Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Φωτιά» έχουν πάρει οι μηχανές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων - «Ξεφουρνίζουν» ραβασάκια πληρωμής φόρων σε εισόδημα και ακίνητα - Τις επόμενες μέρες φτάνει ο ΦΑΠ του 2012 - Ακολουθεί ο ΦΑΠ του 2013 - Από κοντά ο φόρος αλληλεγγύης

«Φωτιά» έχουν πάρει οι μηχανές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων - «Ξεφουρνίζουν» ραβασάκια πληρωμής φόρων σε εισόδημα και ακίνητα - Τις επόμενες μέρες φτάνει ο ΦΑΠ του 2012 - Ακολουθεί ο ΦΑΠ του 2013 - Από κοντά ο φόρος αλληλεγγύης
Εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος και ακινήτων «ξεφουρνίζει» σε καθημερινή βάση η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ( Γ.Γ.Π.Σ) προωθώντας τα σχετικά πεσκέσια – «φωτιά» προς τους φορολογούμενους.
Μέσα στις επόμενες μέρες ταχυδρομείται μία ακόμη «φουρνιά» η οποία περιλαμβάνει συνολικά 1,5 εκατ. σημειώματα εκ των οποίων τα 500.000 αφορούν τον ΦΑΠ του 2012. Ο συνολικός φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ ή 1.000 κατά μέσο όρο.
Να σημειωθεί ότι ο ΦΑΠ του 2012 είναι μόνο η αρχή. Εκτός από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 που έχει ήδη αποσταλεί και το χαράτσι της ΔΕΗ στα ακίνητα, η σειρά έπεται με τον ΦΑΠ του 2013. Επίσης, το 2014 θα κάνει «ντεμπούτο» με τον ενιαίο φόρο και τον λογαριασμό - «τέρας» για τα ακίνητα που θα κληθούν να πληρώσουν 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες.
Αυτός φτάνει τα 4,15 δισ. ευρώ και αποτελεί το συνολικό ποσό των φόρων που θα επιβληθεί στις περιουσίες των Ελλήνων για να μπορέσει να καταστεί εφικτή η είσπραξη των 2,9 δις. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο.
Η ιδέα για ακόμη περισσότερους φόρους στα ακίνητα έναντι του αρχικού σχεδίου για 3,7 δισ. ευρώ προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προτρέπει την κυβέρνηση να «αβγατίσει» τους φόρους κατά 880 εκατ. ευρώ στα ακίνητα για να διασφαλιστούν οι εισπρακτικοί στόχοι.
Με αυτό τον τρόπο οι δανειστές είναι σαν να προεξοφλούν την αποτυχία του ενιαίου φόρου και ζητούν από τώρα παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο. Στην έκθεση με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος υποστηρίζεται ότι από τα 4,15 δισ. ευρώ των συνολικών φόρων στην περιουσία στα δημόσια ταμεία θα εισέλθει μόλις το 70%, δηλαδή 2,9 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ θα καταστούν ληξιπρόθεσμα και η φορολογική διοίκηση θα αναλάβει την υποχρέωση να τα εισπράξει μόνο μέσω της οδού των κατασχέσεων.
Αυτά βέβαια θα συμβούν από το 2014. Για την ώρα οι Έλληνες θα πρέπει να σκεφτούν για το πώς θα ξοφλήσουν τα φετινά χαράτσια, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει να ταχυδρομεί:
•Την 5η παρτίδα εκκαθαριστικών που περιλαμβάνει 500.000 χρεωστικά σημειώματα για την καταβολή συνολικού φόρου εισοδήματος 200 εκατ. ευρώ. Επίσης περιλαμβάνει και 500.000 σημειώματα τα οποία είναι είτε πιστωτικά (δηλαδή προβλέπουν επιστροφή φόρου) είτε μηδενικά.
• Τα 500.000 σημειώματα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2012. Ο επιβάλλεται σε φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής άξιας άνω των 200.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει 500 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ του 2012 ο οποίος θα καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις.
Συνολικά, το υπουργείο Οικονομικών έχει ταχυδρομήσει 5 παρτίδες που περιλαμβάνουν 3.100.000 εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος. Από αυτά, τα 1.500.000 είναι χρεωστικά και προβλέπουν την καταβολή συνολικού φόρου εισοδήματος 1,2 δις ευρώ. Τα 500.000 σημειώματα είναι πιστωτικά και προβλέπουν επιστροφή φόρου 115.000.000 ευρω ενώ τα υπόλοιπα είναι μηδενικά.
Τα φετινά εκκαθαριστικά περιλαμβάνουν, εκτός από το φόρο για τα εισοδήματα του 2012, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε όσους εμφανίζουν για το 2012 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, και το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και επιβαρύνει όσους άσκησαν πέρυσι ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
Οι συνολικά 1.500.000 φορολογούμενοι που έλαβαν τα χρεωστικά εκκαθαριστικά μπορούν να πληρώσουν τους φόρους που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα σε τρεις δόσεις, την πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να την εξοφλήσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, τη δεύτερη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και την τρίτη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Οι υπόλοιποι 2.500.000 φορολογούμενοι που περιμένουν την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα πληρώσουν τον φόρο σε 2 διμηνιαίες δόσεις ή ακόμα και εφάπαξ.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το εάν έχει εκκαθαριστεί η φορολογικής δήλωσης τους , μέσω διαδικτύου, στην ηλεκτρονική σελιδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (το TaxisNet).
Στην επιλογή «υπηρεσίες προς του πολίτες» υπάρχει εφαρμογή (ενημέρωση για την εκκαθάριση φορολογικής δήλωσης) στην οποία μπορεί ο φορολογούμενος να καταχωρήσει το ΑΦΜ του. Εάν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση τότε στο σύστημα ενημερώνει το φορολογούμενο αν θα κληθεί να πληρώσει φόρο ή αν έχει επιστροφή φόρου, χωρίς να αναγράφονται τα ποσά.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης