Face to Face

Ο Τάκης Τσιρώνης στο BN Sports για το κύπελλο της Καστοριάς του 1980: «Ήμασταν σαν μία γροθιά, μία οικογένεια» (video)

Ο Τάκης Τσιρώνης στο BN Sports για το κύπελλο της Καστοριάς του 1980: «Ήμασταν σαν μία γροθιά, μία οικογένεια» (video)

Η μέρα που οι επαρχιακές ομάδες φώναξαν "παρών" μέσω της Καστοριάς…

Σαν σήμερα, πριν από 41 ολόκληρα χρόνια, η Καστοριά καταφέρνει να σοκάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς κερδίζει στον τελικό κυπέλλου Ελλάδας με 5-2 τον Ηρακλή του Χατζηπαναγή. Ταυτόχρονα, γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατακτάει το συγκεκριμένο τρόπαιο και γράφει το όνομά της, με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία.

Οι «γουναράδες» μπορεί να μην ήταν το φαβορί και στο πρωτάθλημα να πάλευαν να μείνουν στην κατηγορία, όμως στον μεγάλο τελικό, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Δεν ήταν απλώς το ευρύ σκορ (5-2) αλλά το γεγονός πως έγινε με ανατροπή, αφού μέχρι το 40ο λεπτό, ο Ηρακλής ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0.

Ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε εκείνη τη μέρα, ήταν ο Τάκης Τσιρώνης. Ο Έλληνας φορ πέτυχε χατ-τρικ στο εν λόγω ματς και, ουσιαστικά, οδήγησε την επαρχιακή ομάδα, στην κατάκτηση του κυπέλλου. Ο ίδιος, εξιστορεί στο «BN Sports», τα όσα έζησε τότε, τον τρόπο που ο σύλλογος έφτασε στη νίκη και όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ.

  • Πως είχατε προετοιμαστεί για αυτή την αναμέτρηση; Ουσιαστικά ήσασταν το αουτσάιντερ αλλά τελικά καταφέρατε να κερδίσατε;

«Απλά είχαμε προετοιμαστεί και πήγαμε αποφασισμένοι να γράψουμε ιστορία. Αυτό λέγαμε μεταξύ μας. Πριν το παιχνίδι, στο ξενοδοχείο, τους είπα πως μας ξέρουν λίγοι, πάμε να το πάρουμε, να μάθουν πολλοί. Αυτή ήταν η προετοιμασία μας»

  • Ποιο θεωρείτε πως ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

«Δεν νομίζω πως υπήρχε μυστικό. Ήμασταν μία γροθιά. Σαν οικογένεια. Αυτό είναι και ένα καλό της επαρχίας. Ότι εκτός από συμπαίκτες, ήμασταν και φίλοι που πηγαίναμε για καφέ. Ο Ηρακλής μας υποτίμησε κιόλας. Εκεί πατήσαμε και καταφέραμε να κερδίσουμε. Κάναμε τρομερή εμφάνιση»

  • Πως ζήσατε τις στιγμές μετά το τελευταίο σφύριγμα;

«Η αλήθεια είναι πως έφυγα σφαίρα στα αποδυτήρια. Υπήρχε πολύς κόσμος και προτίμησα να φύγω κατευθείαν. Ωστόσο, δεν ήμουν στην Καστοριά όταν μας υποδέχθηκε ο κόσμος. Αυτό είναι και κάτι που μετανιώνω μέχρι και σήμερα. Το ότι δεν παρευρέθηκα εκεί»
kastoria-kupello4_1.jpg

  • Τι έγινε στο ημίχρονο, όπου το σκορ ήταν 1-1 και στην επανάληψη, μπήκατε με άλλον αέρα; Σας είπε κάτι συγκεκριμένο ο προπονητής στα αποδυτήρια;

«Δεν είπαμε κάτι. Απλώς κοιταχτήκαμε και είπαμε ο ένας στον άλλον ότι πρέπει να το πάρουμε. Μπορούσαμε. Το νιώθαμε. Και μπήκαμε στο δεύτερο ημίχρονο έτοιμοι να το καθαρίσουμε. Η εμφάνισή μας το αποδεικνύει και το σκορ θεωρώ πως μας αδικεί κιόλας, βάση των ευκαιριών»

  • Έγινε κάποιο σκηνικό που θυμάστε μέχρι και σήμερα σε εκείνη τη μέρα;

«Εννοείται πως υπάρχει. Ήταν πριν το παιχνίδι. Επειδή εμείς δεν είχαμε φώτα στο γήπεδο, για να το συνηθίσουμε πηγαίναμε στο πάρκο και κάναμε προπόνηση. Δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερο. Απλώς προσπαθούσαμε να συνηθισμένο τη μπάλα το βράδυ με φώτα. Αυτό το κάναμε για 4-5 μέρες και μετά κατεβήκαμε στην Αθήνα»

  • Τι πιστεύετε πως άλλαξε και η Καστόρια βρίσκεται πλέον μακριά από τα μεγάλα σαλόνια;

«Δεν υπάρχουν παράγοντες πλέον για να αναλάβουν τον σύλλογο. Δεν τον αγαπάει κανείς πραγματικά και για αυτό, κατέληξε εκεί που είναι. Θεωρώ πως δεν θα μπορέσει να σηκώσει κεφάλι κιόλας. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και γενικά, η πόλη έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το άθλημα. Είναι πραγματικά κρίμα»
90504569_2253578758272330_2108807291405860864_o_1.jpg

  • Ποιο από τα τρία γκολ απολαύσατε περισσότερο και γιατί;

«Το πρώτο. Το 3-1 δηλαδή. Εκτός από το πόσο ωραίο γκολ ήταν, μας έδωσε και μία σιγουριά. Μπορεί να μείωσε ο Ηρακλής, όμως και πάλι, είχαμε άλλον αέρα με αυτό το τέρμα»

  • Πιστεύετε πως οι επαρχιακές ομάδες θα έπρεπε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε τέτοιες διοργανώσεις;

«Για εμένα, αν δεν υπάρχει επαρχία, δεν υπάρχει και ελληνικό πρωτάθλημα. Εκείνη την εποχή, η επαρχία ήταν πολύ δυνατή. Αυτό έκανε και το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό. Δεν περνούσαν οι μεγάλες ομάδες και η βαθμολογία παιζόταν περισσότερο από εμάς παρά μεταξύ τους όπως σήμερα. Δύσκολα, βέβαια, μπορούν να ξαναυπάρξουν τέτοιες εποχές»


Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης