Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Το σχέδιο των αμερικανικών hedge funds με τα warrants των ελληνικών τραπεζών - Πως συνδέονται τα warrants με το νέο ελληνικό haircut; - Ποντάρουν σε νέο κούρεμα για να σημειωθεί ράλι στο ΧΑ - Δεν θα εξασκήσουν τα warrants αλλά θα τα πωλήσουν

 Το σχέδιο των αμερικανικών hedge funds με τα warrants των ελληνικών τραπεζών - Πως συνδέονται τα warrants με το νέο ελληνικό haircut; - Ποντάρουν σε νέο κούρεμα για να σημειωθεί ράλι στο ΧΑ - Δεν θα  εξασκήσουν τα warrants αλλά θα τα πωλήσουν
Πως συνδέονται τα warrants με το επερχόμενο νέο ελληνικό haircut;
Γιατί πουλάνε τα αμερικανικά hedge funds μετοχές και αγοράζουν warrants;
Πριν αναπτύξουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση που δεν αποτελεί υποκειμενική εκτίμηση αλλά άποψη τραπεζιτών και ξένων πρέπει να αναφέρουμε ορισμένα ενδιαφέροντα γεγονότα.

1)Οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών προσέλκυσαν και ξένους και σε σχεδόν καθολικό βαθμό κοντά στο 90% hedge funds.

2)
Σε μια παρακμάζουσα οικονομία όπου δύο φορές είχε τουλάχιστον βαθμολογικά χρεοκοπήσει και προσφάτως η χρηματιστηριακή αγορά υποβαθμιστεί σε αναδυόμενη οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να προσελκύσουν διαφορετικούς επενδυτές.
Μόνο hedge funds.

3)
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα όλοι οι πρωταγωνιστές των ελληνικών CDS στα ομόλογα και αναφερόμαστε στο Paulson Hedge fund, το the Baupost το York Capital και άλλα.
Οι ακραίοι κερδοσκόποι του χθες οι σημερινοί επενδυτές του ελληνικού banking.

4)
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται συστηματοποιημένες αγορές από επενδυτικούς οίκους αποκλειστικά για λογαριασμό hedge funds κυρίως warrants.
Ας αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα χθες 5 Αυγούστου στην μετοχή της Πειραιώς διακινήθηκαν 500 χιλ μετοχές από την Jeffries και 270 χιλ στο warrants.
Στην Alpha bank στην μετοχή 1 εκατ μετοχές από την Citigroup και 700 χιλ από την J P Morgan.
Στο warrant της Alpha 2 εκατ τεμάχια η Deutsche bank και 600 χιλ τεμάχια η J P Morgan.  
Υπερκινητικότητα σημειώθηκε και την Παρασκευή 2 Αυγούστου στις τράπεζες από ξένους.
Στην μετοχή της Πειραιώς JP Morgan 1 εκατ. μετοχές και 880 χιλ. η Deutsche Βank.
Στο warrant 2 εκατ. η KBW και 350 χιλ μετοχές η UBS.
Στην μετοχή της Alpha Βank 650 χιλ μετοχές η JP Morgan.
Στο warrant 3,6 εκατ μετοχές η Deutsche Bank.
Πίσω από αυτές τις κινήσεις κρύβονται προσπάθειες βελτίωσης της αποτίμησης σε μετοχές και warrant με στόχο την προσεχή εξάσκηση των warrant ήταν η αρχική εκτίμηση.

5)
Οι τραπεζίτες όμως θεωρούν ότι συμβαίνει κάτι άλλο.
Τα hedge funds αγοράζουν warrants και πουλάνε την μετοχή στην δευτερογενή αγορά.
Κοινώς τα hedge funds φορτώνονται warrants φορτώνονται το παράγωγο της μετοχής.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Την καλύτερη εξήγηση τι λάβαμε από την Goldman Sachs και την τράπεζα Πειραιώς.
«Τα hedge funds ποντάρουν στα warrants καθώς είναι μηχανισμός που δουλεύει με leverage.
O βασικός στόχος δεν είναι να εξασκηθούν τα warrants από τα hedge funds, ποιο hedge funds θέλει να επενδύσει δισεκατομμύρια σε μακροχρόνιες επενδύσεις αλλά να εκμεταλλευτούν μια μεγάλη ευκαιρία.
Στους κόλπους των hedge funds κυριαρχεί ένα σενάριο που συνδέεται με το haircut.
Αν στην Ελλάδα σημειωθεί haircut στο νέο χρέος, τότε αυτή η μεγάλη έως 80 δισεκ. ευρώ ελάφρυνση στο χρέος θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία και την αγορά.
Το haircut θα πραγματοποιηθεί μέσα στο α΄ 6μηνο του 2014 ωστόσο αν μετά τις Γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου το ελληνικό haircut βρει μεγαλύτερη ανταπόκριση τότε η εκτίμηση θα καταστεί βεβαιότητα και αυτό θα έχει τρομακτική επίδραση στο χρηματιστήριο.
Τα warrants είναι ένα καλό άριστο εργαλείο ώστε τα hedge funds να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.
Ωστόσο πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι τα περισσότερα hedge funds – όχι όλα αλλά τα περισσότερα – δεν έχουν κανένα λόγο να εξασκήσουν τα warrants.

6)
Είχαμε αναφέρει ότι στόχος για ορισμένες τράπεζες είναι το άθροισμα μετοχής και warrants να υπερβαίνει τουλάχιστον την τιμή της αύξησης κεφαλαίου των τραπεζών.
Μπορεί να αναφερθεί ότι στόχος είναι το άθροισμα της μετοχής και των warrants  στην Πειραιώς να φθάσει τα 2 με 2,2 ευρώ σε πρώτη φάση.
Στην Alpha τα 1,60 ευρώ και στην Εθνική λόγω αντικειμενικών δυσκολιών τα 3,5 με 3,7 ευρώ.

7)
Συνολικά 5 αμερικανικά hedge funds το Baupost Group, το York Capital Management, το Wellington Capital Management, το Stratford Capital και ένα hedge funds που διαχειρίζεται  24 δισεκ. δολάρια κατέχουν δικαιώματα ψήφου και warrants στην τράπεζα Πειραιώς.
Αν ασκήσουν πλήρως τα warrants αυτά τα 5 αμερικανικά  hedge funds θα ελέγχουν το 25% της τράπεζας Πειραιώς, ωστόσο το βασικό σενάριο είναι ότι τα περισσότερα εξ αυτών δεν θα ασκήσουν τα warrants.
Το  Baupost ανακοίνωσε ότι αν ασκούσε πλήρως τα warrants θα μπορούσε να ελέγχει το 6,06% της τράπεζας Πειραιώς.
Το The Baupost Group, L.L.C από 23 Ιουλίου  κατέχει (έμμεσα) 523.580 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, μετοχές (0,01% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας Πειραιώς) και τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (Warrants), οι οποίοι, εφόσον ασκηθούν πλήρως, αντιστοιχούν σε 306.985.407 δικαιώματα ψήφου (6,05% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης).
Συνεπώς, τα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές και warrants, εφόσον αυτά ασκηθούν πλήρως, ανέρχονται συνολικά σε 307.508.987 ή σε ποσοστό 6,06% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Πειραιώς.
Το York Capital Management με 18,1 δισεκ. δολ υπό διαχείριση κεφάλαια αν ασκούσε πλήρως τα warrants της Πειραιώς που κατέχει θα ήλεγχε το 5,4% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Wellington Capital Management με 38,4 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια κατέχει αν ασκούσε πλήρως τα warrants περίπου 5% της τράπεζας Πειραιώς.
Το Stratford Capital με 5 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση αν ασκούσε πλήρως τα warrants θα ήλεγχε το 4% της τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης πολύ γνωστό hedge  funds ίσως από τα γνωστότερα στην Ελλάδα για την έντονη κερδοσκοπική του δραστηριότητα που διαχειρίζεται 24 δισεκ. δολάρια και πρωταγωνίστησε στην μεγάλη κερδοσκοπία των CDS κατέχει επίσης το 4,5% της Πειραιώς αν ασκούσε πλήρως τα warrants που κατέχει.
Συνολικά 5 αμερικανικά hedge funds κατέχουν περίπου το 25% του δυνητικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς αν ασκούσαν όλα τα warrants.
Η εξέλιξη αυτή από την μια πλευρά δημιουργεί ή θα δημιουργήσει μια ιδιαίτερη δυναμική, όταν και αν πρωταγωνιστήσουν οι μετοχές των τραπεζών τα hedge funds θα μπορούσαν να αποκομίσουν τεράστιες υπεραξίες ενώ από την άλλη συνήθως είναι short term επενδυτές δηλαδή βραχυχρόνιοι επενδυτές που όταν επιτύχουν τους επενδυτικούς τους στόχους αποχωρούν από τα assets που έχουν επενδύσει.

8)
Στην Εθνική τράπεζα με βάση τα τωρινά δεδομένα – τα οποία θα αλλάξουν μόνο αν πωληθεί στρατηγικό ποσοστό της Finansbank – δεν μπορούν να εξασκηθούν τα warrants.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της αμκ που εκ των πραγμάτων είναι βάση εκκίνησης ήταν 4,29 ευρώ και ήδη μόνο από την μετοχή προκύπτει discount 41%.
Προσθέτοντας και την τρέχουσα αξία των warrants το discount περιορίζεται αλλά εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη η εξάσκηση των warrants.
Για να εξασκηθούν τα warrants στην Εθνική θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.
Τα οριακά κεφάλαια και οι οριακοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πρέπει να αυξηθούν.

Ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες

Τράπεζα

Ποσοστό συμμετοχής

Μετοχές ΤΧΣ ανά  warrant

Εθνική

84,39%

8,23

Πειραιώς

81,01%

4,47

Alpha

83,66%

7,40

Eurobank

98,56%

-


Πέτρος Λεωτσάκος
petros@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 07:12 6 Αυγούστου 2013

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης