Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Tσαμάζ (ΟΤΕ): Η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη - Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις - Ο όμιλος ΟΤΕ είναι η καλύτερη θυγατρική εταιρεία της Deutsche Telekom - Σύντομα θα είναι ελεύθερος από χρέη

tags :
Tσαμάζ (ΟΤΕ): Η Ελλάδα θα γίνει καλύτερη - Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις - Ο όμιλος ΟΤΕ είναι η καλύτερη θυγατρική εταιρεία της Deutsche Telekom - Σύντομα θα είναι ελεύθερος από χρέη
«Έχουμε καταφέρει αυτή τη στιγμή η COSMOTE να είναι σε επιδόσεις ίσως η καλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη και ο Όμιλος ΟΤΕ να είναι η καλύτερη θυγατρική εταιρεία της Deutsche Telekom. Αυτό τα λέει όλα....».
Τα ανωτέρω δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε για την ελληνική έκδοση του περιοδικού FORTUNE.

Ερωτηθείς για το δανεισμό της εταιρείας, ο κ. Τσαμάζ τόνισε:
«Την προηγούμενη χρονιά καταφέραμε να μειώσουμε το δανεισμό από τα 5 δισ. ευρώ στo 1,8 δισ. ευρώ. Διατηρήσαμε την κερδοφορία της εταιρείας κι είχαμε στην αρχή της χρονιάς ένα ταμείο 1,2 δισ. ευρώ, που μετά την πώληση της Globul θα ξεπερνάει τα 2 δισ.  Σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια ο ΟΤΕ θα είναι ελεύθερος από χρέη. Βγαίνοντας από τη κρίση με μηδέν δανεισμό καταλαβαίνετε τι περιθώρια ανάπτυξης θα έχει...Οι τράπεζες θα ανοίξουν τις στρόφιγγες και θα παρακαλούν να μας ξαναδανείσουν.»

Για το μετασχηματισμό του ΟΤΕ:

«Έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας και δουλειάς του ΟΤΕ, ώστε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να βελτιωθεί το service των πελατών, να βγάλουμε νέα προϊόντα στη δύσκολη περίοδο για την οικονομία, και να αναχρηματοδοτήσουμε τα δάνειά μας. Έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Μια από τις πιο δύσκολες ήταν η μείωση προσωπικού. Προσπάθησα με τους συνεργάτες μου να κάνουμε αυτή τη μείωση, πάνω από όλα, σεβόμενοι τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει και προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια».

Για τους συνεργάτες του:
«Αν δεν έχεις καλή ομάδα δεν μπορείς να πετύχεις. Κι αν το κάνεις η επιτυχία θα είναι βραχυπρόθεσμη (…) Έχω φτάσει στο σημείο να λέω στους νέους managers και τους συνεργάτες μου να μη φοβούνται να προσλαμβάνουν ανθρώπους καλύτερους από αυτούς. Εάν δεν έχεις πραγματικά αυτό το κόμπλεξ, τότε λες: «Αυτός είναι καλύτερος από μένα; Θα μπορούσε να μου πάρει τη θέση; Θα μπορούσε να πάει και πιο ψηλά από μένα; Ναι, θα μπορούσε. Τότε πρόσλαβέ τον»

Για τη ρύθμιση:
«Η ρυθμιστική αρχή είναι ανεξάρτητη και υποτίθεται πως δεν μπορεί να ελεγχθεί από κανέναν. Έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου και στην κυβέρνηση και σε δημόσιες τοποθετήσεις: δεν μπορεί επειδή αδυνατούν οι εναλλακτικοί πάροχοι να επενδύσουν, λόγω του υψηλού δανεισμού τους και του αρνητικού cash flow, να μην αφήνουν τον ΟΤΕ να αναπτυχθεί. Οι πάροχοι που έκλεισαν άφησαν 140 εκατ. ευρώ φέσια στον ΟΤΕ με την προστασία του ρυθμιστή. Δεν βοηθάει τη χώρα έτσι.»

Για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών:
«Θα έπρεπε να εξασφαλιστεί ότι στην Ελλάδα θα παραμείνουν τρεις ή τέσσερις μεγάλες εταιρείες οι οποίες θα προσφέρουν το σύνολο των υπηρεσιών, αλλά και θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Έτσι, η χώρα μας θα μπορέσει να ακολουθήσει, πάρα πολύ γρήγορα, την τεχνολογική εξέλιξη και, γιατί όχι, να γίνει ακόμη και πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα.»

Για την προσέλκυση επενδύσεων:
«Υπάρχουν αρκετοί τομείς στην Ελληνική οικονομία που θα έχουν ανάπτυξη, όπως ο τουρισμός ή η ενέργεια. Επίσης θα έβλεπα την Ελλάδα ως μια χώρα που παράγει βιολογικά προϊόντα (…) Πέρα από τον τουρισμό, θα ήθελα η Ελλάδα να είναι η χώρα που θα παράγει τα καλύτερα προϊόντα για την υπόλοιπη Ευρώπη.»

Για το μέλλον της χώρας:
«Ευελπιστώ ότι όλα αυτά που γίνονται τώρα στόχο έχουν να φτιάξουν μια καλύτερη Ελλάδα για τα παιδιά μας. Και επειδή έχω μικρά παιδιά αισιοδοξώ ότι όταν τα παιδιά μου βγουν στη παραγωγή, μετά το πανεπιστήμιο, η Ελλάδα θα είναι καλύτερη».

Για τις δυσκολίες που συνάντησε:
«Μπορείς να ξεπεράσεις οποιαδήποτε δυσκολία. Αρκεί να έχεις όραμα, πίστη, δέσμευση και πάθος.»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης