Ελλάδα

«Ναυαγούν» οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Δεν μπαίνουν λεφτά στα ταμεία - Έρχεται «λίφτινγκ» στις διατάξεις με τους όρους αποπληρωμής - Το θέμα θα εξεταστεί με την τρόικα τον Σεπτέμβριο

«Ναυαγούν» οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Δεν μπαίνουν λεφτά στα ταμεία - Έρχεται «λίφτινγκ» στις διατάξεις με τους όρους αποπληρωμής - Το θέμα θα εξεταστεί με την τρόικα τον Σεπτέμβριο
H πρόοδος με την οποία φουσκώνουν σήμερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την εφορία που έχουν φθάσει ήδη τα 60 δις. ευρώ αναγκάζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές των όρων των υφιστάμενων ρυθμίσεων που οδηγούνται σε «ναυάγιο»…
Οι όροι αυτοί κρίνονται σήμερα αποτρεπτικοί για τους περισσότερους φορολογούμενους αποτέλεσμα από τις ρυθμίσεις να μην μπαίνουν λεφτά στα κρατικά ταμεία. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να δοθούν περισσότερα κίνητρα στις διαδικασίες αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητήσει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα κατά τον επικείμενο έλεγχο του Σεπτεμβρίου καθώς σε τρία χρόνια από τώρα και όπως έχει ήδη επισημάνει το «bankingnews» η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με οφειλές 100 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στο 54% του ΑΕΠ της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους βρεθούν οι εξής προτάσεις:
•Η δυνατότητα ένταξης και των νέων οφειλών (του 2013) στην ύστατη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών με 48 δόσεις. Σήμερα με την υστάτη ρύθμιση μπορούν να διευθετηθούν μόνο οι παλιές οφειλές έως 31-12-2012. Όμως, οι δόσεις μειώνονται ανάλογα με τον μήνα ένταξης (48 δόσεις για όσους εντάχθηκαν τον Ιούλιο, 47 για όσους εντάχθηκαν τον Αύγουστο κ.ο.κ )
•Το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται σήμερα οι οφειλές των φορολογουμένων. Το ποσό της βασικής οφειλής επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίες υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,5%.
•Την χαλάρωση των απαιτήσεων καταγραφής και δέσμευσης της περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων (π.χ. η ρήτρα για εμπράγματες εγγυήσεις από ένα ύψος οφειλής και πάνω)
• Η παροχή «μπόνους» για όσους επιλέγουν την εφάπαξ εξόφληση της οφειλή τους.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της τρόικας στο ενδεχόμενο αλλαγών, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ,την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου εισπράχθηκαν μονό 847 εκατ. ευρώ από παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος 55,2 δις ευρω (το οποίο εντάσσεται στην υστάτη ρύθμιση) και 546 εκατ. ευρώ από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 4,2 δις ευρώ που δημιουργήθηκε φέτος (και εντάσσεται στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων)
Σημειώνεται ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τα χρέη έχουν πολλές «γκρίζες ζώνες», μεταξύ των οποίων είναι:
*Το Δημόσιο μπορεί να κάνει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου ακόμη και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση.
* Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%.
*Εφόσον ο οφειλέτης τεθεί εκτός ρύθμισης υποχρεούται να καταβάλει ολόκληρο το υπόλοιπο της οφειλής.
* Η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης