Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Γ. Στουρνάρας: Δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο – Οι ΔΕΚΟ θα είναι οι επόμενες προς αναδιάρθρωση - Θα γράψω ένα βιβλίο για το τι μου έλεγε πέρυσι ο Schaeuble και τι μου λέει τώρα

tags :
 Γ. Στουρνάρας: Δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο – Οι ΔΕΚΟ θα είναι οι επόμενες προς αναδιάρθρωση -  Θα γράψω ένα βιβλίο για το τι μου έλεγε πέρυσι ο Schaeuble και τι μου λέει τώρα
Δύσκολη χαρακτηρίζει την διαπραγμάτευση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ενώ όπως τονίζει οι  ΔΕΚΟ θα είναι οι επόμενες στη «σειρά» για αναδιάρθρωση είτε μέσω αποκρατικοποιήσεων, είτε μέσω συρρικνώσεων είτε μέσω συγχωνεύσεων.
«Θα είναι ίσως η τελευταία δύσκολη διαπραγμάτευση πριν λήξει το πρόγραμμα», διότι, όπως τονίζει, ναι μεν για το 2013 και 2014 απέδωσε η προσπάθεια της κυβέρνησης και οι δανειστές πείσθηκαν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, πλην όμως για το 2015 και το 2016 η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή. Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει πως το νέο μεσοπρόθεσμο, που δουλεύεται ήδη από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να βγάλει δημοσιονομικό κενό, διότι αν βγάλει, τότε αυτό «δεν πρέπει να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα». Και η αναδιάρθωση, όπως τονίζει, θα αφορά δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία. «Αν θέλουμε να πάμε μπροστά και να τελειώσει το πρόγραμμα με θετικό πρόσημο, θα πρέπει πλέον το επόμενο μεγάλο βήμα να είναι η μεγάλη αναδιάρθρωση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και του δημοσίου τομέα», σημειώνει.
«Εταιρείες που σήμερα δεν είναι βιώσιμες, που είναι ζημιογόνες και κοστίζουν στον έλληνα φορολογούμενο πρέπει να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε για να τις καταστήσουμε βιώσιμες- είτε αυτά λέγονται αποκρατικοποιήσεις, είτε συρρίκνωση και προσαρμογή του μεγέθους τους, είτε συγχωνεύσεις», προσθέτει.
Ο κ. Στουρνάρας υπεραμύνεται των δράσεων για τη φοροδιαφυγή και τονίζει πως έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, ενώ υψηλότερες είναι οι προσημειώσεις.
Για τον Γερμανό ομόλογό του W. Schaeuble, λέει πως «είναι ένα παράδειγμα μεγάλης αυταπάρνησης».
«Όσο με αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι του έχω αλλάξει την άποψη που είχε. Δεν θέλω να ξέρετε τι μου ελέχθη πέρσι τον Ιούλιο, όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup, τι μου έλεγε ο Schaeuble και τι μου λέει τώρα. Αυτά θα τα γράψω σε ένα βιβλίο όταν έρθει η ώρα», επισημαίνει.
Ερωτηθείς αν μετανιώνει που ανέλαβε τη θέση, λέει ότι «έχω πολλούς φίλους, μην κοιτάτε τι λένε δημόσια. Είναι ένα απομεινάρι του παλιού πολιτικού συστήματος».Σε ό,τι αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, λέει πως αυτός «θα έπρεπε να σταλεί πέρυσι». «Το ότι δεν εστάλη, δεν είναι δικό μου λάθος [...] Δεν φταίω εγώ που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έστελναν τον ΦΑΠ, όπως όφειλαν, για πολιτικούς λόγους και λόγους που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό τους κύκλο» προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης