Τελευταία Νέα
Ελλάδα

A. Φιλίππου (πρώην πρόεδρος Λαϊκής Τράπεζας): Οι τεράστιες εκροές καταθέσεων όταν έκλεισαν οι τράπεζες έγιναν μέσω διαδικτύου – Δεν εισακούστηκαν οι οδηγίες της ΕΚΤ για άμεσο κλείσιμο του συστήματος

tags :
  A.	Φιλίππου (πρώην πρόεδρος Λαϊκής Τράπεζας): Οι τεράστιες εκροές καταθέσεων όταν έκλεισαν οι τράπεζες έγιναν μέσω διαδικτύου – Δεν εισακούστηκαν οι οδηγίες της ΕΚΤ για άμεσο κλείσιμο του συστήματος
Οι τεράστιες εκροές καταθέσεων, όταν έκλεισαν οι τράπεζες στις 16 Μαρτίου, μετά την απόφαση του Eurogroup , έγιναν μέσω διαδικτύου, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν έδωσε οδηγίες για άμεσο κλείσιμο του ηλεκτρονικού συστήματος τραπεζικών συναλλαγών.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Φιλίππου στην Ερευνητική Επιτροπή για την κυπριακή οικονομία. Ο κ. Φιλίππου είχε διατελέσει πρόεδρος της Λαϊκής μέχρι τον περασμένο Μάρτιο.
Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, ο κ. Φιλίππου ενώπιον της επιτροπής ανέφερε πως οι οδηγίες της ΕΚΤ προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν με τη συμφωνία να κλείσει άμεσα και το σύστημα.
Ωστόσο, όπως είπε, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, δεν έδωσε οδηγίες στους επικεφαλής των τραπεζών παρά μόνο σε σύσκεψη που έγινε στην Κεντρική Τράπεζα το απόγευμα του Σαββάτου.
Με λίγα λόγια, οι ώρες που μεσολάβησαν από τα ξημερώματα που πάρθηκε η απόφαση στο Eurogroup, μέχρι το απόγευμα της ίδια μέρας που δόθηκαν οδηγίες από την Κεντρική, ήταν κρίσιμες.
Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Λαϊκής απέρριψε και τις κατηγορίες της Βουλής ότι η Λαϊκή Τράπεζα παραπλάνησε τη Βουλή προκειμένου να εγγυηθεί τα ομόλογά της, ώστε να αντλήσει ρευστότητα.
Ο κ. Φιλίππου σημείωσε ότι η Βουλή γνώριζε πολύ καλά τις υποχρεώσεις της Λαϊκής προς τον ELA. Τα στοιχεία, πρόσθεσε, ήταν σαφέστατα και περιλαμβάνονταν σε ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας και ότι συγκεκριμένα στη σελίδα 52 του εν λόγω εγγράφου, αναφερόταν ότι η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έφθανε τα 9,3 δις ευρώ.

www.bankingnnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης