Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Κατατέθηκε σήμερα από την ΚPMG ο ισολογισμός της good Λαϊκής Τράπεζας – Aύριο η έκθεση για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου - Αποτελεί «κλειδί» για το ύψος του haircut

tags :
 Κατατέθηκε σήμερα από την ΚPMG ο ισολογισμός της good Λαϊκής Τράπεζας – Aύριο η έκθεση για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Κύπρου - Αποτελεί «κλειδί» για το ύψος του haircut
Στα χέρια της Αρχής Εξυγίανσης, που είναι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, βρίσκεται ο ισολογισμός της «καλής» Λαϊκής Τράπεζας, που απέστειλε σήμερα η KPMG Λονδίνου. Ομάδα της KPMG και τεχνοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας, με Επικεφαλής τον Διοικητή Πανίκο Δημητριάδη, εξετάζουν από το μεσημέρι της Τετάρτης τον ισολογισμό της τράπεζας.
Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η KPMG να στείλει και τον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να βρίσκεται στα χέρια της Αρχής Εξυγίανσης ο ισολογισμός της «κακής» Λαϊκής.

Χθες το bankingnews μετέδιδε: Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να αποσταλεί η  μελέτη της KPMG για την νέα Τράπεζα Κύπρου, η οποία και θα περιλαμβάνει την αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων. Η αποτίμηση των περιουσιακών της νέας Τράπεζας Κύπρου αποτελεί κλειδί για έξοδο της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης, καθώς και για τον καθορισμό του τελικού ύψους του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων, το 60% των οποίων παραμένει δεσμευμένο. Το 37,5% έχει ήδη μετατραπεί σε μετοχές.
Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Αντίθετη η κυβέρνηση στον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου - Θα προηγηθεί η έξοδος από το καθεστώς εξυγίανσης – «Όχι» σε βεβιασμένες αποφάσεις - Τι ανακοινώνει η τράπεζα
Η θέση της κυβέρνησης για διαχωρισμό της Τρ.Κύπρου σε «εμπορική» και «κτηματική» είναι ξεκάθαρη δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στην τηλεόραση του ΡΙΚ. «Μια τέτοια κίνηση», είπε, «θα πρέπει να μελετηθεί στη βάσει ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου, μετά την έξοδο της τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε με την Τρόικα και η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται βεβιασμένα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου:
«Η μελέτη του σχεδίου για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου θα είναι μέρος του συνολικού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας που θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου
Η ευθύνη της υιοθέτησης και διαχείρισης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης θα περιέλθει στα χέρια του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας που θα προκύψει από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης για διαχωρισμό της Τράπεζας, ούτε ετέθη ούτε και τίθεται θέμα μεταφοράς των οικιστικών δανείων ιδιωτών, που είναι και η πλειοψηφία των πελατών της Τράπεζας, στην τράπεζα αναπτύξεως.
Το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου παραμένει επικεντρωμένο στον κύριο στόχο του, αυτόν της διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιάρθρωσης, που θα διασφαλίζει τη συνέχιση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Τράπεζας στην κυπριακή οικονομία»

Χ. Στυλιανίδης:  Βασικός στόχος η Τρ. Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης τέλος Ιουλίου

Βασικός και αμετάθετος στόχος της κυβέρνησης είναι όπως η Τράπεζα Κύπρου εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης μέχρι το τέλος Ιουλίου δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Στην συνέχεια είπε ο εκπρόσωπος η Τράπεζα θα δοθεί στους ιδιοκτήτες της δηλαδή στους νέους μετόχους οι οποίοι θα διαμορφώσουν το πλαίσιο ώστε η Τράπεζα να επανέλθει ως βασικό συστημικό τραπεζικό ίδρυμα του τόπου. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονται διάφορες επιλογές για βελτίωση του ισολογισμού της τράπεζας. Η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η δημιουργία τράπεζας ακινήτων (real estate development bank), δηλαδή ο διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και αναπτυξιακή τράπεζα με τους ίδιους μετόχους. Τεχνοκράτες και σύμβουλοι ανέλαβαν να ετοιμάσουν επιχειρηματικό πλάνο για την τράπεζα ακινήτων και λεπτομέρειες για το ενεργητικό και παθητικό της νέας τράπεζας.
Η κυπριακή πλευρά ανέλαβε να διερευνήσει με τη Γενική Εισαγγελία το ενδεχόμενο διαχωρισμού του ισολογισμού της Κύπρου στην περίπτωση που η τράπεζα πάψει να βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης. Αν δηλαδή ο διαχωρισμός είναι πιο εύκολο να γίνει ως μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας ή αν θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας εξυγίανσης.
Η τράπεζα βρίσκεται στο καθεστώς εξυγίανσης από τον Μάρτιο, όταν αποφασίστηκε η συμβολή των ανασφάλιστων καταθετών της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής στην ανακεφαλαιοποίηση της πρώτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης