρεοκοπία των τραπεζών ήταν άκρως επικίνδυνο – Ελληνικό πολιτικό ατύχημα προ των πυλών αν προωθηθεί η λύση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία – Κινδυνεύουν πλέον και οι καταθέσεις
Το μήνυμα Στουρνάρα του έλληνα υπουργού οικονομικών ότι αν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία θα καταρρεύσουν οι τράπεζες ήταν άστοχο και επικίνδυνο.

Ο πάντα προσεκτικός Στουρνάρας και γνώστης του τραπεζικού κλάδου, σε μια περίοδο όπου καταβλήθηκε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να επιτευχθεί έστω και στο ελάχιστο συστημική ευστάθεια μέσω της ανακεφαλαιοποίησης από την ΤτΕ και το ΤΧΣ γκρεμίζεται στην άβυσσο της αβεβαιότητας.
Η κυβέρνηση δεν δήλωνε πριν λίγο διάστημα ότι οι τράπεζες είναι θωρακισμένες και σταθερές;
Πως ξαφνικά οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν όταν μάλιστα έχουν διενεργήσει τις ανάλογες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
Ο Στουρνάρας ή χρησιμοποίησε την τρομολαγνεία για να μεταπείσει τους αμφισβητούντες βουλευτές που δεν είναι και λίγοι ή όντως πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας.
Αν ισχύει το πρώτο δηλαδή εκφοβισμός των βουλευτών τότε είναι απλά επικοινωνιακό λάθος.
Ωστόσο ο κίνδυνος πολιτικού ατυχήματος είναι μεγάλος καθώς οι πλειστηριασμοί προκαλούν την αντίδραση πολλών βουλευτών του κυβερνώσας συμπαράταξης.
Αν ισχύει το δεύτερο δηλαδή όντως κινδυνεύουν με κατάρρευση οι τράπεζες τότε η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και μάλλον το haircut στις καταθέσεις δεν θα το γλιτώσει ο έλληνας.

Ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες

Για να δούμε όμως ορισμένα στοιχεία και να τα αξιολογήσουμε.
Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πρόσφατα μαζί με τις παρελθούσες προνομιούχες μετοχές έχουν λάβει βοήθεια 31 δισεκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της ιδιωτικής συμμετοχής.
Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 223 δισεκ. ευρώ δάνεια εκ των οποίων 72 δισεκ. στεγαστικά, 29,3 δισεκ. ευρώ καταναλωτικά εκ των οποίων κάρτες 6 δισεκ. ευρώ.
Τα επιχειρηματικά φθάνουν τα 106 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων 38 δισεκ. ευρώ, ατομικές επιχειρήσεις και επαγγελματικά δάνεια 13,3 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες έως σήμερα έχουν διενεργήσει προβλέψεις για επισφαλή δάνεια σε ποσοστό 29% με 30% δηλαδή 66 δισεκ. ευρώ.
Από τα στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 72 δισεκ. ευρώ  περίπου 17 δισεκ. ευρώ εμφανίζουν προβλήματα που αντιστοιχούν σε 285 χιλιάδες δάνεια και δανειολήπτες.
Ο σκληρός πυρήνας των προβλημάτων εστιάζεται σε 170-180 χιλιάδες ακίνητα.
Στα στεγαστικά δάνεια όπως και σε κάθε δάνειο προς φυσικό πρόσωπο μετά την πάροδο 3 συναπτών μηνών μη καταβολής των δόσεων θεωρείται άμεσα καταβλητέο και απαιτητό όλο το ποσό του δανείου.
Στα επιχειρηματικά δάνεια έχει οριοθετηθεί το 6μηνο υπό προϋποθέσεις.
Η ΤτΕ σε συνεργασία με την Blackrock θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις για τα προβληματικά δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υιοθετώντας ένα ακόμη πιο αυστηρό μοντέλο.
Με βάση την ΤτΕ το ανώτερο που μπορεί να προκύψει σε κεφαλαιακές ζημίες είναι έως 5 δισεκ. ευρώ τα οποία οι τράπεζες σε μεγάλο βαθμό θα μπορούσαν να καλύψουν με ίδια μέσα.
Δηλαδή η ΤτΕ και η Blackrock αλλά και το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος όλων των συστημικών τραπεζών θεωρούν ότι τα νέα stress tests θα είναι διαχειρίσιμα.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες με τα 68 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων και σημαντικών προβλέψεων που έχουν πραγματοποιήσει έχουν καλύψει σε συντριπτικό βαθμό τον κύριο όγκο των ζημιών στο σύστημα.
Από αυτά τα 68 δισεκ. καλύπτονται σε σχεδόν καθολικό βαθμό οι προβλέψεις για τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια που φέρουν παράλληλα και ως εγγύηση ακίνητο.
Άρα οι τράπεζες έχουν εγγράψει την ζημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης