Football Talk

Αλλαγές προπονητών Top επιπέδου στην Bundesliga

Αλλαγές προπονητών Top επιπέδου στην Bundesliga
Το γερμανικό πρωτάθλημα βρίσκεται στους βατήρες, έτοιμο να εκκινήσει. Οι 18 σύλλογοι πραγματοποίησαν συνολικά 8 αλλαγές στους πάγκους τους. Το περίεργο; Οι έξι είναι από το Top 6 της κατηγορίας.
Σχετικά Άρθρα

Πριν από δύο χρόνια τα 18 κλαμπ της πρώτης κατηγορίας της Γερμανίας άλλαξαν 7 πρόσωπα στους «τιμονιέρηδες». Ανήκουστο για δεδομένα Bundesliga. Τότε θεωρούσαμε ότι θα περάσει καιρός για να ξεπεραστεί αυτό το «ρεκόρ». Κι όμως, η σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Για την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2021-22 καταγράφουμε 8 (!) νέους προπονητές. Το πιο πικάντικο; Και οι έξι πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, σύμφωνα με την περσινή κατάταξη, βρήκαν διαφορετικό κόουτς!

ΜΠΑΓΕΡΝ - Γιούλιαν Νάγκελσμαν

Η διαμάχη της Μπάγερν με τον Χάνσι Φλικ ανάγκασε τον τελευταίο να αποχωρήσει από τη θέση του. Όχι ότι ξέμεινε στο ράφι, μιας και ανέλαβε την Εθνική Γερμανίας. Η αφρόκρεμα των προπονητών έκανε... πασαρέλα στο Μόναχο, εντούτοις μην ξεχνάμε το «κόλλημα» των ιθύνοντων της ομάδας, για γνώση γερμανικής γλώσσας. Αναπόφευκτα (Λεβ, Τούχελ μη διαθέσιμοι) το ενδιαφέρον τους στράφηκε προς τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, το next big thing της ευρωπαϊκής προπονητικής.

Άλλο που δεν ήθελε ο πιτσιρικάς. Προ διετίας έκλεισε την πόρτα της Ρεάλ Μαδρίτης. Δήλωνε ανέτοιμος. Δύο χρόνια αργότερα μετρά γεμάτες σεζόν με τη Λειψία, δύο χαμένους τελικούς Κυπέλλου, πορεία στην Ευρώπη και αφού αισίως έφτασε τα 34 (!) του χρόνια, είναι έτοιμος (;) για τα βαριά ονόματα στο Μόναχο. Με το αζημίωτο βέβαια. Η Μπάγερν πλήρωσε 25 (!) εκατ. ευρώ για να βγάλει τον Νάγκελσμαν από το συμβόλαιό του με τους «ταύρους». Ρεκόρ Ευρώπης. Μακράν. Μεγάλο το βάρος στις πλάτες του πιτσιρικά, που μεγάλωσε στη Βαυαρία και ζει το όνειρό του. Αρκεί να δούμε αν θα καταφέρει να το διατηρήσει ονειρεμένο ή αν θα εξελιχθεί σε εφιάλτη.

thumbnail_BAYERN.jpg

ΛΕΙΨΙΑ - Τζέσι Μαρς

Σιγά μην καθίσει να σκάσει η Λειψία που έχασε τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν. «Τσέπωσε» 25 εκατ. ευρώ για έναν (επαναλαμβάνουμε) 34χρονο προπονητή και είχε φυσικά έτοιμη λύση. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμύδια; Ας είναι καλά το αδερφικό σωματείο της Σάλτσμπουργκ. Μετά από παίκτες, τροφοδοτεί και προπονητές.

Επιλογή των ιθυνόντων των «ταύρων» ήταν ο Τζέσι Μαρς. Παλιός γνώριμος στη Λειψία ο Αμερικανός, αλλά και γενικότερα του ομίλου Red Bull. Πρώτα έγινε η πρόσληψη στους Red Bulls της Νέας Υόρκης το 2015 (μέχρι το 2018). Μετά ο Ραλφ Ράνγκνικ τον έφερε στη Λειψία ως βοηθό του (2018-19). Εν συνεχεία τον έστειλε για να σαρώσει τα πάντα στην Αυστρία με τη Σάλτσμπουργκ και τώρα στα 47 χρόνια του είναι έτοιμος για νέες επιτυχίες στην Bundesliga. Μη μας ρωτάτε για τυχόν ρήτρα. Αυτά είναι... ενδοοικογενειακά της Red Bull. Να μη σας αφορούν!

thumbnail_LEIPZIG.jpg

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ - Μάρκο Ρόζε

Η αρχή του... κακού. Από τον Γερμανό κόουτς της Γκλάντμπαχ ξεκίνησε το ντόμινο εξελίξεων, που επηρέασε άλλες δύο ομάδες. Ο 45χρονος Μάρκο Ρόζε, πρώην παίκτης της Μάιντς με προπονητή τότε τον Γιούργκεν Κλοπ, συμπληρώνει διετίες και φεύγει. Στη Σάλτσμπουργκ (2017-19) και στην Γκλάντμπαχ (2019-21) άφησε έργο, αν και ο τρόπος με τον οποίο αποχώρησε τώρα, ήταν κάτι παραπάνω από εκνευριστικός.

Οι πρώτες συζητήσεις με την έτερη Μπορούσια έγιναν στα τέλη του 2020. Ο Ρόζε, δεσμευμένος με συμβόλαιο στην Γκλάντμπαχ έως το 2022, είχε μία ρήτρα 5 εκατ. ευρώ, την οποία ενεργοποίησαν οι «κιτρινόμαυροι» από τη Βεστφαλία. Από το Φεβρουάριο ανακοινώθηκε η μετακίνηση αυτή, παρά την, εν συνεχεία, εξαιρετική πορεία του υπηρεσιακού, Έντιν Τέρζιτς με την 3η θέση και την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας.

thumbnail_DORTMUND.jpg

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ - Μαρκ Φαν Μπόμελ

Ο Όλιβερ Γκλάσνερ κάνει την υπέρβαση με τη Βόλφσμπουργκ και την οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν χάρη στην αξιόλογη 4η θέση. Η στασιμότητα, ωστόσο, τον ενόχλησε στην Κάτω Σαξωνία και έτσι αποφάσισε να αναζητήσει αλλού την τύχη του. Οι «λύκοι» δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν, παρ’ ότι δεσμευμένος ο Αυστριακός με συμβόλαιο έως το 2022. Στην ουσία πλήρωσε το ντόμινο εξελίξεων σε Ντόρτμουντ, Γκλάντμπαχ και Άιντραχτ. Με την ίδια, ωστόσο, να μένει χωρίς κόουτς, μιας και ο Γκλάσνερ εν τέλει επέλεξε τη Φρανκφούρτη.

Αρκετά ονόματα βρέθηκαν στη λίστα της. Παραδόξως επέλεξε ένα, που δεν μας γεμίζει το μάτι. Μαρκ Φαν Μπόμελ. Περισσότερο τον θυμόμαστε για τα κατορθώματά του ως αρχηγός στην Μπάγερν την περασμένη 10ετία, παρά στους πάγκους ως κόουτς. Λίγο στους μικρούς της Ολλανδίας (U14), λίγη Σαουδική Αραβία και Αυστραλία με τον πεθερό του (Μπαρτ Φαν Μάαρβαϊκ), λίγη Αϊντχόφεν. Μηδαμινό βιογραφικό για δεδομένα Bundesliga και δη ομάδας Τσάμπιονς Λιγκ. Μεγάλο ρίσκο από τους «λύκους».

thumbnail_WOLFSBURFG.jpg

ΑΪΝΤΡΑΧΤ ΦΡ. - Όλιβερ Γκλάσνερ

Αυτός που λείπει από το παζλ της 6άδας είναι ο Άντι Χίτερ. Διότι μόλις ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Μάρκο Ρόζε από την Ντόρτμουντ, η Γκλάντμπαχ έμεινε ορφανή. Τι σχέση έχει αυτό με την Άιντραχτ; Εκλεκτός των «πουλαριών» ήταν ο επί τριετίας κόουτς των «Αετών», Άντι Χίτερ. Ο Αυστριακός, πρωταθλητής με τις Γιανγκ Μπόις και Σάλτσμπουργκ, άφησε σπουδαίο έργο στη Φρανκφούρτη. Είχε συμβόλαιο έως το 2023. Η Μπορούσια πλήρωσε τη ρήτρα των 7,5 (!) εκατ. ευρώ και άφησε την Άιντραχτ σε αναζήτηση νέου κόουτς.

Το όνομα αυτού; Όλιβερ Γκλάσνερ. Επίσης Αυστριακός και 46 ετών. Αφίχθη από τη... Βόλφσμπουργκ, που ήταν η μεγάλη χαμένη της αλλαγής των κόουτς σε Ντόρτμουντ - Γκλάντμπαχ - Άιντραχτ. Ο Γκλάσνερ συμπλήρωσε δύο χρόνια παρουσίας στους «λύκους» και τους έστειλε στο Τσάμπιονς Λιγκ με την περσινή 4η θέση. Ποτέ δεν δήλωσε την πίστη του στην ομάδα. Αντιθέτως ήταν ξεκάθαρος, πως παρά το χαρτί συνεργασίας έως το 2022, προτιμούσε να φύγει από την Κάτω Σαξωνία. Η Άιντραχτ τον έκλεισε άμεσα, πλήρωσε 1,8 εκατ. ευρώ στη Βόλφσμπουργκ και βρήκε έως το 2024 έναν άξιο διάδοχο του Χίτερ.

thumbnail_FRANKFURT.jpg

ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ - Τζεράρντο Σεοάνε

Η 6η της περσινής παρέας ήταν η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Ακόμα θυμόμαστε πως ξεκίνησε τη σεζόν 2020-21 με τον Πέτερ Μπος στον πάγκο και γελάμε με την ψυχή μας. Φυσικά η ομάδα χάθηκε στη μετριότητα και τον Μάρτιο απολύθηκε ο Ολλανδός. Ο Χάνες Βολφ ήταν ο υπηρεσιακός, που εξασφάλισε για την Μπάγερ την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ. Εν τέλει, όμως, δεν έπεισε τόσο ώστε να τον κρατήσει η διοίκηση του κλαμπ.

Εκλεκτός είναι ένα δυνατό όνομα τον οποίο περιμένουμε πως και πως. Ήταν στο μπλοκάκι της Γκλάντμπαχ και της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Εν τέλει ο Ζεράρδο Σεοάνε κατέληξε στη Λεβερκούζεν. Ο 42χρονος Ελβετός (ισπανικής καταγωγής) πέρασε όλες τις βαθμίδες της Λουκέρνης και το 2018, σε ηλικία 39 ετών, έφτασε μέχρι τη Γιάνγκ Μπόις, ως διάδοχος του Άντι Χίτερ που μετακόμισε στην Άιντραχτ. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Τρία σερί πρωταθλήματα, ενώ το 2020 πήρε το νταμπλ. Νέα πρόκληση στην καριέρα του: η Μπάγερ Λεβερκούζεν.

thumbnail_LEVERKUSEN.jpg

Το... ντόμινο εξελίξεων στους πάγκους της Bundesliga απογείωσε το ενδιαφέρον πριν καν αρχίσει η νέα σεζόν. Τώρα, λίγες ημέρες πριν την έναρξη αυτής, το θερμόμετρο των ομάδων βρίσκεται στα ύψη. Κυρίως για το αν έπραξαν σωστά και έφεραν τον σωστό «καπετάνιο» για το τιμόνι του καραβιού.

Άλκης Τσαβδαράς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης