Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μία μέρα μετά τον «κουρνιαχτό» του Schaeuble… Νέο δάνειο στον ορίζοντα και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους - «Κλειδί» το πρωτογενές πλεόνασμα για να μειωθεί το χρέος των 317,86 δισ. – «Φρένο» στα σενάρια για ένα νέο «κούρεμα» από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ

Μία μέρα μετά τον «κουρνιαχτό» του Schaeuble… Νέο δάνειο στον ορίζοντα και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους - «Κλειδί» το πρωτογενές πλεόνασμα για να μειωθεί το χρέος των 317,86 δισ. – «Φρένο» στα σενάρια για ένα νέο «κούρεμα» από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ
Στρωμένος… με γερμανικά εύσημα είναι ο δρόμος για το νέο μνημόνιο επί του οποίου βαδίζει η Ελλάδα. Μία μέρα μετά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι «ζυμώσεις» για ένα τρίτο δάνειο έχουν ήδη ξεκινήσει.
Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δηλώνοντας ότι οι αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα θα ληφθούν μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2014.     
Εκτιμάται ότι μέχρι τότε θα έχει μπει και επίσημα στο «τραπέζι» το θέμα της περαιτέρω μείωσης του ελληνικού χρέους που το Μάιο «σκαρφάλωσε» στα 317,86 δις. ευρώ και για το οποίο ο… άτυπος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης απέρριψε κατηγορηματικά ένα νέο «κούρεμα» στα πρότυπα του PSI+.
Αυτό άλλωστε ήταν και το σημείο διαφωνίας με το ΔΝΤ, που τάσσονταν υπέρ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Η διαμάχη ανάμεσα σε Βερολίνο και Ουάσιγκτον παραμένει και σύμφωνα με τον κ. Σόιπμλε το πρόβλημα με το ΔΝΤ θα πρέπει να επιλυθεί το επόμενο διάστημα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκοψε «μαχαίρι» την κουβέντα για το «κούρεμα»  συστήνοντας μάλιστα  στην Αθήνα να μην δίνει «τροφή» σε αυτές τις συζητήσεις διότι «δεν είναι προς όφελος της».
Ο κατηγορηματικός τόνος τον οποίο χρησιμοποίησε ο κ. Σόιμπλε είναι ενδεικτικός του προεκλογικού κλίματος στο οποίο κινείται η Γερμανία αφού μία τέτοια αναφορά θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε να ακούσει το σώμα των Χριστιανοδημοκρατών ψηφοφόρων της  Άνγκελα Μέρκελ.                         
Ανάλογο μήνυμα έστειλε και το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιέργκ  Άσμουσεν, ο οποίος τόνισε ότι « οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για κούρεμα δεν βοηθούν, καθώς  παρεκκλίνουν από το ζητούμενο, το οποίο είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων».                    
Μπορεί βέβαια ο κ. Σόιμπλε να έκλεισε την πόρτα σε  ένα νέο «κούρεμα», την άνοιξε όμως σε μία νέα βοήθεια. Σε ένα νέο δάνειο δηλαδή που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας και οι οποίες σύμφωνα με το ΔΝΤ φθάνουν τα 11,1 δις. ευρώ               
Οι αποφάσεις για το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται και από νέα δεινά για τους Έλληνες θα ληφθούν προς το τέλος του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% το 2013.
Για την ώρα ο προϋπολογισμός στο φετινό εξάμηνο παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δις. ευρώ εξαιτίας της «φοροκόπωσης» που παρουσιάζουν τα έσοδα.   
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποζημίωση του κατοχικού δανείου, αποκλείοντας όμως να δοθούν γερμανικές αποζημιώσεις.
Συγκεκριμένα μπορεί να αναγνώρισε  «την ευθύνη για τη μεγαλύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή ιστορία με τη δικτατορία των ναζί του Χίτλερ» ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα. Αλλά, αυτό είναι τελείως διαφορετικό με το θέμα των επανορθώσεων που έχει ρυθμιστεί με τη συνθήκη του Λονδίνου. Με αυτό συμφώνησε και η Ελλάδα μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου».
Αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για το Επενδυτικό Ταμείο, αφού ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε το σεβασμό του για τις μεγάλες προσπάθειες και την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, υπερθεμάτισε για το νέο ταμείο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για πολιτικό συμβολισμό αυτής της συμφωνίας, λέγοντας ότι η Γερμανία δείχνει και έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα για να βγει από την κρίση.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης