Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αναζωπύρωση της κρίσης στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Nomura - Oι 5 χώρες «κλειδιά» που θα καθορίσουν τις εξελίξεις - Nέο haircut στο ελληνικό χρέος θα επιφέρει «τσουνάμι» σε Κύπρο και Πορτογαλία

Αναζωπύρωση της κρίσης στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Nomura - Oι 5 χώρες «κλειδιά» που θα καθορίσουν τις εξελίξεις - Nέο haircut στο ελληνικό χρέος θα επιφέρει «τσουνάμι» σε Κύπρο και Πορτογαλία
Την εκ νέου κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης «προβλέπει» η Nomura, η οποία παρά τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα της Γηραιά Ηπείρου, εκτιμά πως η Ευρωζώνη θα εισέλθει εκ νέου στο «σπιράλ» της στασιμότητας και της ύφεσης.
«Η πολύπλευρη φύση της ευρωπαϊκής κρίσης καθιστά άκρως πιθανό το ενδεχόμενο εκ νέου φούντωσης τον προσεχή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο» εξηγεί χαρακτηριστικά, ο Alastair Newton, αναλυτής της Nomura.
Eν συνέχεια, ο A. Newton παραθέτει τις εξής 5 ανησυχίες του, οι οποίες φυσικά, περικλείουν και την Ελλάδα.
1. Γαλλία
Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τον Αύγουστο, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα επί του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ωστόσο, ήδη τα Αριστερά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα έχουν προαναγγείλει την οξύτατη αντίδρασή τους.
Ως εκ τούτου, η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελεί «κλειδί» για την κυβέρνηση Holland, η οποία καλείται να επιδείξει την αποφασιστικότητά της, προκειμένου να κάμψει τις ενστάσεις των αγορών.
Τυχόν αποτυχία, θα εγείρει πληθώρα προβλημάτων τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην πολιτική εκ μέρους του Βερολίνου.
2. Γερμανία
Η γερμανική πολιτική δεν αναμένεται να «χαλαρώσει», μετά την διεξαγωγή των εκλογών, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, η πίεση της Γαλλίας αλλά και των χωρών της περιφέρειας περί άμβλυνσης της περιοριστικής πολιτικής, θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω όξυνση των πολιτικών διαφωνιών.
3. Ελλάδα
Η τρόικα θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία τον προσεχή Οκτώβριο ενώ παράλληλα, οι συζητήσεις περί νέου haircut θα αναδυθούν στην επιφάνεια. Μία ενδεχόμενη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, συμπεριλαμβανομένου και της Γερμανίας, στην απομείωση του χρέους, θα εγείρει ανησυχίες περί «τσουνάμι» haircut, σε χώρες όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.
4. Ιταλία
Ο υπάρχων κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει να δώσει μάχη προκειμένου να μείνει στην εξουσία έως και το 2014.
5. Ισπανία
Μία άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, θα παρασύρει σε άνοδο και τα ισπανικά. Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός, M. Rajoy παραμένει εγκλωβισμένος στην δίνη του σκανδάλου διαφθοράς. Ο συνδυασμός των δύο εξελίξεων ενδέχεται να «σπρώξει» την Ισπανία προς ένα πακέτο διάσωσης.
Καταλήγοντας, ο A. Newton συμπεραίνει πως οι άνωθεν εξελίξεις πραγματοποιούνται υπό την «σκιά» των ευρωπαϊκών εκλογών, οι οποίες ενέχουν τον κίνδυνο ανάδειξης εξτρεμιστικών κομμάτων, γεγονός που ενδέχεται να δυσχεραίνει την δυνατότητα λήψης των απαιτούμενων γενναίων πολιτικών αποφάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης