πάμε euro

Αγγλία - Γερμανία: Μία κόντρα που έχει ίντριγκα, πολλά πέναλτι και γκολ που δεν μπήκαν ποτέ! (video)

Αγγλία - Γερμανία: Μία κόντρα που έχει ίντριγκα, πολλά πέναλτι και γκολ που δεν μπήκαν ποτέ! (video)

Η φάση των «16» του EURO 2020, ξυπνάει αναμνήσεις και το ζευγάρι Αγγλία-Γερμανία έχει πολλές ιστορίες να θυμάται…

«Και πάντα στο τέλος, νικούν οι… Γερμανοί». Το ρητό επιβεβαιώθηκε ξανά. Ο Λέον Γκορέτσκα "ματώνει" τα δίχτυα της Ουγγαρίας στο 84ο λεπτό, ισοφαρίζει σε 2-2 για τη Γερμανία και η πρόκριση στους «16» του EURO 2020, βάφεται στα χρώματα των «πάντσερ».

Αυτό το αποτέλεσμα, δημιούργησε ένα τρομερό ζευγάρωμα για την επόμενη φάση, αφού η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Εθνική Αγγλίας. Η πρωτιά των «λιονταριών» συνδυάστηκε με την 2η θέση των Γερμανών στους ομίλους και οι αναμνήσεις που σηκώνει αυτό το ζευγάρι, είναι πολλές. Η επεισοδιακή αφετηρία των αγώνων τους, στην κυριαρχία των Γερμανών και από εκεί, στο τελευταίο «θρίαμβο» του Μουντιάλ του 2010.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1966: Το γκολ-«φάντασμα» που άνοιξε μία τεράστια κόντρα!

30 Ιουλίου 1966. Η Αγγλία έχει καταφέρει να προκριθεί στον μεγάλο τελικό του "δικού" της Παγκοσμίου Κυπέλλου και εκεί, βρίσκει τη, γεμάτη ταλέντο, Δυτική Γερμανία. Αμφότερες, είχαν κάνει ένα πολύ καλό τουρνουά και άπαντες περίμεναν έναν πολύ ενδιαφέρον αγώνα. Το Γουέμπλεϊ του Λονδίνου ήταν κατάμεστο από 98 χιλιάδες οπαδούς και η Αγγλία φρόντισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός, πως το ματς ήταν σε βρετανικό έδαφος.

Ο Χέλμουτ Χάλερ έβαλε μπροστά στο σκορ τα «πάντσερ» στο 12ο λεπτό, όμως έξι λεπτά αργότερα, ο ταλαντούχος Τζεφ Χαρστ, ισοφάρισε σε 1-1 για την Αγγλία. Μάλιστα, ο Μάρτιν Πίτερς ολοκλήρωσε την ανατροπή στο 78ο λεπτό και η Γερμανία έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Στο 89ο λεπτό, με τον Βόλφγκανγκ Βέμπερ, έστειλε το ματς στην παράταση και διεκδίκησε τις όποιες πιθανότητες είχε.

Εκεί, έρχεται και η στιγμή που γράφτηκε στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο 101ο λεπτό του παιχνιδιού, ο Τζεφ Χαρστ διπλασίασε τα τέρματά του και έβαλε μπροστά την Αγγλία στο σκορ. Όμως αυτό το γκολ, έχει περάσει στην ιστορία και όχι για καλό λόγο. Συγκεκριμένα, η μπάλα δεν είχε περάσει ολόκληρη την γραμμή (έξι εκατοστά), αλλά ο διαιτητής Γκότφριντ Ντινστ, αποφάσισε να μετρήσει το γκολ, με την σύμφωνη γνώμη του Αζέρου βοηθού Τόφικ Μπαχράμοφ. Το «κερασάκι» στην τούρτα ήρθε στο 120’, με τον Χαρστ να ολοκληρώνει το χατ-τρικ και να δίνει τη νίκη και τον τίτλο με 4-2 στην Αγγλία.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1970: Εκδίκηση σε όλα τα επίπεδα…

Τέσσερα χρόνια μετά από αυτόν τον τελικό, οι δύο χώρες συναντήθηκαν ξανά στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1970, στα γήπεδα του Μεξικό. Κανείς δεν είχε ξεχάσει τι είχε συμβεί σε εκείνο το παιχνίδι του Γουέμπλεϊ, για αυτό η εκδίκηση ήταν γλυκιά για τα «πάντσερ».

Αυτή τη φορά, η Αγγλία είχε προηγηθεί με 2-0 μέχρι το 68ο λεπτό, όμως οι Φραντς Μπεκενμπάουερ και Ούβε Ζέελερ έφεραν το ματς στα ίσια και οδήγησαν το παιχνίδι στην παράταση. Αντί για γκολ-«φάντασμα», υπήρξε ο Γκερντ Μίλερ, ο οποίος, με το 8ο του γκολ στην διοργάνωση, διαμόρφωσε το τελικό 3-2 και έδωσε την πρόκριση στην Δυτική Γερμανία στα ημιτελικά.

UEFA Euro 1972: Άνετη πρόκριση για τα "πάντσερ"!

Η πρώτη συνάντηση των δύο σε τελικά EURO ήταν το 1972, όταν αμφότερες είχαν προκριθεί στα προημιτελικά. Η πρόκριση τότε, κρινόταν σε δύο ματς και στον πρώτο αγώνα, έγινε ένα από τα ωραιότερα ματς σε τελικά EURO. Η Δυτική Γερμανία προηγήθηκε στο Χένες στο 27ο λεπτό, όμως ο Λι ισοφάρισε στο 78ο λεπτό, με αποτέλεσμα, όλοι να πιστεύουν πως οι διαφορές θα λυθούν στο δεύτερο ματς.

Ωστόσο η τροπή που πήρε το παιχνίδι ήταν τελείως διαφορετική. Τα "πάντσερ", με ένα απίστευτο ξέσπασμα, δεν προηγήθηκαν απλώς στο 84ο λεπτό αλλά και τελείωσαν και την πρόκριση, στο 88ο λεπτό με τους Νέτσερ και Μίλερ. Στο δεύτερο ματς, με ένα "σβηστό" 0-0, η ομάδα της Γερμανίας πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, με τους Άγγλους να μένουν... εκτός.



Παγκόσμιο Κύπελλο 1982: Μία ισοπαλία που έφερε χαμόγελα στη… Γερμανία!

Χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια για να ξανασυναντηθούν σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης οι δύο χώρες. Συγκεκριμένα, στο Μουντιάλ του 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας, αμφότερες προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης, η οποία ήταν ένας όμιλος τριών ομάδων πριν τα ημιτελικά. Μαζί με αυτές τις δύο ομάδες, ήταν και η διοργανώτρια Ισπανία.

Στην πρεμιέρα του ομίλου, Γερμανία και Αγγλία κοντραρίστηκαν με στόχο το «χρυσό» τρίποντο. Τελικά, το ματς έμεινε στο «λευκό» 0-0 και όλα θα παιζόντουσαν στα παιχνίδια τους κόντρα στους Ισπανούς. Η δυναμική των Ρόχας δεν ήταν όπως η σημερινή. Η παρουσία της χώρας ήταν απογοητευτική για ακόμη μία φορά. Αυτή που τα κατάφερε, ωστόσο, ήταν η Γερμανία. Τα «πάντσερ» κέρδισαν την Ισπανία και είδαν την Αγγλία να μένει επίσης στο 0-0, με αποτέλεσμα, να προκρίνονται εκείνοι στην επόμενη φάση.

Παγκόσμιο Κύπελλο 1990: Πρώτη φορά στη «ρωσική ρουλέτα»!

Μπορεί οι δύο χώρες να πήγαιναν συνεχώς στην παράταση, όμως το 1990, έλυσαν τις διαφορές του στη διαδικασία των πέναλτι. Ημιτελικά του Μουντιάλ σε ιταλικό έδαφος και οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με στόχο τη μεγάλη πρόκριση. Ο Αντρέας Μπρέμε με απευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το 1-0 στο 60ο λεπτό και ο Γκάρι Λίνεκερ, ισοφάρισε στο 80ο λεπτό για τους Άγγλους.

Στα πέναλτι, η ψυχραιμία των Γερμανών ήταν σαφώς μεγαλύτερη από αυτή των «λιονταριών». Οι Στούαρτ Πιρς και Κρις Γουάντλ αστόχησαν και οι Γερμανοί ήταν στον μεγάλο τελικό για τρίτη σερί φορά. Τότε, ο Λίνεκερ, είπε την γνωστή φράση: «Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί».

UEFA Euro 1996: Ξανά στα πέναλτι…

Έξι χρόνια μετά, οι δύο χώρες συναντήθηκαν ξανά σε ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης. Αυτή τη φορά στο EURO. Τα πάντα έμοιαζαν με το παιχνίδι του Μουντιάλ του 1990. Η μόνη διαφορά είναι πως οι Άγγλοι προηγήθηκαν με τον Σίρερ στο 3ο λεπτό και ο Στέφαν Κουντς ισοφάρισε για τα «πάντσερ» στο 16’.

Το σκορ δεν άλλαξε ούτε στα 90 λεπτά, ούτε στα 120’. Έτσι, είχαμε ξανά πέναλτι με φόντο τον τελικό. Και πάλι, οι Γερμανοί ήταν οι νικητές. Με το τελικό 6-5, έκλεισαν το εισιτήριο για το μεγάλο γεγονός της διοργάνωσης, με μοιραίο εκτελεστή, τον νυν εκλέκτορα της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. 

UEFA Euro 2000: Επιτέλους, νίκησε η Αγγλία!

Μπορεί η Γερμανία να διατηρούσε ένα απίστευτο σερί 34 χρόνων αήττητη κόντρα στην Αγγλία, στους ομίλους του EURO 2000, αυτό άλλαξε. Τα «πάντσερ» είχαν μία από τις χειρότερες παρουσίες του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και στο ματς κόντρα στην Αγγλία το επιβεβαίωσαν.

Μετά από 3,5 δεκαετίες, τα «λιοντάρια» επικράτησαν με 1-0 χάρη στο γκολ του Σίρερ και σταμάτησαν αυτό το αρνητικό ρεκόρ. Βέβαια, αμφότερες αποκλείστηκαν σε εκείνη τη φάση.

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2002: Ιστορική νίκη για την Αγγλία!

Στα προκριματικά ενόψει του Μουντιάλ του 2002, η Αγγλία και η Γερμανία ήταν στον όμιλο της Εθνική Ελλάδος. Φυσικά, οι μάχες μεταξύ των δύο χωρών, μονοπολούσαν τον ενδιαφέρον και τελικά, όχι άδικα. Τα "λιοντάρια" ηττήθηκαν στο Γουέμπλεϊ της Αγγλίας με 1-0, όμως στη ρεβάνς, η ιστορία ήταν έτοιμη να γραφτεί.

Μπορεί η Γερμανία να προηγήθηκε, όμως η χαρά κράτησε για 6 λεπτά, πριν γίνει... εφιάλτης. Ο Μάικλ Όουεν με προσωπικό χατ-τρικ και ένα γκολ του Στίβεν Τζέραρντ, εκτόξευσαν το σκορ στο 1-4 (!). Ο Χέσκει έβαλε το "κερασάκι" στην τούρτα, στο 73ο λεπτό, διαμορφώνοντας το τελικό 1-5 μέσα στο Μόναχο. Το συγκεκριμένο σκορ, μάλιστα, αποτελεί το μεγαλύτερο στην ιστορία των δύο ομάδων σε επίσημο ματς.


Παγκόσμιο Κύπελλο 2010: Διαιτητικό λάθος αλλά και… διασυρμός!

Τελευταία συνάντηση των δύο χωρών, είναι στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική. Αγγλία και Γερμανία προκρίθηκαν στους «16» της διοργάνωσης και βρέθηκαν αντιμέτωπες με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά. Δύο γκολ από τους Κλόζε και Ποντόλσκι μέσα σε 12 λεπτά (20’ και 32’) έφεραν πανικό στα «λιοντάρια», όμως ο Άπσον μείωσε στο 37’΄και τους ξαναέβαλε στο ματς.

Κάπου εκεί, μετά τη φάση του Χαρστ, υπήρξε ακόμα ένα μεγάλο διαιτητικό λάθος. Ο Φρανκ Λάμπαρντ σκοράρει, η μπάλα περνάει την γραμμή αλλά ο ρέφερι Χόρχε Λαριόντα λέει πως αυτό δεν συνέβη. Έτσι το σκορ παραμένει στο 2-1 υπέρ των Γερμανών και έπειτα έρχεται ο διασυρμός. Ο Τόμας Μίλερ σκόραρε δις στο 67’ και στο 70’ και με το ευρύ 4-1, πέρασε στους «8» του EURO.

Έπειτα από 11 χρόνια, «πάντσερ» και «λιοντάρια» θα εμφανιστούν και πάλι διπλά-δίπλα στον αγωνιστικό χώρο για τους «16» του EURO 2020. Θα επιστρέψει στις νίκες η Αγγλία ή θα συνεχίσει την κυριαρχία της η Γερμανία με φόντο τα προημιτελικά;

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης