Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Economist: Η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία επιστρέφει, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν - Αν οι Ευρωπαίοι αρνηθούν είτε την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, είτε ένα haircut στο χρέος, τότε νέα προβλήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους

tags :
Economist: Η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία επιστρέφει, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν - Αν οι Ευρωπαίοι αρνηθούν είτε την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, είτε ένα haircut στο χρέος, τότε νέα προβλήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους
Στο μικροσκόπιο του Economist μπαίνει η χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
"Greece's bailout: The IMF's blunt assessment", είναι ο τίτλος του νέου δημοσιεύματος του περιοδικού.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Economist, η Ελλάδα καταγράφει πλέον τις καλύτερες επιδόσεις στον κλάδο του τουρισμό κατά την 6ετή περίοδο ύφεσης που βιώνει, γεγονός που γεννά προσδοκίες για ήπια ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος, 2014.
Αλλά, όπως προειδοποιεί το περιοδικό, αυτό το ανανεωμένο κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορεί εύκολα να αντιστραφεί, εάν οι Ευρωπαίοι εμφανιστούν απρόθυμοι να συμβάλλουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που απειλεί το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και να συναινέσουν σε μια νέα απόπειρα ελάφρυνσης μέρους του ελληνικού χρέους.  
Η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, συνεχίζει το περιοδικό, χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, στην κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Αλλά το ΔΝΤ προειδοποιεί: Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό ύψους 4,4 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, γεγονός που αυξάνει τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει μέχρι τις αρχές Οκτώβρη - οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 - τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.
"Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό χωρίς νέες αυξήσεις φόρων ή πρόσθετες περικοπές δαπανών, όπως για παράδειγμα να προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων, μια μέθοδο που έχει αποδώσει και στο παρελθόν", σχολιάζει μεταξύ άλλων το περιοδικό.
Και προσθέτει: Μια πιο επικίνδυνη επιλογή θα ήταν μια απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με μια μικρή έκδοση ομολόγου. Θα είναι ένα σημαντικό τεστ για τη χώρα αφού θα πρόκειται για την πρώτη έκδοση χρέους μετά από 4 χρόνια...
Αλλά, κατά τον Economist, η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν να κάνει χρήση των κεφαλαίων που έχουν "περισσέψει" στο ΤΧΣ από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Και το περιοδικό συνεχίζει: Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ελλάδα πρέπει να ανησυχεί και για το 2015....
"Εάν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνεχιστούν, ή αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη του αναμενομένου, ή αν δεν παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, το ελληνικό χρέος δεν θα μειωθεί τόσο γρήγορα όσο απαιτείται... Τότε νέα προβλήματα θα κάνουν την εμφάνισή τους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους πιστωτές της...", καταλήγει το περιοδικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης