Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ορόσημο θα είναι για την Ελλάδα οι Γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013 – Δεδομένο το haircut στα νέα δάνεια και στα 50 δισεκ. για τις τράπεζες – Το ζητούμενο δεν είναι αν θα υπάρξει ή όχι κούρεμα αλλά τα ανταλλάγματα

Ορόσημο θα είναι για την Ελλάδα οι Γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013 – Δεδομένο το haircut στα νέα δάνεια και στα 50 δισεκ. για τις τράπεζες – Το ζητούμενο δεν είναι αν θα υπάρξει ή όχι κούρεμα αλλά τα ανταλλάγματα
Ορόσημο θα είναι για την Ελλάδα οι Γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013.
Μετά θα ανοίξει το θέμα του haircut στο ελληνικό χρέος θα αφορά και τα δύο δάνεια συμπεριλαμβανομένων και των 50 δισεκ. των τραπεζών

Μπορεί η Γερμανική πλευρά για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και προεκλογικής περιόδου να διαψεύδει ή να απορρίπτει θέμα haircut του ελληνικού χρέους.
Πως θα μπορούσαν οι Γερμανοί πολιτικοί να πείσουν τους φορολογούμενους τους ότι αυτά που στερήθηκαν θα χαριστούν στην Ελλάδα.
Το haircut ανεξαρτήτως ποσοστού και ύψους δεν παύει να αποτελεί πλέον αλληλεγγύη των ισχυρών προς τους αδύναμους.
Μετά τις Γερμανικές εκλογές είναι ξεκάθαρο ότι θα τεθεί θέμα haircut στο χρέος.
Αρχικά θα το παρουσιάσουν ως μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά στην πορεία θα διαπιστωθεί ότι με νέες χρονικές παρατάσεις ή μειώσεις των επιτοκίων δανεισμού δεν επιλύεται το πρόβλημα.
Έτσι λοιπόν υποχρεωτικά θα τεθεί θέμα haircut στο ελληνικό χρέος.
Η ελληνική πλευρά επίσης δεν θέτει σε αυτή την φάση haircut στο χρέος.
Θα ήταν απόδειξη αποτυχίας μιας ήδη αποτυχημένης πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα για να αποφύγει το οριστικό αδιέξοδο και την χρεοκοπία θα θέσει εκ των πραγμάτων θέμα haircut στο χρέος.
Άρα και για την Γερμανία τον βασικό δανειστή και για την Ελλάδα την δανειζόμενη χώρα το νέο haircut θα τεθεί επί τάπητος μετά βεβαιότητας.
Το θέμα δεν είναι αν τεθεί νέο haircut που θα οδηγήσει στην 3η κατά σειρά χρεοκοπία της Ελλάδος με βάση τους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s.
To θέμα είναι τι ανταλλάγματα θα ζητήσει η Ευρώπη από την Ελλάδα.
Είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει haircut στις καταθέσεις καθώς οι τράπεζες είναι διασφαλισμένες.
Αν π.χ. τεθεί haircut στις καταθέσεις μόνο και μόνο ως όρος για το haircut στα ελληνικά δάνεια τότε η Ελλάδα το καλύτερο που θα μπορεί να κάνει είναι να αποχωρήσει από το ευρώ.
Άρα haircut στις καταθέσεις είναι πολύ δύσκολο να δούμε στην Ελλάδα, όχι αδύνατο αλλά πολύ δύσκολο.
Σίγουρα η λιτότητα θα βαθύνει ακόμη περισσότερο και σίγουρα θα διαπιστωθεί ότι απλά….έχουμε αποτύχει.
Ωστόσο θα είναι γεγονός ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να ελαφρυνθεί κατά 70-90 δισεκ. ευρώ με βάση το ύψος του haircut και σε αυτή την διαδικασία να συμπεριληφθούν και τα 50 δισεκ. που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης