Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα - Πρώτα υλοποίηση όλων των όρων, μετά τα χρήματα προειδοποιεί η Γερμανία – Νέα τηλεδιάσκεψη αύριο του Euroworking Group

tags :
Αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν για την Ελλάδα - Πρώτα υλοποίηση όλων των όρων, μετά τα χρήματα προειδοποιεί η Γερμανία – Νέα τηλεδιάσκεψη αύριο του Euroworking Group
Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της παράτασης στην καταβολή της δόσης  των 4 δισ. ευρώ και με το γεγονός ότι μία από τις 22 προαπαιτούμενες δράσεις ακόμη εκκρεμεί.
H αναβολή αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα ότι δεν θα δοθούν χρήματα, εάν δεν υλοποιηθούν πρώτα όλοι οι συμφωνηθέντες όροι στέλνει η Γερμανία, η οποία αναμένεται να εγκρίνει τη δική της συμβολή στην επόμενη δόση προς την Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εκταμίευση του ποσού της επόμενης δόσης δεν μπορεί να γίνει πριν από την ερχόμενη Δευτέρα.
«Η ομάδα εργασίας του Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη έλαβε θετικά υπόψη τις προόδους που επιτεύχθηκαν. Η Κομισιόν αναμένει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος σήμερα το βράδυ ή αύριο. Στη συνέχεια η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου θα συνέλθει την ερχόμενη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) για να λάβει θέση» αναφέρει σε ενημερωτική του επιστολή ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Steffen Kampeter, ο οποίος υπογραμμίζει πως μόνο τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να εκταμιεύσει το ποσό που της αναλογεί.
«Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει με συνέπεια στην εφαρμογή των υπεσχημένων από την Αθήνα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης, όσο καιρό τα συμφωνηθέντα προαπαιτούμενα δεν υλοποιηθούν με τρόπο που να αποδεικνύεται» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Kampeter, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χωρίς υλοποίηση όλων των όρων και προηγούμενη επιβεβαίωση επ’αυτού από την τρόικα, δεν θα υπάρξει άλλη βοήθεια.
Εν τω μεταξύ, το Euro working Group αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, καθώς κατά την χθεσινή συνεδρίαση του οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τη μη υλοποίηση του προαπαιτούμενου όρου σχετικά με την ένταξη 4.200 υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως τα τέλη Ιουλίου.
Όπως έγινε γνωστό, η «εμπλοκή» αποδίδεται στην μη επίτευξη του αριθμού των 4.200 υπαλλήλων με τη διαφορά να αφορά λιγότερους από 100 υπαλλήλους. Για αυτό το λόγο το υπ.Παιδείας αναμένεται να καταθέσει σήμερα το πρωί τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπ.Οικονομικών, βάσει του οποίου στο καθεστώς της κινητικότητας θα προστεθούν και οι καθηγητές της τεχνολογικής εκπαίδευσης που διαθέτουν μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους σπουδών.
Εφόσον, «κλειδώσει» ο αριθμός των 4.200 υπαλλήλων και δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης όσα έχουν νομοθετηθεί το τελευταίο διάστημα, το Euro working Group θα συνέλθει αύριο για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η παρουσίαση της έκθεσης συμμόρφωσης, η έγκριση της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αλλά και η απόφαση του EFSF για την εκταμίευση της δόσης.
Υπό αυτό το κλίμα καχυποψίας των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνέλθει και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για να αποφασίσει την εκταμίευση της δικής του συμβολής στη δόση προς την Ελλάδα, η οποία ανέρχεται στα 1,8 δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης