Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πρώτη τράπεζα που αποπλήρωσε το ELA ύψους 500 εκατ είναι η Attica bank – Μέσω της μείωσης εξόδων από τόκους ωφελείται ετησίως 40 εκατ ευρώ – Στο 0,4 το P/BV το χαμηλότερο της τραπεζικής αγοράς

tags :
  Η πρώτη τράπεζα που αποπλήρωσε το ELA ύψους 500 εκατ είναι η Attica bank – Μέσω της μείωσης εξόδων από τόκους ωφελείται ετησίως 40 εκατ ευρώ – Στο 0,4 το P/BV το χαμηλότερο της τραπεζικής αγοράς
Θετική έκπληξη αποτελεί η απόφαση της Attica bank να αποπληρώσει το ELA την έκτακτη παροχή ρευστότητας που παρέχει η ΤτΕ.
Μέχρι πρόσφατα η Attica bank εμφάνιζε ELA περίπου 500 εκατ και αποπλήρωσε όλο το ποσό στην ΤτΕ μηδενίζοντας την εξάρτηση της από την ΤτΕ.

Η Attica bank είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που μηδενίζει το ELA εξέλιξη που θεωρείται θετική έκπληξη.
Η Attica bank διαθέτει σωρευτικά 500 εκατ κεφάλαια μαζί με το ομολογιακό ενώ ο αριθμός των μετοχών φθάνει τα 700 εκατ εκ των οποίων το 51% 350 εκατ μετοχές ελέγχονται από το ΤΣΜΕΔΕ τον βασικό μέτοχο.
Με όρους P/BV η Attica bank είναι η φθηνότερη στο τραπεζικό σύστημα με 0,4.
Βασικός στόχος της Attica bank είναι να βελτιώσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της δομή ενόψει Blackrock και stress tests ώστε να μεταφερθεί για το μέλλον η μετατροπή του ομολογιακού σε μετοχές.
Να ληφθεί υπόψη ότι από τον μηδενισμό του ELA που πλήρωνε 2,75% επιτόκιο και η μείωση κατά 1 μονάδας στις προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 3 δισεκ. μειώνουν τα έξοδα εκ τόκων περίπου 40 εκατ ευρώ ετησίως.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της Attica bank είναι
1)ότι στα νέα stress tests θα ξεπεράσει την πρόσθετη  κεφαλαιακή απαίτηση που θα προκύψει με ίδια μέσα δηλαδή μέσω εσωτερικών κινήσεων αναδιάρθρωσης.
2)Η Attica bank διαθέτει πέραν από τον βασικό μέτοχο το ΤΣΜΕΔΕ με 51% και ακόμη 3 μετόχους εκ των οποίων ο ένας είναι ξένος που ελέγχουν ποσοστό περί το 5%.
Να σημειωθεί ότι περί τα 350 εκατ μετοχές της Attica bank ή 49% είναι σε free float.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης