Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Η Ελλάδα ενδεχομένως να μην αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό το 2015 - 2016 - Θα διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το Φθινόπωρο - Η ισχυρή τουριστική σεζόν μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ύφεση

tags :
 Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Η Ελλάδα ενδεχομένως να μην αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό το 2015 - 2016 - Θα διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το Φθινόπωρο - Η ισχυρή τουριστική σεζόν μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ύφεση
Καθησυχαστικός εμφανίζεται με σημερινές του δηλώσεις στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς υποστήριξε ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό την περίοδο 2015 -2016, γεγονός που θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το Φθινόπωρο, κατά την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής από την Τρόικα.
Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του περί δύσκολης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, τον Σεπτέμβριο και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, αν προκύψει χρηματοδοτικό κενό το 2015-2016 θα καλυφθεί από μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και όχι από μειώσεις μισθών, συντάξεων και αύξηση φορολογίας, ξεκαθάρισε ο υπουργός.
Τα έσοδα από τον τουρισμό τον Μάιο, ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος προέβλεψε μάλιστα ότι αν συνεχιστεί η ισχυρή τουριστική σεζόν, η ύφεση το 2013 ενδεχομένως να είναι μικρότερη από -4,2%, που είναι η επίσημη εκτίμηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αποτελεί προτεραιότητα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, δήλωσε:
«Θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα», διότι, όπως τονίζει, ναι μεν για το 2013 και 2014 απέδωσε η προσπάθεια της κυβέρνησης και οι δανειστές πείσθηκαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, πλην όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή. Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει πως το νέο μεσοπρόθεσμο, που δουλεύεται ήδη από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να βγάλει δημοσιονομικό κενό, διότι αν βγάλει, τότε αυτό «δεν πρέπει να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα». Και η αναδιάρθωση, όπως τονίζει, θα αφορά δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία. «Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να τελειώσει το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο, θα πρέπει πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι η μεγάλη αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και του δημοσίου τομέα», σημειώνει.
«Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον έλληνα φορολογούμενο πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες- είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις», προσθέτει.
Ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνεται των δράσεων για τη φοροδιαφυγή και τονίζει πως έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ υψηλότερες είναι οι προσημειώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης