Face to Face

Ο Ταξιάρχης Φούντας στο BN Sports: «Αγαπάω την ΑΕΚ αλλά προηγείται το εξωτερικό - Είχα σκεφτεί να τα παρατήσω μετά την Σάλτσμπουργκ»

Ο Ταξιάρχης Φούντας στο BN Sports: «Αγαπάω την ΑΕΚ αλλά προηγείται το εξωτερικό - Είχα σκεφτεί να τα παρατήσω μετά την Σάλτσμπουργκ»

Η αγάπη του στην ΑΕΚ, οι δύσκολες στιγμές μετά την Σάλτσμπουργκ λόγω των… μάνατζερ και η δική του «αναγέννηση» στην Ραπίντ Βιέννης. Ο Ταξιάρχης Φούντας ανοίγεται στο BN Sports και μεταφέρει όσα έγιναν στην καριέρα του μέχρι τώρα.

Ήταν μόλις 18 ετών, όταν είδε την ΑΕΚ να πέφτει στην β’ εθνική και μετά από λίγο καιρό και στην τρίτη κατηγορία λόγω χρεών. Πόσο δύσκολο είναι για έναν τόσο νέο ποδοσφαιριστή, που είναι έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του, να βλέπει τέτοιες εικόνες.

EcPmilxXkAAF6zi.jpg

Ο Ταξιάρχης Φούντας, στα 25 του πλέον, έχει βάλει πλώρη να επαληθεύσει τον τίτλο του μεγάλου ταλέντου που είχε τότε και να δείξει πως έχει όλη την ποιότητα να ακουστεί στην Ευρώπη. Φέτος έχει ήδη τέσσερα γκολ στις τρεις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος Αυστρίας με τα χρώματα της Ραπίντ Βιέννης και δείχνει έτοιμος για μεγάλα πράγματα.

Ο ίδιος, εξιστορεί αποκλειστικά στο «BN Sports» όσα πέρασε για να βρεθεί σε αυτό το σημείο στην καριέρα του. Από τον υποβιβασμό της Ένωσης στην Σάλτσμπουργκ, από εκεί στους συνεχής δανεισμούς και στην περίοδο χωρίς ομάδα λόγω των… μάνατζερ, και στο φινάλε, ντυμένος να χρώματα της Ραπίντ Βιέννης, να πετυχαίνει ρεκόρ-καριέρας.

  • Έζησες από κοντά τον υποβιβασμό της ΑΕΚ το 2012/13. Σου έχουν μείνει στο μυαλό οι εικόνες από τότε, δεδομένου πως ήσουν μόλις 18 ετών και αν είναι οδηγός για την καριέρα σου;

«Ξεκίνησα από την δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ και έπαιξα στην πρώτη ομάδα πολύ νωρίς. Έζησα πολύ ωραίες στιγμές. Έπαιξα με ποδοσφαιριστές που έβλεπα στην τηλεόραση. Τον Δέλλα, τον Καφέ. Ήταν όνειρο για εμένα. Θυμάμαι τα όμορφα πράγματα. Στεναχωρήθηκα στον υποβιβασμό γιατί η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και ήταν κρίμα που έπεσε. Δεν μπορώ να πω ότι το είχα ως οδηγό. Το έχω αφήσει πίσω μου γιατί η ΑΕΚ είναι και πάλι καλά, έχει έναν πολύ καλό πρόεδρο που την αγαπάει. Κρατάω μόνο τις καλές στιγμές»

3641812.jpg

  • Έπειτα, ήρθε η απόφαση να φύγεις στο εξωτερικό για την Σάλτσμπουργκ. Πόσο δύσκολο ήταν να φύγεις σε τόσο μικρή ηλικία από την Ελλάδα;

«Ήταν αρκετά δύσκολο. Πρώτη φορά έβγαινα στο εξωτερικό και σε μικρή ηλικία. Τόσο για εμένα όσο και για την οικογένεια μου γιατί δεν ξέραμε τι θα συναντήσουμε εκεί, ήταν ένα καινούργιο περιβάλλον που δεν γνωρίζαμε κανέναν. Βέβαια, το ακόμα χειρότερο της υπόθεσης, είναι πως πήγα τραυματίας εκεί. Δεν έπαιζα, ήμουν σε ένα ξένο μέρος και μου έλειπε η Ελλάδα. Η προσαρμογή ήταν πολύ δύσκολη. Μόλις ξεπέρασα τον τραυματισμό μου, δεν πήρα τις ευκαιρίες που θα ήθελα και με έστελναν δανεικό

Βέβαια, αν δεν δοκιμάσεις, δεν μπορείς να μάθεις. Δεν την θεωρώ κακή επιλογή. Ήθελα να δοκιμάσω και να δω τις δυνάμεις μου. Μπορεί να μην μου βγήκε σαν απόφαση και η δουλειά που έριξα, βγαίνει στο γήπεδο»

  • Το 2017, έμεινες ελεύθερος από την αυστριακή ομάδα, μετά από μία σειρά δανεισμών. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου και πως ένιωσες όταν είδες την πρόταση της Σόνενχοφ;

«Από την αρχή που ξεκίνησα μέχρι και πριν λίγο καιρό, δεν έχω βρει έναν μάνατζερ που να κοιτάει πρώτα εμένα και μετά την τσέπη του. Κοιτούσαν πόσα λεφτά να βγάλουνε. Για αυτό έφτασα να παίζω στην τρίτη κατηγορία Γερμανίας, με πολύ λίγα χρήματα. Ευτυχώς που είχα την γυναίκα μου. Αν δεν είχα εκείνη, θα τα είχα παρατήσει. Ήταν η μόνη που με πίστευε τόσο πολύ. Η μόνη. Εκείνη με κράτησε ενεργό και με ώθησε να συνεχίσω το ποδόσφαιρο.

Ήμουν χάλια ψυχολογικά και σκεφτόμουν πως καλύτερα να τα παρατήσω και να γυρίσω πίσω. Εκείνη ήταν που με κράτησε και ξεκίνησα το restart. Αλλά είχα τους χειρότερους μάνατζερ. Αυτό έχω να πω. Πλέον, συνεργάζομαι για πρώτη φορά με ξένο μάνατζερ και με βοηθάει σε μεγάλο βαθμό. Είναι τελείως διαφορετικός και θέλει να βρει την καλύτερη επιλογή για εμένα.»

  • Θεωρείς πως η σεζόν στην Πόλτεν ήταν το μεγάλο «σκαλί» για την Ραπίντ Βιέννης και αν σε βοήθησε στο να γίνεις αυτό που είσαι τώρα;

«Το πιστεύω πως με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό. Είχα μία εντυπωσιακή σεζόν. Με ήθελε και ο προπονητής πάρα πολύ στην ομάδα του. Τον βοήθησα και αυτό βγήκε σε πολύ καλό σε εμένα. Άρχισα και έβρισκα τον εαυτό μου, ακουγόταν το όνομά μου στην χώρα και έτσι ακολούθησε το βήμα στην Ραπίντ. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και ότι ο προπονητής που είχα, πήγε και αυτός στην Ραπίντ. Για αυτό και προσαρμόστηκα γρήγορα στο τι θέλει»

  • Θεωρείς πως ο αυστριακό πρωτάθλημα ταιριάζει στους Έλληνες ποδοσφαιριστές;

«Πιστεύω πως ναι. Για παράδειγμα και ο Τάσος Αυλωνίτης πήγε εξαιρετικά με την Στουρμ. Από τη μέση και μπροστά, μας ταιριάζει το πρωτάθλημα. Εδώ στην Αυστρία ο τρόπος παιχνιδιού είναι διαφορετικός. Οι άμυνες πιο ανοιχτές και αυτό βοηθάει τον μεσοεπιθετικό να παίζει κάθετα και κάνει περισσότερα πράγματα μπροστά»

  • Όσο βρίσκεσαι στην Ραπίντ, σε έχουν προσεγγίσει ελληνικές ομάδες; Αν ναι, ποιες ήταν αυτές;

«Κάποια στιγμή, με τον προηγούμενο μάνατζερ, ήξερα πως έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ο ΠΑΟΚ. Δεν μου είχε πει πολλά απλά ήξερα πως με είχε προσεγγίσει και πως με ήθελε»

  • Θα ήθελες να επιστρέψεις στο ελληνικό πρωτάθλημα στο άμεσο μέλλον, δεδομένου πως το συμβόλαιό σου εκπνέει το επόμενο καλοκαίρι;

«Μερικές φορές έχω σκεφτεί να γυρίσω. Περισσότερο για την οικογένειά μου. Το παιδί μου, την γυναίκα μου. Είναι περίεργος ο καιρός εδώ. Πιο πολύ για την ζωή θα γύρναγα. Στο αγωνιστικό κομμάτι, δεν θα προτιμούσα να γυρίσω στα κοντά. Πάντως, αν επιστρέψω, θεωρώ πως θα μπορούσε να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις»

  • Πιστεύεις πως είσαι ποδοσφαιριστής που περισσότερο σκοράρει ή τροφοδοτεί τους συμπαίκτες του;

«Στην πρώτη χρονιά στην Ραπίντ ξεκίνησα ως επιθετικός. Στην δεύτερη καθιερώθηκα ως «10άρι». Μου αρέσουν και οι δύο θέσεις αρκετά. Μου αρέσει και να μοιράζω και σκοράρω. Βέβαια, ως μεσοεπιθετικός, μετατρέπομαι σε «κρυφός» κυνηγός, οπότε και σκοράρω και μοιράζω. Ξέρω τι πρέπει να κάνω και θεωρώ αυτές μου αρμόζουν»

  • Σου έχουν έρθει προτάσεις γενικά από ευρωπαϊκές ομάδες, ειδικά τώρα που έχει ξεκινήσει δυναμικά;

«Θα έχουμε εξελίξεις στην φετινή μεταγραφική περίοδο. Πιστεύω πως θα πάρω μεταγραφή σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο, δηλαδή σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Μην ξεχνάμε πως το επόμενο καλοκαίρι μένω και ελεύθερος, οπότε αν δεν έχουμε εξελίξεις τώρα, θα έχουμε του χρόνου. Θέλω να παίξω κάπου πιο ψηλά. Να δω αν μπορώ να ανταπεξέλθω σε μία ομάδα από τις μεγάλες της Ευρώπης»

  • Ποιο πρωτάθλημα θα προτιμούσες;

«Τα πέντε κορυφαία της Ευρώπης μου αρέσουν αρκετά. Σαν Έλληνας ποδοσφαιριστής, θα ήταν καλύτερη επιλογή η Ιταλία. Ταιριάζει σε εμάς. Θα μου άρεσε να αγωνιστώ εκεί. Και στο αγγλικό θα ήθελα γιατί είναι ιδιαίτερο πρωτάθλημα. Όμως η Ιταλία είναι το καλύτερο θεωρώ»

  • Θα ήθελες να επιστρέψεις στην ΑΕΚ κάποια στιγμή;

«Για εμένα προηγείται το εξωτερικό. Φυσικά, δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις στην Ελλάδα αύριο ή σε δέκα χρόνια. Κάποια στιγμή σίγουρα θα επιστρέψω στην χώρα και θα συμβεί στο μέλλον. Την αγαπάω την ΑΕΚ και θεωρώ πως θα έρθει η στιγμή που θα γυρίσω.»

3631709.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης