Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναθεωρεί τη μεθοδολογία η S&P- Χάνουν την άριστη αξιολόγηση οι μισές τράπεζες

tags :
Αναθεωρεί τη μεθοδολογία η S&P- Χάνουν την άριστη αξιολόγηση οι μισές τράπεζες
Περισσότερες από τις μισές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου θα μπορούσαν να χάσουν την άριστη πιστοληπτική τους αξιολόγηση, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του οίκου Standard & Poor's, ο οποίος σκοπεύει μέσα στο επόμενο διάστημα να αναθεωρήσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείται ο κλάδος.
Ο οίκος αξιολόγησης δημοσίευσε προτάσεις που επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι θα περιορίσει τη βαρύτητα της κερδοφορίας στον τρόπο υπολογισμού των αξιολογήσεων, και θα μετατοπίσει σημαντικό μέρος της ανάλυσή του στην ικανότητά των τραπεζών να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους κα να καλύπτουν τις ζημιές τους.
Υπό τη νέα μεθοδολογία, αν και δε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, δεν αποκλείεται περίπου οι μισές από τις μεγαλύτερες τράπεζες να υποβαθμιστούν κατά μία βαθμίδα. Οι τράπεζες που θα βρεθούν στο στόχαστρο θα είναι κυρίως αυτές που είναι περισσότερο εξειδικευμένες σε συγκεκριμένους κλάδους και έχουν μικρότερη γεωγραφική διασπορά.
Οι προτάσεις αυτές έρχονται ως απάντηση στις επικρίσεις που έχουν δεχτεί οι οίκοι για την αποτυχία τους να προβλέψουν εγκαίρως την κρίση του 2008, ενώ στοχεύουν στο να επανακτήσουν τη φήμη τους μετά την κρίση η οποία αποκάλυψε αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο βαθμολογείται μεγάλη γκάμα προϊόντων.
Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις περιλαμβάνουν μία βαθύτερη ανάλυση του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος και του τραπεζικού κλάδου κάθε χώρας, ενώ θα λαμβάνεται και υπόψη η ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο της χώρας της. Παράλληλα, θα δίνεται έμφαση στην ανάλυση της ρευστότητας της τράπεζας και στις συνθήκες χρηματοδότησής της και ο αριθμός των τραπεζών του κλάδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης