Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ύφεση συνεχίζει να καραδοκεί και να «στοιχειώνει» τα ελληνικά νοικοκυριά - Όλες οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει φέτος για την κάμψη του ΑΕΠ - Σε βαθιά «κατάψυξη» η χώρα για έκτη συνεχόμενη χρονιά

tags :
Η ύφεση συνεχίζει να καραδοκεί και να «στοιχειώνει» τα ελληνικά νοικοκυριά - Όλες οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει φέτος για την κάμψη του ΑΕΠ - Σε βαθιά «κατάψυξη» η χώρα για έκτη συνεχόμενη χρονιά
Εφιάλτη χωρίς τέλος για τους Έλληνες στοιχειοθετεί η βαθιά ύφεση 5,07% στην οποία παρέμεινε βυθισμένη η ελληνική οικονομία το πρώτο 6μηνο του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Οι ενδείξεις αυτές καταδεικνύουν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι φέτος μεγαλύτερη από ότι είχε εκτιμηθεί καθώς δεν έχει επέλθει καμία αλλαγή στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προς το σκέλος της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στο 4,6% ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 5,6%.
Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο 5,07%.
Οι βασικές αιτίες για την ύφεση στην ελληνική οικονομία είναι η μεγάλη πτώση στις επενδύσεις και η συρρίκνωση της κατανάλωσης, λόγω της συνεχιζόμενης σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.
Η νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ οφείλεται στα αντιαναπτυξιακά μέτρα του μνημονίου τα οποία προβλέπουν περικοπές εισοδημάτων, υπέρμετρες αυξήσεις έμμεσων και άμεσων φόρων, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ και απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.
Τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση του αριθμού των ανέργων σε επίπεδο άνω του 1.300.000 ατόμων και στην απότομη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και κάθε ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας.
Η επιδείνωσης της ύφεσης «γεννά» πάντως ερωτηματικά για το αν η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να επιστρέψει  σε θετικούς ανάπτυξης το 2014, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβέρνηση και Κομισιόν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους φέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% συνολικά, για να περάσει σε θετικό πρόσημο (+0,6%) το 2014.
Αντίθετα, το ΔΝΤ  προβλέπει επιβράδυνση 4,9% εφέτος για το ΑΕΠ και συνέχιση της ύφεσης και το 2014, σε ποσοστό  1,4%. Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ κινείται  και ο ΟΟΣΑ, που προβλέπει «βουτιά» της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ το 2014.
Το ΚΕΠΕ από την πλευρά του έχει ήδη κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ύφεση προειδοποιώντας ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και το 6,4% το 2013 σε περίπτωση που η ανεργία εξακοντιστεί σε επίπεδα πάνω από το 28,5%.
Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο κάμψης του ΑΕΠ που όμως δεν είναι πολύ μακρινό από  την στιγμή που το ΚΕΠΕ βλέπει την ανεργία σε αυτά τα ύψη.
Κατόπιν των διαφορετικών αυτών εκτιμήσεων, τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ φέτος αναμένονται με ενδιαφέρον…
Η χώρα πάντως διανύει την έκτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης. Η αρχή έγινε το 2008 ( τρίτο τρίμηνο) ενώ το 2009 έκλεισε με ύφεση 3,2% και μετά ακολούθησαν το 2010 με 5,1%, το 2011 με 7,2% και το 2012 με 6,4%!

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης