Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ομόλογα 2,375 εκατ. ευρώ «διεγράφησαν» από το χρέος των 317 δισ. ευρώ - Για πρώτη φορά στα χρονικά το ελληνικό κράτος αποδέχτηκε κρατικούς τίτλους ως δωρεά - Τα ομόλογα δώρισε η μη κερδοσκοπική εταιρία «Greece Debt Free»

Ομόλογα 2,375 εκατ. ευρώ «διεγράφησαν» από το χρέος των 317 δισ. ευρώ - Για πρώτη φορά στα χρονικά το ελληνικό κράτος αποδέχτηκε κρατικούς τίτλους ως δωρεά - Τα ομόλογα δώρισε η μη κερδοσκοπική εταιρία «Greece Debt Free»
Μπορεί να μην αποτελεί κάποια μεγάλη διαγραφή όπως συνέβη για παράδειγμα με το PSI+ που η Ελλάδα κατάφερε να «σβήσει» 100 δις. ευρώ από το χρέος της, ωστόσο είναι ενδεικτική της προσπάθειας που γίνεται για να σωθεί η χώρα…
Για την αμερικανική μη κερδοσκοπική εταιρία ο λόγος « Greece Debt Free» η οποία δώρισε στο δημόσιο ομόλογα αξίας 2,375 εκατ. ευρώ και τα οποία μείωσαν κατά το αντίστοιχο ποσό το μέγεθος του ελληνικού χρέους.
Η πράξη με την οποία γίνεται αποδεκτή αυτή η δωρεά αναφέρει απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων Μάκη Γούναρη σύμφωνα με την οποία ελληνικό Δημόσιο αποδέχτηκε την προσφορά τίτλων και για πρώτη φορά διεγράφησαν εθελοντικώς ομόλογα αυτού του ύψους.
Οι τίτλοι αυτοί που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών και έχουν ήδη «κουρευτεί» στο πλαίσιο της συμφωνίας του PSI θα πρέπει κανονικά να πληρωθούν το 2041 και 2042.
Την δεδομένη χρονική στιγμή το χρέος της Ελλάδας μαζί με τα δάνεια της τρόικας ξεπερνά τα 317 δις. ευρώ και λόγω της δυναμικής που έχει αποκτήσει βάζει νωρίτερα στο τραπέζι τις συζητήσεις για ένα νέο «κούρεμα» που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι συζήσεις με την τρόικα θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Αναλυτικότερα όμως η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Γούναρη, αναφέρει τα εξής: «Έγινε αποδεκτή η από 22-5-2013 πρόταση δωρεάς της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία “Greece Debt Free”, με την οποία η εταιρεία αυτή δωρίζει στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών – Δ/νση 23η Δημοσίου Χρέους) τα εξής ομόλογα εκδόσεώς του:
(1) GR0138013793 (Hellenic FRN – PSI – 2% 24 Feb 2041, ονομαστικής αξίας δύο εκατομμυρίων διακοσίων δέκα χιλιάδων (2.210.000,00) ευρώ και
(2) GR0138014809 (Hellenic FRN – PSI – 2% 24 Feb 2042, ονομαστικής αξίας εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδων (165.000,00) ευρώ, με τον όρο της άμεσης ακύρωσής τους».
Ένα θέμα που παραμένει ανοικτό και καλείται να ρυθμίσει το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που έχει να κάνει με τον φόρο δωρεάς που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ελλάδα χωρίς Χρέος» (Greece Debt Free) έχει εφοπλιστές ιδρυτές και επιφανή μέλη κατά βάση εφοπλιστές. Έχει ήδη αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ με σκοπό να τα επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο για να διαγραφούν.
Οι αγορές των τίτλων έγιναν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ή και παλαιότερα, σε τιμές έως και σχεδόν στο ένα όγδοο της ονομαστικής (πλέον μετά το PSI βρίσκονται περίπου στο μισό). Έτσι τα χρήματά τους είχαν πολλαπλασιαστικό όφελος για το ελληνικό κράτος, αφού ελαφρύνουν σε πολλαπλάσιο βαθμό το χρέος.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο επιχειρηματίας κύριος Πέτρος Νομικός, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας και γνωστός από τις πολιτιστικές κοινωνικές δράσεις του Ιδρύματος Terra. Στους δωρητές συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων ο Βαγγέλης Μαρινάκης και 55 ποδοσφαιριστές και στελέχη του Ολυμπιακού. Η δράση όμως συνεχίζεται με τη συνδρομή οποιουδήποτε το επιθυμεί, καθώς τα ελληνικά ομόλογα που κυκλοφορούν στην αγορά και βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών που περιμένουν να τα πληρωθούν, ανέρχονται στα 30 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης