Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): Η Ελλάδα θα ακυρώσει το μνημόνιο - Είμαστε έτοιμοι από καιρό - Σε κατάσταση εξαιρετικής πολιτικής αδυναμίας η κυβέρνηση

tags :
Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): Η Ελλάδα θα ακυρώσει το μνημόνιο - Είμαστε έτοιμοι από καιρό - Σε κατάσταση εξαιρετικής πολιτικής αδυναμίας η κυβέρνηση
"Είμαστε έτοιμοι από καιρό", διαμηνύει σε νέα συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. "Το μεγάλο ιστορικό βήμα, η γέννηση του νέου ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα όλων μας να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να κάνουμε την υπέρβαση, να αποδείξουμε την ετοιμότητά μας να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης και της κοινωνικής σωτηρίας", επισημαίνει.
"Απλώνουμε χέρι συνεργασίας στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Δεν θα περιμένουμε αυτούς που επιμένουν στην άρνηση για να κυβερνήσουμε. Τις εκλογές τις έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό από τότε που η κυβέρνηση πέρασε απροκάλυπτα από την “επαναδιαπραγμάτευση”, στην πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Τις εκλογές θα τις επιβάλλει η κοινωνία. Η πολιτική των Μνημονίων βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο. Καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό και την πραγματική οικονομία, χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα", αναφέρει ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον "Επενδυτή".
Προσθέτει δε, ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται σε "κατάσταση εξαιρετικής πολιτικής αδυναμίας. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχνή, και η συνοχή της διασφαλίζεται με απειλές και εκβιασμούς. Την ίδια ώρα η μια αποτυχία διαδέχεται την άλλη, και τα μέτρα γίνονται όλο και πιο εγκληματικά. Δεν πρόκειται να πάει μακριά αυτή η κατάσταση. Ητρόικα θα έρθει με νέα μέτρα, ακόμα πιο σκληρά και αδιανόητα, και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αντοχές να τα περάσει".
Σε ερώτηση για το με ποιους θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, ο κ. Τσίπρας απαντά: "Η δυναμική που θα βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο, είναι σε θέση να διαμορφώσει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είτε με την πιθανή αυτοδυναμία, είτε με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση σε προοδευτική αντιμνημονιακή κατεύθυνση, και πάντα στην βάση της πολιτικής αξιοπιστίας".
"Το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο έχει κάθε δικαίωμα να νομοθετεί. Και αυτό το δικαίωμα δε θα το απεμπολήσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η Ελλάδα λοιπόν θα ακυρώσει το μνημόνιο. Χρειαζόμαστε λοιπόν μορατόριουμ στην αποπληρωμή των τόκων, διαγραφή ενός μέρους του χρέους και τα περιθώρια που χρειάζονται για να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε παραγωγικοί. Αυτό είναι η επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων. Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Είναι χρήματα που επιστρέφονται. Και η επαναδιαπραγμάτευση συμφέρει όλες τις πλευρές, όταν η άλλη εναλλακτική είναι το ντόμινο που θα προκληθεί από μια πιθανή εμπλοκή ανάμεσα στα δύο μέρη", εξηγεί ο κ. Τσίπρας.
Σημειώνει, επίσης, πως η θέση για "ολική διαγραφή του χρέους, ξεχνά ότι το χρέος είναι ταξικό και δίνει συγχωροχάρτι σε αυτούς που το δημιούργησαν πλουτίζοντας. Είναι λοιπόν αντί να το σβήσουμε λογιστικά, να φορολογήσουμε αυτούς που πλούτισαν φορτώνοντας το λαό με χρέος. Αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος αν δεν φορολογηθεί για να σβήσει το χρέος, θα έρθει ως “επένδυση” διαμορφώνοντας νέες απαιτήσεις από το μελλοντικό προϊόν, ακόμα και αν το χρέος έχει διαγραφεί. Αν φορολογηθεί αυτός ο πλούτος δεν γλιτώνουμε μόνο λογιστικό χρέος, αλλά και μελλοντικούς τόκους. Η επιλογή λοιπόν ήταν, διαγράφουμε και ξεχνάμε ολόκληρο το χρέος ή ζητάμε να το πληρώσουν αυτοί που το δημιούργησαν; Δίνουμε συγχωροχάρτι στους πλουτήσαντες από τη δημιουργία του ή τους φορολογούμε. Το συνέδριο μας επέλεξε το δεύτερο", τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
"Η Ελλάδα έχει πάρει με τα Μνημόνια περίπου 210 δισ. από τα οποία περίπου τα 200 έχουν κατευθυνθεί σε τράπεζες και σε αποπληρωμές ομολόγων και τόκους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει ή θα συμβεί και με όποια άλλη χώρα μπαίνει στο χορό των μνημονίων. Άρα μια νίκη μας δε θα φέρει το ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην Ευρώπη. Αλλά ολόκληρη την Ευρώπη μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. Ήδη στο Νότο, κοιτούν την Ελλάδα και βλέπουν σκηνές από το δικό τους μέλλον. Θα αλλάξει λοιπόν και το τοπίο της συζήτησης, και ο συσχετισμός και η συνολικότερη ατμόσφαιρα. Δεν είμαστε και δε θα είμαστε μόνοι".
Αναφερόμενος στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δημοσίου και εάν στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το τραπεζικό σύστημα "χωράει και ιδιωτικός τομέας", αναφέρει πως "αυτή τη στιγμή δεν επιχειρείται ένα άνοιγμα αγοράς ή απλά κάποια «μερική ιδιωτικοποίηση». Επιχειρείται η συνολική-καθολική απόσυρση του δημοσίου από μια σειρά κρίσιμους τομείς. Αυτά είχαν επιχειρηθεί μόνο στη Χιλή του Πινοσέτ. Εκεί, εκτός του ότι η επιλογή προϋπέθετε το βούλιαγμα της χώρας στο αίμα, αποδείχτηκε ότι είναι μια επιλογή ακραία καταστροφική συνολικά για την κοινωνική συνοχή και την οικονομία. Αυτή λοιπόν την επιλογή θα την εμποδίσουμε".
"Εμείς θέλουμε μια ανάπτυξη που θα δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις απασχόλησης, θα διαχέει τα οφέλη της στην κοινωνία και θα σέβεται το περιβάλλον. Σε μια τέτοια ανάπτυξη μπορεί να παίξει ρόλο και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Ο δημόσιος τομέας μετά από μια σοβαρή παραγωγική ανασυγκρότηση. Και ο ιδιωτικός τομέας, αν αξιοποιήσει πραγματικά παραγωγικά, πλεονεκτήματα όπως η προηγμένη τεχνολογία, η καινοτομία και η έρευνα, αντί να κυνηγάει υψηλές κερδοφορίες μέσα από το αφορολόγητο, τους μισθούς Κίνας και τις αποικιοκρατικής έμπνευσης Ειδικές Οικονομικές Ζώνες", σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σημειώνει ότι "ισχύουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Επίσης θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό εκεί που βρισκόταν το 2009, και θα καταργήσουμε όλους τους νόμους των Μνημονίων που διευκολύνουν τις απολύσεις. Δεν χρειάζεται δημόσιο χρήμα για αυτά. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί ούτως η άλλως να αυξηθούν οι μισθοί. Έτσι θα αυξηθεί η ζήτηση και θα κινηθεί η εσωτερική αγορά. Επομένως δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων. Επιπλέον η θέση των επιχειρήσεων δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς, αλλά και από μια σειρά άλλους παράγοντες, όπως η φορολογική πολιτική, η αναπτυξιακή πολιτική, και προπάντων η απαλλαγή της οικονομίας από τα παράλογα υφεσιακά μέτρα του Μνημονίου»"
"Το κατοχικό δάνειο και οι αποζημιώσεις είναι απαράγραπτη υποχρέωση της χώρας του. Ότι η αποτυχία του Μνημονίου είναι γύρω του. Στις αυτοκτονίες, στα μαγαζιά που κλείνουν, στην κοινωνική καταστροφή. Ότι το χρέος παρ όλα αυτά δεν είναι βιώσιμο και ο ίδιος το ξέρει. Ότι ζητάνε από τον ελληνικό λαό λεφτά που δεν έχει. Ότι σε περιβάλλον με 30% ανεργία δεν μπορείς να βάζεις το ένα χαράτσι πάνω στο άλλο, γιατί απλά δεν θα το εισπράξεις. Και θα του έδινα ένα αντίγραφο της έκθεσης του ΔΝΤ, που κάνει ότι δεν το βλέπει. Θα του συνιστούσα επίσης να μην σχεδιάζει τίποτα με ορίζοντα πέρα από τις ελληνικές εκλογές, πράγμα πού επίσης νομίζω ότι ξέρει πολύ καλά ήδη", καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης