Football Talk

ΑΕΚ: Τόσα έλαβε, τόσα έδωσε κι αυτά έκανε στις μεταγραφές της

ΑΕΚ: Τόσα έλαβε, τόσα έδωσε κι αυτά έκανε στις μεταγραφές της

Το «BN Sports» κάνει τον απολογισμό των καλοκαιρινών μεταγραφών της ΑΕΚ – Το μπάτζετ και ο αρχικός προγραμματισμός που ξεπεράστηκαν, ειδικά μετά τον αποκλεισμό από τη Βελέζ – Τι έδωσε και τι πήρε η Ένωση.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η περσινή σεζόν για την ΑΕΚ ήταν θλιβερή σε αγωνιστικό επίπεδο. Γενικά την τελευταία τριετία η Ένωση έκανε πολλά λάθη στις αγωνιστικές της επιλογές και τις πλήρωσε όλες στο γήπεδο! Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει. Κάτι έπρεπε να γίνει… Επιβαλλόταν να υπάρξει μία διοικητική αντίδραση. Και έγινε! Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους της ΑΕΚ στις 15 Μαΐου στα Σπάτα, μεταξύ άλλων, είχε πει πως θα γίνουν 7 με 8 μεταγραφές στη βασική 11άδα. Έγιναν και με το παραπάνω…

Η ΑΕΚ την Τρίτη (31/08) ανακοίνωσε τον Ντάρκο Γέβτιτς. Ήταν η 12η μεταγραφή της μέσα στο καλοκαίρι! Το εντυπωσιακό είναι πως όλοι σχεδόν οι παίκτες που ήρθαν είναι εν ενεργεία βασικοί. Ήρθαν 12 παίκτες λοιπόν αυτό το καλοκαίρι για την ΑΕΚ, η οποία αποχαιρέτησε 13 - κάποιους για πάντα, κάποιους προσωρινά.

Μέσα στο καλοκαίρι η ΑΕΚ χτύπησε πολλές πόρτες. Και «βαριές» πόρτες. Κάποιες βρήκε κλειστές. Κάποιες άλλες το πάλεψε και άνοιξαν… Με μία πρώτη ματιά η διοίκηση έκανε αυτό που είχε προαναγγείλει: Άλλαξε την ομάδα.

Όσα έλαβε και όσα έδωσε

Η ΑΕΚ έδωσε 4,3 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο καλοκαίρι για να αγοράσει παίκτες! Συγκεκριμένα 1,4 εκατ. ευρώ  πήγαν στη Λας Πάλμας για τον Αραούχο. Έδωσε 1.15 εκατ. ευρώ στη Σάλτσμπουργκ για τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς. Προσέφερε 1 εκατ. ευρώ στη Λανς για την αγορά του Μισελέν και 400.000 ευρώ στην Αλάνιασπορ για να φέρει τον Γιώργο Τζαβέλλα. Επίσης, έδωσε άλλες 300.000 ευρώ στον Βόλο για την αγορά του Μήτογλου.

Από εκεί και πέρα ως ελεύθεροι ήρθαν οι Χατζισαφί, Λε Ταλέκ, Βράνιες, Άμραμπατ, Παρράς.

Ξεχωριστές περιπτώσεις οι δυο τελευταίες χρονικά μεταγραφές της καθώς οι Στίβεν Τσούμπερ και Ντάρκο Γέβτιτς αποκτήθηκαν ως δανεικοί από Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρουμπίν Κάζαν αντίστοιχα, βάζοντας οψιόν αγοράς για το επόμενο καλοκαίρι.

Οι πωλήσεις και οι αποδεσμεύσεις

Η ΑΕΚ λοιπόν, έδωσε μόνο σε ομάδες για την αγορά ποδοσφαιριστών  4,3 εκατ. ευρώ. Το ποσό είναι σημαντικό καθώς το οικονομικό πλήγμα (και) για την Ένωση από την περσινή σεζόν και όσα άφησε ο κορωνοϊός ήταν μεγάλο, ενώ και φέτος δεν υπάρχει Ευρώπη για τους «κιτρινόμαυρους» μετά τον σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Βελέζ.

Στα ταμεία της ΑΕΚ μέσα στο καλοκαίρι έβαλε και κάποια χρήματα. Πούλησε τον Ιονούτ Νεντελτσιάρου στην Κροτόνε έναντι 1.25 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και 600.000 ευρώ από τη Σπέτσια για τον Βέρντε, με τους Ιταλούς να κάνουν χρήση της οψιόν. Επιπλέον, η ΑΕΚ έλαβε και 250.000 ευρώ από τη Σερίφ για τον δανεισμό του Γιώργου Αθανασιάδη, ενώ ένα μικρό ποσό (αρκετά κάτω από 100.000 ευρώ) θα πάρει και από τη μεταγραφή του Γιώργου Γιακουμάκη στη Σέλτικ, καθώς είχε ένα μικρό ποσοστό μεταπώλησης.

Από εκεί και πέρα από το ρόστερ της ΑΕΚ έφυγαν ως ελεύθεροι οι Κρίστιτσιτς, Λόπες, Βασιλαντωνόπουλος, Ολιβέιρα, Τσιγκρίνσκι και το βράδυ της Τρίτης (31/8) έμεινε ελεύθερος και ο Νταβίντ Σιμάο.

Με τη μορφή δανεισμού η ΑΕΚ παραχώρησε τους Ντέλετιτς (Ανόρθωση), Μαχαίρα (Ιωνικός), Χνιντ (Αλ Σαλίγια), Αλμπάνη (Απόλλων Λεμεσού), ενώ δανεικός από τον Γενάρη στην Αλδοσίβι έχει δοθεί ο Ινσούα.

Κάνοντας τη σύνοψη η ΑΕΚ από παραχωρήσεις παικτών της αυτό το καλοκαίρι πήρε 2.1 εκατ. ευρώ και για αγορές έδωσε 4.3 εκατ. ευρώ!

Η αύξηση στα ετήσια συμβόλαια

Επιπλέον και τα συμβόλαια που έφυγαν, με αυτά που ήρθαν η ΑΕΚ ανέβασε το ετήσιο μπάτζετ της. Για παράδειγμα η Ένωση θα πληρώσει αυτή τα συμβόλαια των Τσούμπερ και Γέβτιτς, 1 εκατ. ευρώ και 900.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ περίπου 900.000 ευρώ θα λαμβάνει ο Αραούχο, 800.000 ευρώ ο Άμραμπατ και 700.000 ευρώ ο Στάνκοβιτς! Απ’ αυτούς που αποχώρησαν μόνο ο Ολιβέιρα έπαιρνε 1,2 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι που έφυγαν κανείς απ’ αυτούς δεν έπαιρνε πάνω από 500.000 ευρώ!

Άρα και στα ετήσια συμβόλαια η ΑΕΚ ανέβασε τα χρήματά της, κάνοντας μία σημαντική αύξηση, σε μία σεζόν που τονίζουμε ξανά δεν θα έχει έσοδα από την Ευρώπη. Να σημειωθεί πως γενικά η πολιτική της διοίκησης της ΑΕΚ δεν είναι να βγάζει ένα συγκεκριμένο… μπάτζετ στο ξεκίνημα κάθε μεταγραφικής περιόδου κι αυτό να εξαντλεί. Πηγαίνει ανάλογα με τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Ωστόσο, αν κρίνουμε από τα έσοδα – έξοδα στο μεταγραφικό παζάρι τα χρήματα που βγήκαν, απ’ αυτά που μπήκαν είναι περισσότερα. Επιπλέον, ειδικά μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και τον ερχομό των Γέβτιτς και Τσούμπερ έγιναν μεταγραφικές κινήσεις που ναι μεν ήταν λογικές, αλλά πολλοί δεν τις περίμεναν. Ευχάριστες (αναγκαίες) εκπλήξεις δηλαδή, σε μία προσπάθεια της ΑΕΚ να γίνει ξανά ανταγωνιστική.

Χωρίς αμφιβολία η διοίκηση έκανε αυτό που χρειαζόταν και είχε προαναγγέλλει να κάνει μεταγραφικά σε πολύ μεγάλο βαθμό (υπάρχει ανοιχτό παράθυρο να γίνει και κάτι ακόμα μεταγραφικά από τη λίστα των ελευθέρων παικτών). Αυτό που περιμένει πλέον να δει ο κόσμος του Δικεφάλου είναι αυτή η οικονομική αλλαγή και ο ερχομός σημαντικών παικτών να βγει στο χορτάρι μέσα στη σεζόν…

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης