πάμε euro

EURO 2020: Μονοπωλεί το ενδιαφέρον η Ισπανία με την Σουηδία και η ώρα της επιστροφής για Σκωτία…

EURO 2020: Μονοπωλεί το ενδιαφέρον η Ισπανία με την Σουηδία και η ώρα της επιστροφής για Σκωτία…

Τρία πολύ δυνατά ματς έχει για απόψε (14/06) το Euro 2020, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων. Ξεχωρίζει το ντέρμπι της Ισπανίας με την Σουηδία…

Η τρίτη μέρα του Euro 2020 είναι έτοιμη να υποδεχθεί ακόμα τρεις αναμετρήσεις για τη φάση των ομίλων. Την αυλαία ανοίγει η επιστροφή της Σκωτίας σε τελικά Ευρωπαϊκής διοργάνωσης κόντρα στην Τσεχία (16:00), συνεχίζει το πρόγραμμα η Πολωνία του Λεβαντόφσκι με την Σλοβακία (19:00) και το κλείνει, το ντέρμπι της Ισπανίας με την Σουηδία (22:00).

Επιστροφή μετά από 25 χρόνια…

Η Αγγλία χθες (13/06) κατάφερε με το γκολ του Ραχίμ Στέρλινγκ να «σπάσει» την κατάρα πως δεν σκοράρει στα πρώτα παιχνίδια του Euro, και πήρε τη νίκη με 1-0 επί της Κροατίας. Το άλλο ζευγάριτου ομίλου, κάνει πρεμιέρα στην διοργάνωση, σήμερα (14/06, στις 16:00). Πρόκειται για το Σκωτία-Τσεχία.

Οι Σκωτσέζοι επιστρέφουν σε τελικά του Euro έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια (1996) και γενικά σε μεγάλη διοργάνωση, για πρώτη φορά μετά το 1998. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, έπρεπε να έρθουντα πάνω κάτω. Συγκεκριμένα, η Σκωτία τερμάτισε στην τρίτη θέση των προκριματικών, πίσω από Ρωσία και Βέλγιο. Λόγω του ότι είχε καλή συγκομιδή, μπήκε σε μπαράζ κόντρα στη Σερβία.

Εκεί, παρότι κρατούσε την πρόκριση, είδε τους Σέρβους να ισοφαρίζουν στο 90ο λεπτό με τον Γιόβιτς και να οδηγούν το ματς στα πέναλτι. Στη «ρωσική ρουλέτα», όμως, η Σκωτία ήταν πιο ψύχραιμη και με 5-4, πανηγύρισε την είσοδο στο Euro. Φυσικά, ο στόχος δεν είναι άλλος από το να πάει η ομάδα όσο πιο μακριά μπορέσει, αφού η είσοδος στους ομίλους, είναι από μόνη της επιτυχία.

Από την άλλη, η Τσεχία μπορεί να είναι η πρώτη δύναμη, όμως μετράει συνεχόμενες παρουσίες σε τελικά Euro. Το 2016 είχε καταφέρει και πάλι να βρεθεί στους ομίλους και από μόνο του, αυτό, είναι μεγάλη υπόθεση. Στα προκριματικά, η Αγγλία ήταν και πάλι… μπροστά στους Τσέχους, όμως δεν αποτέλεσαν και τον ευκολότερο αντίπαλο.

Συγκεκριμένα, η μοναδική ήττα των «λιονταριών», ήρθε από την ομάδα του Γιάροσλαβ Σιλχάβι στην Πράγα. Φυσικά, τα νιάτα που απαρτίζουν την ομάδα (δείτε το ρόστερ της Τσεχίας, εδώ), φέρνουν αρκετή αισιοδοξία πως η χώρα θα πάει ακόμα πιο μακριά από τους ομίλους. Σε καμία περίπτωση, δεν θα θυμίζει εκείνη, βέβαια, που απέκλεισε η Ελλάδα μας στα ημιτελικά το 2004.

Ο Λεβαντόφσκι και οι… υπόλοιποι κόντρα σε Μακ και Βάις!

Όπως και η Τσεχία, έτσι και η Πολωνία, έχει σερί παρουσίες σε τελικά του Euro. Η φετινή είναι η 4ησυνεχόμενη για τους Πολωνούς, οι οποίοι θα ήθελαν να επαναλάβουν την πορεία του 2016. Τότε είχαν φτάσει μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης και η παρέα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι θα προτιμούσε να πάει και λίγο πιο μακριά

Ο Πολωνός φορ είναι ο παίκτης-«κλειδί» για τη χώρα του, μετά το ρεκόρ που έκανε στη Bundesliga, όπου σκόραρε 41 γκολ σε μία σεζόν (!) και ξεπέρασε τον Γκερντ Μίλερ. Μαζί του και ο άσος του ΠΑΟΚ, Κάρολ Σφιντέρσκι, ο οποίος σκόραρε και στο τελευταίο φιλικό των Πολωνών. Στα προκριματικά, πήρε άνετη πρόκριση, τερματίζοντας πρώτη με 25 βαθμούς κόντρα σε Αυστρία και Βόρεια Μακεδονία.

Από την πλευρά των Σλοβάκων, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η χώρα θέλει να ξαναβρεθεί στους 16 όπως στο προηγούμενο Euro αλλά επιθυμεί να αφαιρέσει τη ταμπέλα του αουτσάιντερ. Στο ρόστερ της υπάρχουν, μεταξύ άλλων, δύο πρώην γνωστοί του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Βλάντιμιρ Βάις (πρώην Ολυμπιακού) και Ρόμπερτ Μακ (πρώην ΠΑΟΚ).

Για να βρεθούν στο φετινό Euro, χρειάστηκαν ένα από τα εισιτήρια του Nations League, αφού στα προκριματικά τερμάτισαν στην 3η θέση και δεν είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση στα τελικά. Μοναδικός στόχος είναι η «σφήνα» ανάμεσα σε Σουηδία και Ισπανία αλλά και αντίσταση στην πολύ καλή Πολωνία.

Το ντέρμπι της αγωνιστικής ή η επανεκκίνηση της Ισπανίας;

Πάνε εννέα χρόνια από τη στιγμή που η Εθνική Ισπανίας σήκωσε τον ουρανό το Euro. Ήταν το φινάλε μίας «χρυσής» εξαετίας με δύο Euro και ένα Μουντιάλ. Από τότε, η Ισπανία έχει χάσει την αίγλη. Κάθε χρόνο και… χειρότερα, φτάνοντας στο φετινό Euro. Οι «ρόχας» θέλουν να κάνουν την δική τους επανεκκίνηση και κόντρα στην Σουηδία, την περιμένουν.

Μάλιστα με τους Σκανδιναβούς βρέθηκε και στα προκριματικά, εκεί όπου τερμάτισε εύκολα πρώτηκαι πήρε την απευθείας πρόκριση στα τελικά. Δίχως ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης και τον Σέρχιο Ράμος να απουσιάζει, η ομάδα του Λουίς Ενρίκε καλείται να βάλει και πάλι στις ράγες το… τρένο.

Και φτάνουμε στην Σουηδία. Μία ομάδα που αρχικά περίμενε να έχει τις πολύτιμες βοήθειες του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, όμως ο τραυματισμός του δεν του επιτρέπει να αγωνιστεί. Επίσης μία χώρα με συνεχής παρουσίες στα τελικά της διοργάνωσης και ένας αντίπαλος που μπορεί να διεκδικήσει πρόκριση στην επόμενη φάση.

Κόντρα στην Ισπανία, ένα θετικό αποτέλεσμα, θα θέσει τις βάσεις για κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα, η πάντα επικίνδυνη Πολωνία αλλά και η έκπληξη της Σλοβακίας, είναι μετρήσιμα εμπόδια για τους Σκανδιναβούς. Στον όμιλο με τους «ρόχας» στα προκριματικά, είχε μόλις μία ήττα (από εκείνους) και τερμάτισε 2η.


Νότης Χάλαρης

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης