πάμε euro

Οι 5+1 ποδοσφαιριστές που «ξαναγυάλισαν» το όνομά τους μέσα από το EURO!

Οι 5+1 ποδοσφαιριστές που «ξαναγυάλισαν» το όνομά τους μέσα από το EURO!

Η φάση των ομίλων του EURO 2020 ολοκληρώθηκε και το «BN Sports» σας παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που είδαν την καριέρα τους να ξανά… γεννιέται!

Ανατροπές, ντέρμπι και συγκινήσεις περιείχε η φάση των ομίλων του EURO 2020. Οι 16 θέσεις της επόμενης φάσης έχουν καλυφθεί και οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν πολλές. Όμως, δεν είναι τα αποτέλεσμα και το θέαμα, που τράβηξε τα βλέμματα.

Ποδοσφαιριστές που έχουν ζήσει μεγάλες στιγμές, είδαν την καριέρα τους να αναγεννιέται μέσα από αυτή την διοργάνωση. Είτε γκολ, είτε ασίστ, είτε κινήσεις, έκαναν αυτούς τους έξι αθλητές να επανέλθουν στο προσκήνιο με δυναμικό τρόπο.

Σερντάν Σακίρι (Ελβετία)

Στα τρία χρόνια παρουσίας του στη Λίβερπουλ, ο Σερντάν Σακίρι πραγματοποίησε την χειρότερή του χρονιά από άποψη συμμετοχές και στατιστικών. Ο Ελβετός εξτρέμ αγωνίστηκε σε μόλις 22 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και είχε απολογισμό μόλις ένα γκολ και τέσσερις ασίστ. Φυσικά, η τρέχουσα μεταγραφική σεζόν, είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει.

Σε αυτό, όμως, το βοηθάει και το EURO 2020. Παρά την έλλειψη ρυθμού, ο διεθνής άσος ήταν ο παλιός, καλός Σακίρι στους ομίλους και βοήθησε την Ελβετία να κατακτήσει την 3η θέση και να προκριθεί στους «16». Εκτός από την ασίστ στο μοναδικό γκολ της ομάδας του επί της Ουαλίας στην πρεμιέρα (1-1), ο άσος της Λίβερπουλ πέτυχε και δύο τρομερά τέρματα απέναντι στην Τουρκία, με τα οποία οι Ελβετοί επικράτησαν 3-1.

Ντένζελ Ντάμφρις (Ολλανδία)

Τι να πεις για αυτόν τον «πύραυλο»; Ο Ντενζέλ Ντάμφις δεν ήρθε στο προσκήνιο τώρα. Ήταν από το 2018, όταν η Αϊντχόφεν δαπάνησε 5,5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από τη Χέρενφεϊν σε ηλικία 22 ετών. Το όνομά του έπαιζε δυναμικά στα μεταγραφικά σενάρια, χωρίς να πάρει τη «μεγάλη» μεταγραφή, παρά το ταλέντο του. Η χρονιά που ολοκληρώθηκε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητική για διεθνή μπακ.

Αντιθέτως, είχε τέσσερα γκολ και εννιά ασίστ συνολικά, όμως ήταν ο τελευταίος που θα περίμενε κάποιος Ολλανδός, να τον δει να πρωταγωνιστεί στο EURO. Μάτωσε από μία φορά, τα δίχτυα των Ουκρανία (νικητήριο γκολ, 3-2) και Αυστρία (2-0) ενώ στην τελευταία, μοίρασε και την ασίστ. Γενικώς η παρουσία του είναι εκρηκτική και δεν θα είναι έκπληξη άμα δούμε να αποχωρεί μετά την ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Αντρέι Γιαρμολένκο (Ουκρανία)

Είναι δεδομένο, πως μόλις ακούστηκε το όνομά του στην αρχική ενδεκάδα της Ουκρανίας, όλοι απόρησαν «βρε που είναι αυτός ο ποδοσφαιριστής;». Δεν θα είχαν άδικο, καθώς ο Αντρέι Γιαρμολένκο, μπορεί να κόστισε συνολικά 23 εκατ. ευρώ στη Γουέστ Χαμ, το 2018, όμως ουδέποτε τα δικαιολόγησε. Φέτος, έπαιξε σε 24 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με τον «φτωχό» απολογισμό των τριών γκολ και πέντε ασίστ.

Ο 29χρονος εξτρέμ, ωστόσο, βρέθηκε στα βασικά πλάνα του Σεφτσένκο και μάλιστα, με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Στην πρεμιέρα κόντρα στην Ολλανδία σκόραρε το ένα από τα δύο γκολ ενώ κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία, μέτρησε γκολ και ασίστ στο τελικό 2-1. Η ήττα από την Αυστρία (1-0) έφερε ανώμαλη προσγείωση αλλά όχι και αποκλεισμό, αφού η ομάδα προκρίθηκε ως 3η στους «16».

Πάτρικ Σικ (Τσεχία)

Από τα μεγαλύτερα ταλέντα που κυκλοφορούσαν το 2017/18 στην αγορά. Ο Πάτρικ Σικ μπορεί το καλοκαίρι του 2018, να κόστισε συνολικά 42 εκατ. ευρώ στην Ρόμα (!!!), όμως η καριέρα του πήρε την κατιούσα. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός, πως το περασμένο καλοκαίρι, πουλήθηκε έναντι 26 εκατ. ευρώ στη Λεβερκούζεν. Δηλαδή, ακριβώς τα μισά. Στον γερμανικό σύλλογο έχει καταφέρει να βρει κάπως τα πατήματά του, αφού στο φινάλε της σεζόν, είχε 13 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Στο EURO 2020, όμως, με το εθνόσημο της Τσεχίας, απέδειξε γιατί τον υμνούσαν σε νεαρή ηλικία. Ο 25χρονος επιθετικός καθήλωσε τους πάντες στους ομίλους, καθώς εκτός από την ΓΚΟΛΑΡΑ από το κέντρο κόντρα στην Σκωτία, στην πρεμιέρα, πέτυχε ακόμα δύο (άλλο ένα με Σκωτία και ένα με Κροατία). Αξιοσημείωτο δε, πως είναι ο μοναδικός σκόρερ της Τσεχίας αυτή τη στιγμή στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Ρενάτο Σάντσες (Πορτογαλία)

Το απόλυτο wonderkid της Μπενφίκα το 2015/16. Ο Ρενάτο Σάντσες αποτελούσε αναμφίβολα ένα από τα κορυφαία ταλέντα της Πορτογαλίας εκείνη την περίοδο. Για αρκετούς ήταν και το νούμερο ένα στη λίστα. Για αυτό, άλλωστε, η Μπάγερν Μονάχου δαπάνησε συνολικά 35 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Ωστόσο, μόνο επιτυχείς δεν ήταν η μεταγραφή. Ο νεαρός άσος δεν προσαρμόστηκε ποτέ στα δεδομένα των «Βαυαρών» και η καριέρα του, γρήγορα πήρε την κάτω βόλτα.

Τη σεζόν 2017/18 παραχωρήθηκε ως δανεικός στη Σουόνσι, χωρίς επίσης να εντυπωσιάσει και το καλοκαίρι του 2019, πήρε μεταγραφή στη Λιλ έναντι 20 εκατ. ευρώ. Στη Γαλλία ξαναβρήκε τον εαυτό του και ήταν από τους πρωταγωνιστές της φετινής κατάκτησης του γαλλικού πρωταθλήματος. Στο EURO 2020, ωστόσο, είναι το κάτι άλλο. Ένας κυρίαρχος του άξονα από την πρώτη στιγμή που πατάει στον αγωνιστικό χώρο. Κόντρα στη Γαλλία, δεν ήταν λίγες οι φορές που κατάφερε να εκθέσει ακόμα και τον Ενγκολό Καντέ και αυτό τα λέει όλα!

Σίμον Κίαερ (Δανία)

Αν υπήρχε τίτλος για το «πρόσωπο του EURO», ο Σίμον Κίαερ θα το είχε κερδίσει ήδη. Χωρίς να ολοκληρωθεί η διοργάνωση. Ο 32χρονος στόπερ και αρχηγός της εθνικής Δανίας, δεν ήταν ποτέ το «βαρύ» όνομα. Όμως οι πωλήσεις του, έχουν επιφέρει αρκετά χρήματα στις ομάδες του. Τελευταία ήταν η Σεβίλλη, η οποία τον παραχώρησε στη Μίλαν για 3,5 εκατ. ευρώ, το περασμένο καλοκαίρι.

kjaer-eriksen.jpg

Ο έμπειρος αμυντικός ίδρωσε τη φανέλα σε 39 ματς φέτος, όμως αυτό που συνέβη στην πρεμιέρα του EURO, τα λέει όλα. Ο Κρίστιαν Έρικσεν πέφτει στο έδαφος, λίγο πριν το ημίχρονο ανάμεσα στη Δανία και τη Φινλανδία. Ο νους όλων πάει στο χειρότερο και άπαντες τρέμουν, κλαίνε, τρέμουν. Ο Κίαερ, όμως, απέδειξε πως το περιβραχιόνιο είναι απλά ένα αντικείμενο μπροστά σε έναν πραγματικό αρχηγό.

Πάει πάνω από τον συμπαίκτη του, του ανοίγει το στόμα και τον γυρνάει λίγο στο πλάι. Κινήσεις που ήταν καταλυτικές για την πορεία της υγείας του άτυχου μεσοεπιθετικού. Οι γιατροί μπαίνουν και καταλαβαίνουν πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ο διεθνής στόπερ μαζεύει τους συμπαίκτες του, κάνουν έναν ανθρώπινο κύκλο και καλύπτουν τις προσπάθειες των γιατρών. Όλοι γυρισμένοι να μην βλέπουν και ο Κίαερ αλύγιστος, τον κοιτάει στα μάτια.

690.jpg_1.webp

Με σηκωμένο ανάστημα και ανατριχιαστική ψυχραιμία. Διατηρεί τις ισορροπίες στην ενέργεια της ατμόσφαιρας και για «κερασάκι» στην τούρτα, παίρνει αγκαλιά και ηρεμεί την σύντροφο του Έρικσεν. Της εξηγεί πως είναι καλά. Βρίσκει την δύναμη ΚΑΙ για αυτό. Μετά από αυτά, τι να πεις για το αγωνιστικό κομμάτι; Και όμως, και στα τρία ματς, ο αρχηγός των Σκανδιναβών ήταν από τους καλύτερους του γηπέδου. Πραγματικός «βράχος» και πρωταγωνιστής για τη μεγάλη πρόκριση.

Το EURO 2020 μπήκε στην τελική ευθεία. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αλλά και ποιος θα φτάσει μέχρι τον μεγάλο τελικό. Το μόνο σίγουρο είναι, πως αυτοί οι 5+1 ποδοσφαιριστές, έχουν καταφέρει να ξαναγυαλίσουν το «χρυσό» τους όνομα που άφησαν πριν λίγα χρόνια.

Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης