Football Talk

ΑΕΚ: Η μπαλάρα, η νοοτροπία και οι επικίνδυνοι… τουρίστες!

ΑΕΚ: Η μπαλάρα, η νοοτροπία και οι επικίνδυνοι… τουρίστες!

Το ΟΦΗΑΕΚ έχει τριπλή ανάγνωση για την Ένωση που επιβάλλεται να διαβάσει όλο το μάθημά της: αγωνιστικό και διαιτητικό.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Δεν θα πετύχεις τίποτα, αν δεν δουλέψεις, δεν πολεμήσεις και κυρίως αν δεν έχεις το μυαλό μέσα στο κεφάλι σου. Αν αναπαυθείς υπερβολικά και νιώσεις ότι έχεις ήδη πετύχει το στόχο σου, πριν τελειώσει η μάχη, τότε σίγουρα θα φύγεις με άδειο από μυαλό κεφάλι και κατεβασμένο.

Η ΑΕΚ είναι σε μεταβατικό στάδιο. Φτιάχνει τώρα το μυαλό και το σώμα της. Μέχρι να δημιουργήσει εσωτερικά στεγανά, δεν επιτρέπεται να χαλαρώνει στιγμή στα παιχνίδια της, γιατί θα το πληρώνει. Το καλοκαίρι των αλλαγών, έφερε το φθινόπωρο των τρελών διακυμάνσεων. Ένα πράγμα έχει μείνει ίδιο για την ΑΕΚόπως φάνηκε και χθες (19/09) στην Κρήτη: τα λάθη της, είτε μικρά, είτε μεγάλα, τα πληρώνει!

Άρα το μεγάλο της στοίχημα είναι, μέσα στο χρόνο, να τα μηδενίσει, για να κερδίζει και τον κακό της εαυτό και τις εχθρικές διαιτησίες.

Η τριπλή ανάγνωση και η διαιτησία

Το ματς χθες με τον ΟΦΗ έχει τριπλή ανάγνωση. Οι δυο αναγνώσεις του είναι αγωνιστικές. Η άλλη ανάγνωση, η τρίτη, αφορά τη διαιτησία. Φωτιάς στο γήπεδο και Σκουλάς στο VARέδειξαν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Φαίνεται ο… περίεργος ο διαιτητής από το ξεκίνημα που θέλει να πάει το πράγμα.

Τα πολλά φάουλ που έδινε κόβοντας τον ρυθμό του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο, μία ομάδα επηρέαζε: την ΑΕΚ, γιατί αυτή ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο και να δημιουργήσει. Τόσα χρόνια στην πλάτη μας, δεν περιμένουμε να δούμε τον… περίεργο διαιτητή αν δώσει ή δε δώσει ένα πέναλτι. Κάνει άλλα πολλά στο γήπεδο. Μικρά πραγματάκια… Στα «χοντρά», τώρα και χρονικά: Δεν αποβάλλει τον Καμάου που χτυπάει στο πρόσωπο με το πόδι του τον Χατζισαφί κι ενώ η μπάλα βρίσκεται μακριά και δεν μπορεί να την διεκδικήσει ο χαφ του ΟΦΗ.  Άθελά του ο Καμάο χτύπησε τον Ιρανό, αλλά τι να κάνουμε; Είναι αποβολή. Όπως δικαιολογημένη είναι η αποβολή του Λιβάι Γκαρσία. Βασικά, ο Νέιρα παίρνει την κόκκινη, από τη στιγμή που τον σπρώχνει ο Λιβάι και αυτός σωριάζεται στο έδαφος. Μπορεί άλλος παίκτης να αντιδρούσε πιο… αντρικά και μην κουνιόταν από τη θέση του. Ο Νέιρα έκανε την… εκτίναξή του στο σπρώξιμο και «κέρδισε» την κόκκινη. Και στο τέλος, το ματς δεν θα γινόταν ροντέο, αν έδινε το επιθετικό φάουλ που γίνεται στον Βράνιες, πριν ο Νέιρα κάνει το 1-3 και βάλει «φωτιά» στο ματς, στο 78’.
ipiccy_image_4.jpg

Μεταξύ μας, ελέγχεται και το τρίτο γκολ του ΟΦΗ για οφσάιντ, όταν γίνεται η πρώτη σέντρα! Γραμμές δημόσια δεν βγήκαν ποτέ, γιατί δεν τις έδωσε ο Σκουλάς από το VAR. Το ότι οι διαιτητές πήγαν για… τουρισμό στο Ηράκλειο, φάνηκε και από άλλα δυο πραγματάκια: Στο δεύτερο ημίχρονο ο Τσούμπερ πάει να εκτελέσει κόρνερ και δεν έχει τοποθετηθεί το ημικύκλιο στο σημαιάκι για να βάλει τη μπάλα. Αβλεψία του υπεύθυνου του γηπέδου σαφώς, όμως οι διαιτητές ήταν υποχρεωμένοι να τσεκάρουν τον αγωνιστικό χώρο πριν την έναρξη του αγώνα και να διαπιστώσουν αυτό το λάθος. Όχι να φτάσουμε στο… 66’ να γίνει κόρνερ από τη συγκεκριμένη πλευρά για να το πάρουν χαμπάρι. Επίσης, ο τουρισμός φάνηκε και στο τέλος όταν στις 20:10 τελείωσε το ματς, στις 20:29 ο ρέφερι είχε μπει ήδη στο ταξί για αεροδρόμιο… Είναι επικίνδυνοι!

Η αγωνιστική αποθέωση και η κατάρρευση

Μπορεί να αποδειχθεί και καλό που η ΑΕΚ έζησε μία τέτοια εχθρική διαιτησία τόσο νωρίς, για να πάρει η διοίκηση τα μέτρα της από εδώ και πέρα και να απαιτήσει ισονομία. Πάμε στα αγωνιστικά, που εκεί πρέπει να μείνουν οι παίκτες και ο προπονητής. Να δουν τη μεγάλη εικόνα. Για την ΑΕΚ, λοιπόν, ήταν διπλό το αγωνιστικό… σοκ χθες το Ηράκλειο. Ηταν σοκ η φανταστική της εμφάνιση μέχρι το 75’ όταν και με 10 παίκτες κέρδιζε άνετα 0-3 τον ΟΦΗ, παίζοντας υπέροχο ποδόσφαιρο. Ηταν σοκ και όσα έγιναν από το 78’ μέχρι τις καθυστερήσεις, όταν και το 0-3 έγινε 3-3.

Πρώτη φορά έπαιξαν μαζί οι Τσούμπερ, Άμραμπατ, Γκαρσία πίσω από τον Αραούχο. Κι όμως υπήρχαν σημεία στο ματς, μέχρι την αποβολή του Λιβάι, που η ΑΕΚ έβαζε τη μπάλα κάτω και δημιουργούσε όμορφα πράγματα στο χορτάρι. Αυτή η ηρεμία, τα σωστά τρεξίματα, η οργανωμένη πίεση ψηλά με τον Σιμάνσκι να παίζει εξαιρετικά, τα όβερλαπ του Μισελέν που άφησε όμορφες εντυπώσεις και υποσχέσεις για το μέλλον, οι συνδυασμοί, το σχέδιο που τηρούταν κατά γράμμα, είχαμε χρόνια να τα δούμε. Ήρθε το 0-1 και μετά η αποβολή.

Συνέχισε η ΑΕΚ στο πλάνο της, αν και με παίκτη λιγότερο. Πήγε ο Τσούμπερ αριστερά, μετατέθηκε ο Άμραμπατ δεξιά και η ομάδα συνέχισε να έχει το παιχνίδι της υπό έλεγχο. Ήρθε και το 0-2, με τον Ελβετό, πριν το ημίχρονο. Στην επανάληψη έγινε λίγο πιο ενοχλητικός ο ΟΦΗ, όμως η ΑΕΚ συνέχισε να ελέγχει το ματς. Δεν «τρόμαζε». Ήρθε και το 0-3 με τον Ανσαριφάρντ. Λες τελείωσε το ματς. Ακόμα και οι άνθρωποι του ΟΦΗ και με βάση την εικόνα του αγώνα μέχρι αυτό το σημείο, δεν υπήρχε περίπτωση να προέβλεψαν αυτό που έγινε στο φινάλε.

Η ΑΕΚ μέχρι το 75’ έπαιζε ένα ποδόσφαιρο και είχε τέτοια ηγετική συμπεριφορά στο γήπεδο, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη συμπληρώσει 42λεπτά με παίκτη λιγότερο, που θύμιζε την ΑΕΚ της δεκαετίας του… ’90! Βαριά κουβέντα, αλλά όντως ήταν πολύ καλή για να είναι αληθινή η απόλυτη κυριαρχία της στο χορτάρι.

Τα λάθη του προπονητή και η κακή νοοτροπία

Και φτάσαμε στο 78’. Γίνεται φάουλ στον Βράνιες, δεν δίνεται και ο ΟΦΗ μειώνει σε 1-3.

Ακόμα κι έτσι, τέτοια κατάρρευση στο φινάλε, ήταν απίστευτη. Ο ΟΦΗ άρχισε να πιέζει και τότε η ΑΕΚ εμφάνισε τα περσινά της προβλήματα και σε αγωνιστικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ο Μιλόγεβιτς άρχισε να… χαλαρώσει πρώτος! Ξεκάθαρο! Κι αυτό δυστυχώς πέρασε και στους παίκτες. Ο ίδιος ο προπονητής θεώρησε ότι το ματς είχε «κλειδώσει». Πέρασε τον Μάνταλο να κρατάει μπάλα κι αυτός το έκανε. Ο μόνος ήταν που κράτησε μπάλα και πήρε κάποια φάουλ. Το λάθος ήταν όμως στη νοοτροπία. Δεν φταίει ο Μάνταλος γι’ αυτό. Αυτές τις εντολές πήρε: να κρατήσει μπάλα.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να «φάει» τον χρόνο και όχι να δημιουργήσει στο τέλος. Μέγα λάθος! Ήρθε η οπισθοχώρηση, ο ΟΦΗ πήρε ψυχολογία και έγινε ό,τι έγινε. Αν στο γήπεδο εκτός του Μάνταλου ήταν και ο Γέβτιτς θα κρατούσε κι αυτός μπάλα, θα άλλαζαν δυο πάσες και θα έβρισκαν χώρο μπροστά και για 4ο γκολ. Ο Σάκχοφ είναι σαφές πλέον πως στο αμυντικό κομμάτι είναι επικίνδυνος, ενώ μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε χθες ο Στάνκοβιτς στο τέρμα. Δεν είναι μόνο τα γκολ. Είναι οι αντιδράσεις του και σε άλλες δυο περιπτώσεις: η μία στο «κρέμασμα» που του έκανε ο Λάμπρου στο πρώτο ημίχρονο, αφού τον είδε αδικαιολογήτως εκτός εστίας, στη μοναδική φάση του ΟΦΗ πριν τα γκολ και η άλλη μία σέντρα από φάουλ (στο 0-3) που έκανε το «βγαίνω  ή δε βγαίνω» μέσα στη μικρή περιοχή με τη μπάλα να περνάει στο δεύτερο δοκάρι, καθώς ο Αυστριακός ποτέ δεν βγήκε.

Ο τερματοφύλακας βγαίνει και «καθαρίζει», ειδικά στη μικρή περιοχή του. «Τρώει» σίδερα. Σίδερα δεν «έτρωγε» κανείς παίκτης της ΑΕΚ στα φανταστικά χτυπήματα φάουλ του Γκαγιέγκος. Φοβισμένοι, πελαγωμένοι στις τελευταίες φάσεις. Σαν να είχαν συμβιβαστεί με τη μοίρα τους. Και έτσι όπως πήγε το ματς αν είχε 10λεπτά ακόμα, πιο πιθανό ήταν να γίνει 4-3, παρά 3-4.

Γιατί δεν πρέπει να την πάρει από κάτω

Το θέμα της διαιτησίας είναι μία υπόθεση που αφορά τη διοίκηση. Το αγωνιστικό είναι θέμα προπονητή και παικτών. Αν σταθούν ο Μιλόγεβιτς και οι παίκτες του αποκλειστικά στη διαιτησία, θα έρθουν κι άλλες τέτοιες «σφαλιάρες» στο μέλλον.

Η ΑΕΚ επιβάλλεται να δυναμώσει ψυχολογικά από το χθεσινό, όχι να καταρρεύσει. Να κρατήσει τα πολλά θετικά που έβγαλε στο χορτάρι μέχρι το 78’, να «χτίσει» πάνω στους μπαλαδόρους που έχει στη μεσοεπιθετική της γραμμή και να φτιάξει την άμυνά της και το τέρμα της. Έξι γκολ σε δυο ματς έχει πετύχει η ΑΕΚ, έχοντας ολοκαίνουργια μεσοεπιθετική γραμμή που δεν έχει «δέσει» ακόμα. Δέχθηκε όμως τρία γκολ πίσω χθες και θα μπορούσε να είχε δεχθεί άλλα τρία στην πρεμιέρα απ’ τον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ, αν ο Τουράμ ήταν πιο αποτελεσματικός. Μπροστά μιλάει η ποιότητα των παικτών. Πίσω μιλάει η δουλειά σε συνδυασμό φυσικά με την ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Επειδή όμως αντικειμενικά και στην άμυνα έχουν έρθει καλύτεροι παίκτες από τους περσινούς, είναι άδικο γι’ αυτό το υπέροχο πράγμα που δημιουργείται μπροστά, να γίνονται περσινά λάθη.

Ηρεμία θέλει η ΑΕΚ και να μην την πάρει από κάτω ψυχολογικά η χθεσινή εις βάρος της ανατροπή. Κυρίως τον προπονητή… Είναι μόλις η 2η αγωνιστική και ΟΛΟΙ έχουν χάσει ήδη βαθμούς! Θα χαθούν κι άλλοι. Το θέμα είναι η βελτίωση σε κάθε αγώνα και τα αποτελέσματα. Φτιάχνεται κάτι πολύ καλό. Βασικά, μπορεί να φτιαχτεί κάτι πάρα πολύ καλό. Είναι κρίμα λόγω εσωστρέφειας να μην το δούμε ολοκληρωμένο.
 
www.bnsports.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης